Cu toții ne dorim să avem parte de zile în care să ne simțim plini de energie, plini de vitalitate, în care să ne îndeplinim toate sarcinile fără să ne simțim obosiți și în care să petrecem cât mai multe momente alături de cei dragi. În realitate însă cei mai mulți dintre noi amânăm alarma dimineața, uităm de importanța micului-dejun, prânzul constă adesea în ceva cumpărat de la patiserie, cina este prea încărcată, iar de mișcare nici nu poate fi vorba.
Nu este tocmai ușor să punem capăt obiceiurilor proaste, dar cu puțină motivație și câteva strategii istețe, vom reuși să ne bucurăm chiar din acest moment de o viață mai sănătoasă și mai activă. Iată câteva astfel de strategii:
- Începeți ziua cu dreptul. Asta înseamnă să nu mai amânați alarma, iar o modalitate foarte simplă de a vă debarasa de acest obicei este de a vă pune telefonul sau ceasul cât mai departe de pat. Vă puteți pune telefonul la ușă sau chiar pe hol, astfel încât să fiți obligat dimineața să vă dați jos din pat pentru a opri alarma. Odată jos din pat, sunt șanse mai puține să vă întoarceți din nou acolo. Nu strângeți imediat patul, ci deschideți fereastra și lăsați așternuturile să se aerisească, timp în care puteți merge la bucătărie pentru a vă prepara băutura preferată. Sunt nenumărate băuturi cu care puteți începe ziua, în afară de cafea. Nu aveți nevoie de echipamente casnice sofisticate, de fierbătoare sau de expressor. O simplă plită electrică este perfectă pentru a vă prepara o cafea aromată, un ceai verde sau un turmeric latte. Cât timp se răcește puțin băutura energizantă, puteți merge în baie pentru rutina zilnică. Deja vă puteți face și patul.
- Pregătiți-vă micul dejun și împachetați-vă prânzul. Cei mai mulți dintre noi nu luăm micul dejun, și asta pentru că asociem micul dejun cu o masă foarte încărcată, pe care nu avem timp să o pregătim. Contrar convingerilor populare, micul dejun nu trebuie să fie chiar atât de substanțial și chiar atât de consumator de timp. Mic dejun înseamnă și o felie de pâine integrală cu unt de arahide și o banană, mic dejun înseamnă și două ouă fierte cu puțină urdă, iar mic dejun înseamnă chiar și câțiva biscuiți integrali și un măr mâncat pe drum. Pentru a evita consumul de mâncăruri nesănătoase la masa de prânz, ideal ar fi să vă pregătiți un pachet de acasă. Asta înseamnă să fiți un pic mai organizați și să vă pregătiți cu o seară înainte. Poate că veți pregăti mai multă mâncare la cină, suficient cât să aveți și de un prânz. Sunt nenumărate rețete de legume la cuptor pe care le puteți prepara folosind cantități mai mari de ingrediente, la fel cum sunt și diverse opțiuni de preparate pe bază de carne sau de pește, care pot fi consumate în siguranța la servici. Tartele sau checurile cu legume sunt iarăși idei foarte bune de prânz pentru servici, mai ales dacă le veți consuma alături de un iaurt grecesc sau de un kefir.
- Consumați cât mai multe lichide pe parcursul zilei. Când spunem lichide ne referim la apă simplă sau aromatizată cu diverse felii de fructe și legume, frunze proaspete de mentă sau de busuioc sau cu siropuri neîndulcite de afine, zmeură sau coacăze, dar și la supe, ceaiuri îndulcite cu îndulcitori naturali, lapte și băuturi vegetale. În mod clar, cafeaua, sucurile și băuturile alcoolice nu fac parte din categoria lichidelor. Scopul este acela de a vă hidrata și de a stimula eliminarea deșeurilor. Adesea, oboseala pe care mulți dintre noi o simțim la jumătatea zilei este cauzată de deshidratare.
Mișcarea, sub orice formă ar fi ea, joacă rolul ei pentru starea noastră de bine. Așadar, fie că urcați scările în loc să folosiți liftul, fie că parcați mașina puțin mai departe pentru a face câțiva pași pe jos, că vă plimbați în pauza de prânz, fie că mergeți la sală, vă îngăduiți un sfert de oră de yoga sau de pilates sau mergeți la o plimbare după cină, susțineți sănătatea corpului punându-l în mișcare zi de zi.