Atunci când luați în considerare înlocuirea echipamentelor de bucătărie, cu siguranță vă gândiți la o estetică mai plăcută și la funcții îmbunătățite, dar totodată ar trebui să țineți cont și de criteriul energetic. Cu cât un echipament este mai eficient din punct de vedere energetic, cu atât este mai bine atât pentru planetă, cât și pentru propriul buzunar.
Echipamentele de bucătărie ecologice contribuie la reducerea amprentei de carbon, dar și la reducerea facturilor la energie, ceea ce ne dorim cu toții. Totuși, pentru mulți dintre noi – dată fiind gama variată de echipamente disponibile în prezent- poate fi dificil să facem cele mai inspirate alegeri. În primul rând, ar trebui să vă lăsați ghidați de simbolul Energy Star. Orice echipament care este însoțit de acest simbol înseamnă că îndeplinește cerințele impuse de Energy Star. Mai apoi, desigur că trebuie să țineți cont și de preț. Costul unui echipament eficient din punct de vedere energetic fluctuează în funcție de caracteristicile cu care este prevăzut acel echipament. Un echipament A+ poate fi mai scump decât un echipament A++ dacă îndeplinește mai multe funcții.
În rândurile de mai jos, vom examina acele echipamente din bucătărie care chiar contează să fie cât mai eficiente energetic:
- Cuptor cu microunde. Un cuptor cu microunde este un supliment perfect pentru orice bucătărie, mai ales dacă familia numără mai mulți membri sau pur și simplu aveți un stil de viață foarte agitat. Totuși, cuptoarele cu microunde, la fel ca și cuptoarele electrice, consumă foarte mult curent, mai ales modelele mai vechi. Dar în prezent, există o gamă destul de variată de cuptoare electrice și cuptoare cu microunde eficiente energetic, cu toate că foarte multe cuptoare nu sunt prevăzute cu simbolul Energy Star. În general, cu cât este mai mare puterea, cu atât este utilizată mai multă energie. Un cuptor cu microunde mai mic, care furnizează între 600 și 800 de wați putere, este recomandat celor care își doresc aparate eficiente energetic. Dacă doriți să economisiți și spațiu în bucătărie, un cuptor cu microunde încorporat poate fi cea mai potrivită soluție.
- Hotă de bucătărie. Deși mulți dintre noi nu ne gândim că hota ar consuma cine știe ce energie, aflați că foarte multe hote bucătărie mai vechi consumă o cantitate substanțială de energie pentru a îndepărta fumul și aburii în timpul gătitului. La fel ca în cazul celorlalte aparate de bucătărie, este indicat să optați pentru o hotă certificată Energy Star. Cu toate acestea, cu siguranță veți dori o hotă care să oferă un aspect elegant și modern bucătăriei. Hotele disponibile în prezent, cu finisaje din oțel inoxidabil, arată excelent în orice bucătărie și îndepărtează fumul și mirosurile fără să vă afecteze facturile la energie.
- Frigider și congelator. De la stilul ușii și până la amplasarea frigiderului, există mai multe criterii de luat în considerare dacă doriți să vă înlocuiți frigiderul. Stilul side-by-side este cel mai apreciat la momentul de față, deoarece se potrivește aproape în orice bucătărie și este ușor să observați ce alimente aveți în frigider dintr-o singură privire. În plus, sunt foarte multe opțiuni eficiente din punct de vedere energetic, cu spațiu generos de depozitare și cu aspect elegant dat de oțelul inoxidabil. Iar când vine vorba de congelator, parcă niciodată nu există suficient loc de depozitare. Așa apare necesitatea unui congelator separat. Un congelator de dimensiuni mai mici vă poate oferi un spațiu suplimentar de depozitare a alimentelor, dar dacă nu îl alegeți cu atenție, s-ar putea să vă afecteze facturile la energie. Din fericire, cele mai noi congelatoare certificate Energy Star nu vă încarcă facturile la energie, dar vă oferă suficient spațiu suplimentar pentru depozitare și sunt prevăzute și cu funcția No Frost.
- Mașină de spălat vase. Nu numai că mașina de spălat vase folosește apă, dar totodată folosește și energie, deci chiar este indicat să investiți într-o mașină de spălat vase cât mai eficientă din punct de vedere energetic. Cert este că o mașină de spălat vase este cu adevărat mai ecologică decât dacă am spăla vasele manual. Matematic vorbind, o mașină de spălat vase certificată Energy Star folosește aproximativ 11-12 litri de apă, în timp ce atunci când spălăm vasele manual, folosim chiar și 70-80 de litri de apă.