Bucatarii amenajate cu piatra naturala

Astazi, bucataria, ca incapere, este diferita de cea de acum 50 de ani. Vorbim despre bucatariile din Romania, unde designul interior a ajuns sa fie tot mai apreciat, unde lumea a inceput sa urmareasca atenta tendintele amenajarilor interioare si exterioare.

Granit Extra Blue Polisat _Blat de bucatarie

Picture 1 of 6

In acest context, bucatariei i se acorda o atentie sporita, incepand de la dimensiuni, pana la felul in care este decorata si utilata. Exista doua mari aspecte intalnite in amenajarea bucatariilor de la noi: 1) cum facem micile bucatarii (de bloc, mai ales) sa para mai mari, sa fie mai elegane si mai confortabile si 2) cum decoram bucatariile din casele noi construite, mari sau foarte mari. In ambele cazuri, piatra naturala este una dintre cele mai practice solutii, mai ales ca aceasta inseamna rezistenta (dovedita de mii de ani) si confera cu usurinta spatiului personalitate si confort vizual.

Tipuri de piatra naturala utilizata in bucatarii

Toate tipurile de piatra naturala se pot folosi in amenajarea unei bucatarii, felul in care acestea sunt alese tinand doar de alegerea, dupa caz, a proprietarului, arhitectului sau designerului de interior. Vorbim deci de marmura, travertin, ardezie, onix, granit, ardezie flexibila, piatra decorativa, caramida aparenta, chiar piatra poligonala pentru incaperile mai spatioase, parte a unor proprietati rezidentiale. Daca, din cele enumerate mai sus, vi se pare ca sunt multe feluri de piatra naturala, aflati ca numarul lor este infinit mai mare, fiindca toate au zeci, sute de variante, incepand de la culori, dimensiuni, finisaje sau mixuri intre ele (in cazul mozaicurilor).

Unde se poate utiliza piatra naturala in bucatarii

La placarea peretilor si a pardoselilor, la realizarea blaturilor, a glafurilor, a chenarelor decorative, a baghetelor, profilelor, precum si la placarea mobilierului. Toate aceste intrebuintari sunt valabile indiferent de marimea spatiului: pentru bucatarii mari sau mai mici.

Piatra naturala in bucatariile mari

In spatiile generoase tendinta este de a se amenaja cu materiale rafinate, lucioase sau mate, unde granitul, ardezia, dar, mai ales, marmura detin rolurile principale, precum marmura Volakas, Nero Marquina, White sau granitul Extra Blu Polisat. Acestea sunt cele care confera bucatariilor o super-eleganta si stralucire, cu minima cerinta ca spatiul sa se pastreze aerisit arhitectural si numarul culorilor dominante sa ramana sub trei. Combinatia intre finisaje nu trebuie nici ea sa fie foarte variata: daca aveam marmura lucioasa pe majoritatea suprafetei (podea, pereti, blat etc), putem sparge aceasta masa compacta cu o ardezie scapitata placata pe un perete sau pe contrablat, insa o ardezie de un singur fel. In aceasta privinta si o dovada totodata ca tendinta astazi este de simplificare a decorului, de minimalizare a lui, o ofera si aspectul electrocasnicelor care, in cea mai buna parte a lor, au un design redus la putine linii si artificii decorative: minimalism si functionalitate.

La capatul opus se afla trendul care face din bucataria mare (dar si din cea mai mica) o… ”odaie”, dominata de o atmosfera traditionala, rustica, cu accente in majoritatea cazurilor mediteraneene. Ca arata ca in satele romanesti, cele din Grecia sau din Franta, bucatariile orientate spre astfel de decoruri folosesc mult travertinul antichizat (pentru podele French Patternul a ramas la moda), panelurile, mozaicurile, placile de mici dimensiuni (10 x 10 cm). Iar toate acestea, de preferat in culori calde de crem, rosu palid sau ruginiu, sunt combinate cu lemnul natur. Atmosfera rezultata din aceste asocieri este, evident, una calda si primitoare.

Piatra naturala in bucatariile mici

Modele de bucatarii mici se confrunta cu problema spatiului, acesta trebuind sa indeplineasca o dubla functie: estetica si practica. Fireste, pe primul plan se afla utilitatea, urmata indeaproape de frumusete, insa piatra naturala poate sa confere, printr-o cantitate destul de mica, o atmosfera calda si relaxanta. O pardoseala placata cu travertin Silver Cross Cut se poate asorta cu un blat si glafuri de granit gri; un blat din marmura Sunny Dream Polisata vine bine cu un contrablat din mozaic realizat din travertin Latte Cross Cut antichizat si travertin Classic (10 x 10) sau din paneluri din ardezie Multicolora; un blat de marmura Thassos se incadreaza excelent cu un contrablat din placi terazzo… Ardezia flexibila SKIN, material nou intrat pe piata romaneasca, se poate utiliza la placarea mobilierului de bucatarie, lucru care determina o infrumusetare neasteptata, radicala si rapida, chiar si pentru dulapurile mai vechi: ardezia flexibila este foarte maleabila, usoara, rezistenta si impermeabila.

Optiunile sunt foarte multe. Ramaneti la maxim 3 culori dominante, fara contraste mari si totul va fi bine, bucataria va deveni foarte primitoare si nu veti mai simti deloc presiunea spatiului mic.

Pentru mai multe sugestii privind amenajarea cu bucatariilor mari si mici, puteti vizita platforma PIATRAONLINE.RO

Lasă un Comentariu...

*