6 schimbări pe care le poți face în bucătărie pentru a eficientiza consumul de energie și apă

Din pasiune sau din nevoie, intrăm frecvent în bucătărie pentru a pregăti micul-dejun, prânzul sau cina. Dacă mai ești și părinte și ții la calitatea alimentelor pe care le oferi copiilor tăi este posibil ca, fără să vrei, să te transformi într-un master chef amator, mai ales când ai de-a face cu un copil mofturos.

Astfel, că e sărbătoare sau nu, constați că plita sau cuptorul și mașina de spălat vase merg aproape non-stop. Dacă ești interesat să consumi inteligent și dacă vrei să reduci impactul asupra mediului, fară a face rabat de la confort, în bucătărie există câteva schimbări simple pe care le poți face.

Iată 6 recomandări smart:

  1. Schimbați becurile clasice cu becuri LED: Becurile LED consumă mult mai puțină energie și au o durată de viață mult mai mare decât becurile tradiționale, ele pot funcționa până la 50.000 de ore. În plus, becurile LED nu emit căldură, astfel încât vă veți putea bucura de o bucătărie mai răcoroasă în timpul verii. Totodată, lumina unui bec LED este constantă și stabilă pe toată durata vieții sale.
  2. Dacă nu ai mașina de spălat vase ar trebui să-ți procuri una. În primul rând că scapi de un stres, în al doilea pentru că faci economie la apă. Când speli vasele manual consumi până la 25 l de apă, în timp ce mașina de spălat vase folosește între 10 și 15 l. De asemenea, folosește programul “Eco” pentru a reduce consumul de apă și energie electrică. Acest program consumă mai puțină apă și energie decât alte programe și poate fi la fel de eficient în spălarea vaselor.
  3. Utilizează tigăi și cratițe potrivite pentru dimensiunea aragazului: Alegerea tigăilor și cratițelor care se potrivesc cu dimensiunea aragazului poate ajuta la economisirea energiei. O tigaie sau o cratiță prea mică poate face ca aragazul să consume mai multă energie decât este necesar.
  4. Redu timpul de fierbere: Pentru a economisi energie, încercă să reduci timpul de fierbere prin acoperirea vasului cu un capac și prin utilizarea unei plite mai mari pentru a accelera procesul. Totodată, taie legumele și carnea în bucăți cât mai mici.
  5. Folosește robinetul cu moderație: Reducerea consumului de apă poate fi la fel de importantă ca și reducerea consumului de energie în bucătărie. În timp ce pregătești mâncarea, încercă să folosiți robinetul cu moderație și să eviți să lași apa să curgă continuu. Pentru asta folosește o tavă pentru a aduna apa utilizată pentru a curăța legumele, și apoi o poți folosi pentru a uda plantele sau pentru alte scopuri în gospodărie. În plus, când trebuie să dezgheți o bucată de carne, scoate-o din timp din congelator pentru a reduce consumul de apă sau energie, în funcție de metoda de dezghețare de până acum.
  6. Dacă folosești mai des cuptorul, un secret prin care poți reduce consumul de energie este să eviți să deschizi frecvent ușa cuptorului în timpul procesului de gătire. Când deschizi cuptorul pentru a verifica preparatul se pierde o parte din căldură, aparatul electrocasnic fiind forțat să o înlocuiască, folosind mai multă energie.

Sperăm că aceste recomandări îți vor fi de folos și pe lângă faptul că vei reduce costurile și impactul asupra mediului înconjurător, să te bucuri în continuarea de locul unde pregătești cele mai bune mâncăruri pentru tine și familia ta.

Lasă un Comentariu...

*