În prezent, toate alimentele pe care le cumpărăm din magazine sau cele pe care le comandăm din cofetării sau patiserii și, în general, orice am servi și oriunde, vine cu un anumit tip de ambalaj. O înghețată poate veni în pahar de plastic sau în cutie de carton, tortul sau brioșele comandate la cofetărie pot veni în tăvi de carton și împachetate apoi în cutii speciale, mâncărurile calde pe care le comandăm la domiciliu sunt furnizate în tot felul de recipiente din aluminiu, plastic sau carton, iar alimentele pe care le cumpărăm din magazine sunt, de asemenea, ambalate în cutii, caserole, pungi sau alte recipiente din diverse materiale.
Pe cât sunt de importante și chiar esențiale, ambalajele constituie o problemă la adresa mediului. Pe de o parte, sunt persoane care adună toate recipientele, indiferent că e vorba de pungi, cutii, găletușe, caserole sau bidoane, iar pe de altă parte, sunt persoane care aruncă toate ambalajele. Soluția optimă este situată undeva la mijloc, și anume sunt ambalaje care pot fi cu succes folosite în gospodărie, pentru organizarea alimentelor din frigider, din sertare sau din cămară, dar pe de altă parte, sunt și numeroase ambalaje care nu pot refolosite, dar sunt totuși reciclabile, cu condiția să separați și să sortați corect tipurile de ambalaje pe care decideți să nu le păstrați în casă.
Iată, în rândurile de mai jos, cum anume puteți folosi anumite tipuri de ambalaje acasă:
Pungi de cumpărături. Sunt milioane de pungi cumpărate zilnic în fiecare colț al lumii, așa că în cazul acestui ambalaj esențial, înainte de reciclare, cel mai indicat este să îl refolosiți. Prin urmare, înainte de a arunca o pungă, încercați să o folosiți de cât mai multe ori, fie la cumpărături, fie în casă. Pungile biodegrabile și compostabile pot fi folosite chiar și în grădină pentru stoparea creșterii buruienilor.
Borcane. Un alt recipient în care vin o mare parte din alimente, borcanele pot fi reutilizate cu mare ușurință. Fie pentru mâncăruri preparate peste iarnă, pentru dulceață sau alte alimente pe care doriți să le conservați pe termen lung, borcanele pot fi sterilizate cu ușurință și refolosite de multe ori.
Cupe de înghețată. Din plastic sau din carton, cupele și recipientele de înghețată sunt de mare ajutor în organizarea alimentelor din frigider. De câte ori nu vi s-a întâmplat să rămâneți cu o jumătate de ceapă, o jumătate de lămâie, o bucată de ghimbir sau cu doi căței de usturoi și să nu știți cum anume să depozitați aceste resturi în frigider pentru a se menține o perioadă de timp și pentru a nu răspândi miros? Iată că paharele sau cupele de înghețată și, în general, toate recipientele de mici dimensiuni cu capac, sunt potrivite pentru păstrarea acestor resturi alimentare până în momentul în care le vom folosi la prepararea altor mâncăruri.
Cutii de prăjituri și tort. Manevrate cu grijă și curățate ușor, cutiile de prăjituri și tort sunt minunate în bucătărie, atunci când vă decideți să preparați un tort, o tartă sau alte mici prăjituri și nu știți cum le puteți depozita. De exemplu, dacă în pragul Crăciunului ați pregătit o prăjitură cu foi care trebuie lăsată cel puțin o noapte la înmuiat, atunci puteți refolosi cu mare succes o cutie de tort. La fel de bine, dacă ați pregătit un tort și doriți să îl depozitați în frigider, dar nu știți cum să faceți pentru a-i menține decorul și pentru a nu căpăta gusturi de la celelalte alimente pe care le aveți în frigider, din nou o cutie de tort este de mare ajutor.
În ceea ce privește reciclarea, majoritatea ambalajelor sunt reciclabile, însă nu în fiecare oraș sunt asigurate condițiile necesar reciclării. Prin urmare, este mult mai indicat să refolosiți de cât mai multe ori un ambalaj, înainte de a-l trimite spre punctele speciale de colectare.