Bucătăria este spațiul în care se pregătesc majoritatea mâncărurilor pe care le consumăm și locul în care foarte mulți dintre noi au diverse electrocasnice precum mașina de spălat sau mașina de spălat vase. Este, fără doar și poate, încăperea care necesită cel mai mult un simț practic cât mai dezvoltat din partea celui care o amenajează.
Din păcate, fără cunoștinte de amenajări interioare și fără o analiză în detaliu a situației, mulți oameni fac greșeli. Greșelile pot duce la o bucătărie ineficientă și la momente rele de frustrare, așadar, cel mai bine este să fie evitate.
Care sunt cele mai frecvente greșeli făcute la amenajarea unei bucătării?
- Proasta organizare a spațiului de depozitare. Mobila de bucătărie trebuie să fie aleasă și organizată în așa fel încât să ofere tot spațiul de depozitare de care este nevoie. Orice bucătărie ascunde o mulțime de farfurii, cuțite, oale și diverse electrocasnice care ușurează munca în această încăpere, așadar, este important să se acorde atenție fiecărui aspect. Spre exemplu, este foarte important ca toate ustensilele de gătit sa fie în apropierea plitei, în așa fel încât să fie ușor accesibile. De asemenea, gondimentele trebuie să se găsească deasupra plitei.
- Necunoașterea principalei reguli de amenajare: regula triunghiului. Regula triunghiului din bucătărie este pe cât de simplă, pe atât de des încălcată. Aceasta presupune dispunerea plitei, a chiuvetei și a frigiderului în așa fel încât să formeze un triunghi imaginar. În felul acesta, mobilitatea va fi una cât se poate de mare. Triunghiul nu trebuie să aibă laturi mai mari de 2.7 metri, însă nici mai mici de 1.2 metri, pentru a se dovedi cât mai eficient și a permite mișcări corecte atunci când se prepară mâncare.
- Neacordarea atenției care i se cuvine blatului de bucătărie. Blatul de bucătărie este unul dintre cele mai importante elemente ale acestei încăperi, deoarece este locul în care se desfășoară cele mai multe activități: tăiere, frământare, amestec de alimente, etc. Tocmai de aceea, blatul trebuie să fie cât mai spațios și să ofere flexibilitate foarte mare.
- Alegerea greșită a sistemului de iluminat. Modul în care este luminată bucătăria este și el extrem de important. Din păcate, una dintre cele mai întâlnite greșeli în amenajare este alegerea unei iluminări care nu face față tuturor solicitărilor. Majoritatea bucătăriilor din România dispun de un singur corp de iluminat montat la mijlocul tavanuluui, ceea ce este total greșit. Pentru o eficiență cât mai mare, trebuie să existe atât un iluminat general, cât și un iluminat cât mai bine direcționat, fie către plită, fie către blatul de lucru
- Alegerea greșită a locului pentru depozitarea gunoiului. Fără doar și poate, bucătăria trebuie să dea impresia unei curățenii impecabile. Din acest motiv, coșul de gunoi trebuie să fie ascuns, dar în același timp să fie accesibil. Acesta nu trebuie să fie pus în colțul încăperii, unde poate să fie văzut din toate unghiurile. Un coș de gunoi la vedere înseamnă disconfort pentru toți cei care intră în încăpere. Din fericire, în ultimii ani u apărut tot felul de soluții interesante de ascundere a coșului de gunoi. Printre acestea se numără recipientele extractabile din cadrul pieselor de mobilier, care pot fi deschise cu o simplă atingere.
În momentul în care se amenajează o bucătărie este strict necesar să se facă masurători corecte, să se aleagă piesa de mobilier cea mai rezistentă și să se evite orice greșeală. În felul acesta, momentele petrecute în această încăpere vor genera relaxare pură.
Sursa: www.pexels.com