În ziua de azi există atât de multe opțiuni de amenajare, pentru orice tip de cameră, orice tip de casă sau apartament. Idei și bani să ai! Dar ce ne facem atunci când economisim mult timp, punem banii la saltea pentru a ne redecora acea bucătărie mult visată, acel loc în care atunci când erai mic/ă te visai gătind pentru familia ta, și te trezești că ceea ce cauți nu e de găsit? Piața e de vină? Sau noi suntem vinovați că avem prea multe idei, sau prea puține? Sau nu știm exact ce ne dorim? Ei bine, în articolul acesta vă vom prezenta cinci stiluri de bucătării, pentru a vă da măcar o mică idee despre cea anume v-ați dori pentru căminul vostru.
În ziua de azi, bucătăria a devenit un al doilea spațiu de zi, având în vedere faptul că ne petrecem o foarte mare parte din timp în această încăpere. Aici este locul în care ne servim cafeaua dimineața, pregătim masa de prânz și luăm cina cu familia. Și cum amenajarea poate fi o sarcină dificilă, noi îți oferim câteva surse de inspirație pentru bucătăria mult visată.
Folosirea anumitor culori în amenajarea unei bucătării are efecte foarte importante. Ele ne induc anumite stări, de aceea este important să ținem cont de propriile sentimente, deoarece nu toți ne încadăm în efectele generale create de culori. De aceea, amenajarea bucătăriei este o probă de stil, dar și de pragmatism. Trebuie să alegem modul ideal de depozitare, dar și stiul de amenajare interioară care ne definește, ne reprezintă și ne avantajează.
Bucătării rustice
Bucătăriile rustice sunt foarte frumoase, calde, șarmante, predominate de piese de mobilier masive, în special din lemn. Bineînțeles, orice obiect din lemn va trebuie să fie în nuanța naturală a lemnului din care este confecționat, indiferent de care este acesta. De asemenea, detaliile cu aspect de îmmpletitură sunt și ele prezente în cadrul mobilierului. Ceramica sau piatra naturală nu trebuie să lipsească din finisaje.
Dacă ne dorim să dăm încăperii un aer boem și rustic în același timp, așează câteva ștergare pe ici-colo, o colecție de farfurii decorative, străchini sau căni din lut, linguri de lemn stilizare ori ouă încondeiate, așezate pe etajere ce le sunt dedicate în exclusivitate. Asigură-te că fiecare colecție pe care p etalezi să aibă exemplare ale tradițiilor din țară sau chiar din alte țări. Pentru a întregi atmosfera rustică a bucătăriei, amplasează un șemineu, o plită sau o hotă cu aspect de sobă.
Bucătării industriale
În acest tip de bucătării întâlnim mobilier cât mai puțin și cât mai puțin voluminos. O bucătărie amenajată în timp industrial va fi dominată de pragmatism: toate ustensilele de gătit sunt așezate la îndemână. O insula funcțională nu poate lipsi din acest spațiu! Aici se depozitează instrumentele de gătit, câteva alimente neperisabile și alte obiecte utile în bucătărie. Lemnul închis la culoare predomină în acest stil, iar majoritatea produselor de mobilier vor fi fabricate cu mult metal.
Bucătării minimaliste
Dintre toate stilurile de bucătărie existente, putem crede că bucătăria minimalistă este cea mai simplu de pus la punct. Dar ca de obicei, simplitatea bine aranjată nu este la fel de ușor de creat. Necesită multă atenție și multă grijă în alegerea mobilierului și a puținelor detalii ce vor fi lăsate la vedere. De aceea, este recomandat ca electrocasnicele mari, precum figiderul, aragazul, mașina de spălat vase, mașina de spălat haine și spațiul pentru coșul de gunoi, să fie incorporate în mobilier. Scaunele vor avea modele simple, atât din punct de vedere al structurii, cât și din punct de vedere al imprimeurilor ( care vor lipsi, sau vor fi abia detectabile).
Bucătării moderne
Spre deosebire de minimalism, modernismul va avea întodeauna mai multe decorațiuni și mai multe culori. Chiar dacă au detalii în comun, precum simplitatea mobilierului, bucătăriile moderne permit alegerea unor scaune tapițate cu imprimeu, ori a unor scaune din plastic și metal. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că se încadrează în estetica generală a bucătăriei. Puteți să renunțați și la pereții compleți și să unificați bucătăria cu livingul, cu condiția să păstrați cromatica sau linia generală a formelor din casă. Și dacă ne dorim bună dispoziție, alegerea culorii face totul. De aceea, puteți alege culori puternice și combinații care atrag privirea.
Bucătării vintage
Bucătăria vintage va avea și elemente moderne de jur împrejurul ei, iar mobilierul poate fi cu ușurință numit „clasic”. Asta, dacă nu ești un fan desăvârșit al vintage-ului, astfel încât să ai mobilier numai antic, recondiționat, asemeni celui din anii ’70-’80. Culorile trebuie alese cu atenţie, recomandate fiind imprimeurile florale discrete. Carourile se încadrează, și ele, în recomandările tipice pentru acest stil. Ca un sfat, electronicele și electrocasnicele cu aer retro se potrivesc perfect în aceste bucătării vintage.
Și cum tendințele în materie de design interior urmează o combinație între elementele noi și cele vechi, nu ezita să utilizezi mobilă cu un design clasic sau accesorii antice. De aceea, se pot folosi materiale precum lemnul, metal, materiale laminate, piatră, marmură și chiar suprafețe lăcuite.