4 modalități prin care putem fi mai ecologici acasă

Nu este niciodată prea târziu pentru a deveni un pic mai ecologici, mai ales că există destule modalități prin care putem fi mai prietenoși cu mediul înconjurător. Pe lângă faptul că vom ocroti natura, vom observa că facem economii consistente mai ales când primim facturile la utilități. Făcând alegeri ecologice acasă, obținem multiple beneficii și vom da dovadă de mai multă prietenie și respect față de natură.

4 modalități prin care putem fi mai ecologici acasăIată ce schimbări ecologice putem adopta chiar din acest moment:

  1. Ecologie în zona de spălătorie și călcătorie. Deoarece majoritatea spațiilor de spălat sunt prevăzute cu mașini de spălat, uscătoare și alte echipamente pentru întreținerea rufelor și a celorlalte materiale textile, există automat o mulțime de modalități prin care putem deveni mai ecologici. În primul rând, pentru a reduce consumul de energie, este necesar să optăm pentru o mașină de spălat rufe eficientă din punct de vedere energetic. Doar dacă sunteți de părere că este absolut necesar să achiziționați și un uscător, încercați să achiziționați unul certificat cu Energy-Star. Folosiți uscătorul doar atunci când nu puteți usca rufele afară. Ceea ce mai puteți face este să înlocuiți uscătorul electric cu o opțiune alimentată cu gaz. De asemenea, scuturați și neteziți foarte bine hainele, așternuturile și prosoapele pentru a reduce necesitatea de a le călca. Sigur, unele articole trebuie numaidecât călcate, cum ar fi cămășile, rochiile, bluzele, pantalonii eleganți sau hăinuțele bebelușului. Pentru o călcare rapidă, igienică și eficientă, optați pentru mașini de călcat performante, care folosesc puterea aburului pentru a îndepărta rapid cutele persistente. Foarte bine ar fi și să facem cu toții trecerea la detergenți ecologici, potriviți chiar și pentru fose septice.
  2. Ecologie în bucătărie. Majoritatea bucătăriilor folosesc foarte multe resurse, deoarece sunt echipate cu diferite echipamente. Putem elimina consumul de resurse, optând pentru aparate compatibile cu nevoile personale. De exemplu, putem opta pentru un mixer performant care înlocuiește cel puțin alte patru aparate de bucătărie. Dacă familia numără mai mulți membri, atunci un congelator ladă de o dimensiune generoasă se poate dovedi deosebit de eficient, mai ales că achiziționarea alimentelor la vrac susține eforturile sustenabile. Beneficiind de un congelator, ne putem asigura că reducem la minimum risipa de alimente. Tot în bucătărie, putem utiliza robinete cu senzori care se opresc automat și putem pune la punct un plan de compostare a resturilor alimentare.
  3. Ecologie în dormitor. S-ar putea ca dormitorul să nu pară un loc în care să puteți face multe îmbunătățiri ecologice, dar există opțiuni și pentru această încăpere. Putem începe cu izolarea perfectă a ferestrelor și ușilor, cu înlocuirea becurilor cu LED-uri, dar și cu achiziționarea de draperii care blochează pătrunderea căldurii sau a frigului. Iar dacă dorim să facem unele renovări de amploare, putem folosi materiale de construcție reciclate.
  4. Ecologie în camera de zi. Sufrageria oferă, la rândul său, mai multe oportunități prin care putem fi mai ecologici. Trebuie doar să fim creativi și să facem alegeri corecte, cum ar fi să optăm pentru un televizor LED, să montăm rafturi pentru cât mai multe plante de interior, să alegem piese de mobilier ecologice și să folosim o perioadă cât mai îndelungată lucrurile pe care deja le deținem, indiferent că este vorba despre perdele și draperii, canapea, covor, pături sau perne. 

Alte sfaturi suplimentare care ne ajută să devenim mai ecologici includ folosirea panourilor solare pentru a ne crea propria energie durabilă, izolarea adecvată a mansardei pentru a preveni pierderea de căldură în timpul iernii, înlocuirea toaletelor și a bateriilor sanitare cu echipamente noi cu debit redus sau folosirea unui butoi pentru a aduna apa pluvială pe care să o folosim apoi pentru a uda plantele din interior sau grădina de legume.

Lasă un Comentariu...

*