6 soiuri nobile de struguri pentru vin

Acum șase mii de ani, via sălbatică a fost domesticită și cultivată la poalele munților Caucaz. De acolo s-a extins în bazinul Mării Mediterane și a traversat oceanul pentru a cuceri noi teritorii. Vinul și-a lăsat amprenta atât asupra mitologiei și a religiei, cât și asupra obiceiurilor alimentare contribuind astfel la modelarea societății și a vieții oamenilor în particular.

De-a lungul timpului au apărut mii de soiuri de struguri care sunt cultivate în întreaga lume, unele fiind mai apreciate și mai populare decât altele. Pentru clasificarea acestora, există un top al soiurilor nobile istorice care este format din:

  1. Cabernet Sauvignon
  2. Pinot Noir
  3. Merlot
  4. Chardonnay
  5. Sauvignon Blanc
  6. Riesling

Bineînțeles că acestora li s-au adăugat soiuri de struguri hibride, dezvoltate în ultimii ani odată cu creșterea producției de vin și extinderea acestei activități. Poți găsi chiar liste formate chiar din 18 soiuri nobile de struguri, dar la baza oricărui top stă lista clasică a celor șase. Mai ales dacă ești un începător în ale vinului, articolul nostru te va ajuta să te familiarizezi cu elementele de bază ale soiurilor nobile istorice și îți va deschide apetitul pentru mai multă cunoaștere.

Uneori poate părea că vinul este un produs greu de ales și de cumpărat, mai ales din cauza unei oferte bogate și a varietății impresionante din magazine. Un consum zilnic de vin nu ar trebui să depășească 300 ml, iar pe timp de vară este indicat să alegi vinul alb, în timp ce iarna este anotimpul vinului roșu. 

Vinuri roșii 

            În ultima perioadă, specialiștii recomandă consumul de vin roșu pentru beneficiile pe acre le are asupra organismului, dacă este consumat cu moderație: reduce riscul bolilor de inimă datorită conținutului de antioxidanți și resveratrol.

  • Cabernet Sauvignon

Acest soi dă un vin roșu a cărui aromă variază foarte mult în funcție de condițiile climatice și de sol. Cel mai des sunt întâlnite sunt aromele fructate (afine, cireșe negre), stejar sau condimentat (ghimbir, ardei iute). Un Cabernet Sauvignon maturat în butoaie de stejar capătă o aromă nobilă, rezultând un vin intens colorat și corpolent. Acest soi este ideal consumat alături de preparate savuroase mai grele, precum carnea de vită, brânzeturile fine sau sosurile de ciuperci. Se servește la o temperatură de 16-18 °C, dar se păstrează la o temperatură cuprinsă între 5 și 11°C.

  • Pinot Noir

Strugurii Pinot Noir sunt mici și greu de cultivat, dar produc vinuri roșii superioare, foarte căutate, cu un conținut ridicat de alcool și intens colorate. Este un soi cultivat încă de pe vremea galilor, în provincia franceză Bourgogne. Pot exista numeroase obstacole în cultivarea acestui soi, având în vedere că este sensibil la putregai și este cultivat pe suprafețe mai reduse decât alte soiuri. Pentru că are o structură genetică instabilă, Pinot Noir face ca vinul obținut din acest soi să fie dificil de menținut la parametri constanți. Aroma rezultată este deci schimbătoare și din această cauză poate deveni dificil de recunoscut. Acest soi este o alegere ideală însă atunci când servești carne de miel sau vânat, fiind faimos ca ingredient pentru rețeta franceză Coq au vin (pui fiert în vin roșu).

  • Merlot

Acest soi este rezistent la temperaturi joase sau la perioadele secetoase. Este răspândit și popular, cultivându-se în majoritatea regiunilor viticole din lume. Merlotul este o varietate de struguri negri cu ciorchini relativ compacți și cu boabe de culoare închisă. Vinurile obținute din acest soi au o culoare rubiniu-închis, cu arome de mure, coacăze sau cireșe. Se servește în mod special alături de preparate din carne albă sau roșie, dar și alături de brânzeturi și mezeluri.

Vinuri albe 

Beneficiile vinurilor albe nu pot fi nici ele ignorate, având în vedere nivelul mai scăzut de calorii, riscul mai mic pentru migrene, grețuri sau senzație de nervozitate provocată de mahmureală. 

  • Chardonnay

Chardonnay este un soi de struguri albi cultivați în Franța, în regiunea Burgundia.  Aromă variază foarte mult în funcție de condițiile de creștere și de procesul de îmbătrânire, fiind răspândit în întreaga lume, inclusiv în România.

Un Chardonnay este cel mai răspândit soi pentru vinul alb și este special prin faptul că nu se maturează în butoaie de stejar și are o așadar un gust distinct. Este ideal pentru preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Alături de soiurile Pinot Noir și Pinot Meunier este des folosit în producerea șampaniei.

  • Sauvignon Blanc

Cu o istorie care începe de asemenea pe teritoriul francez, soiul Sauvignon blanc este sursa unui vin de culoare galben-canar, cu reflexe verzui. Aroma aduce a iasomie, este fructată și inspiră prospețime. Cu o aciditate medie până la mare, un Sauvignon blanc poate fi maturat în butoaie de stejar. Sec și intens aromat, acest soi este în continuă creștere în popularitate datorită fineței, echilibrului și a gustului catifelat. Se servește la temperaturi scăzute, de aproximativ 6-8°C.

În România, Sauvignon blanc se cultivă în sudul Moldovei, dar și în podgoriile Olteniei, în Dobrogea și în Podișul Transilvaniei.

  • Riesling

Riesling este un soi cu origine incertă: conform unor versiuni provine din Germania, iar dar după altele ar fi apărut în Italia sau Austria.

Acest soi este cunoscut pentru aromele sale superbe și culoarea galben-verzui. Deși majoritatea băutorilor nu pot defini exact aroma acestui vin, o apreciază pentru accentele citrice și florale. Aciditatea crescută face ca Riesling să fie ideal pentru mâncărurile picante sau asiatice, preparatele din pește gras sau fructe de mare.

Nu în ultimul rând, fie că alegi un vin alb sau un vin roșu, trebuie să ai grijă la diferite detalii ce țin de contextul în care îl vei consuma: temperatura de servire, felurile de mâncare ce urmează să fie servite, dar și de cantitatea de alcool pe care o conține. Nu uita și câteva reguli de bază pentru a-l savura: miroase-l înainte de a gusta, agită-l și abia apoi bea cu înghițituri mici. Etapa mirositului este importantă pentru identificarea aromelor, iar aceste note subtile ce îți rămân în nări vor da și licorii din pahar un gust aparte.

Lasă un Comentariu...

*