5 reguli de bază pentru amenajarea bucătăriei

Atunci când vorbim despre amenajarea bucătăriei nu avem cum să nu ajungem cu gândul la cercetătorii de la Cornell University care în anul 1940 au ajuns la concluzia că regula triunghiului ar trebui să guverneze acest spațiu. Mai exact, în orice bucătărie există trei puncte de maxim interes – chiuveta, aragazul și frigiderul ce vor fi așezate pe cele trei laturi ale triunghiului. Și tot ei au ajuns la concluzia că în cazul în care perimetrul acestui triunghi format este mai mic de 4 metri, atunci mai mult ca sigur spațiul este mult prea mic pentru orice activitate ce urmează să fie desfășurată aici.

bucatarie1Iată mai jos 5 reguli de bază pentru amenajarea bucătăriei!

1. Zona de lucru

Blatul trebuie să fie destul de bine finisat și din materiale de cea mai bună calitate. Ar fi bine să se încastreze chiuveta în blat, așa încât să se evite adunarea de resturi menajare. Și dulapurile trebuiesc așezate cât mai aproape de tavan, evitându-se astfel depunerile de particule de praf amestecate cu puncte de grăsime.

2. Electrocasnicele

Atunci când avem în vedere electrocasnicele, facem referire la electrocasnicele mari, dar și la cele mici. Fie că vom alege electrocasnice incorporabile care se vor integra ușor în obiectele de mobilier, fie pur și simplu vom alege electrocasnice de sine stătătoare, este normal să fie cât mai atent realizat. De exemplu, cuptorul electric incorporabil, pe care îl puteți regăsi aici, poate fi așezat în interiorul mobilei de bucătărie destul de ușor, oferind o mai bună integrare în spațiu. Când nu sunteți adeptul acestui stil de amenajare, puteți alege de exemplu un aragaz cu cuptor electric, precum este acesta, pe care să îl așezați într-un anumit punct fix al bucătăriei.

Aceleași lucruri sunt valabile și pentru mașina de spălat vase și frigider. Ar fi bine ca la amenajarea spațiului să se țină cont de regula triunghiului, mai ales în cazul aragazului și frigiderului, astfel încât să se ajungă ușor la ele, iar spațiul să fie foarte bine exploatat.

3. Peretele de deasupra blatului de lucru

Acesta are nevoie de o protecție specială, mai ales pentru că aceasta este zona cea mai exploatată din bucătărie. Mai exact, pe blatul de lucru se prepară aproape totul, mai înainte de a fi puse pe aragaz pentru coacere, fierbere sau prăjire. De aceea, ar fi bine să așezați deasupra zonei blatului de lucru fie mozaic, fie plăci ceramice sau chiar ardezie, acel tip de piatră naturală foarte ușor de curățat și extrem de potrivit oricărui spațiu.

4. Insula

Ar fi bine, mai alea atunci când spațiul vă permite să amenajați o insulă. Mai ales în cazul bucătăriilor open space, insula are un mare avantaj – persoana care gătește va sta așezată în fața tuturor celor din casă, putând comunica cu aceștia. În plus, pe insulă vor putea fi așezate aragazul, cuptorul electric și chiuveta. Este practică, mai ales pentru că acesteia îi pot fi adaptate niște scaune confortabile și un blat mai mare, servind drept loc de luat masa.

5. Iluminatul

Acesta este un alt aspect important în orice bucătărie. Este bine să folosiți o lumină caldă, corpuri de iluminat suspendate și eventual dotate cu becuri cu LED. Ar fi indicat să aveți în vedere ca spațiul de lucru din bucătărie să fie cel mai bine luminat, de aceea încercați aici o lumină mai puternică.

Lasă un Comentariu...

*