Nu toţi oamenii sunt fericiţi posesori ai unor spaţii mari pe care să le amenajeze după bunul plac. Deseori, aceştia se confruntă cu problema spaţiilor mici şi sunt nevoiţi să se bazeze pe anumite criterii atunci când îşi aleg obiectele care să le umple spaţiul disponibil. Astfel, ne-am gândit să îţi prezentăm idei simple de amenajare pentru o bucătărie mică, precum şi cele mai importante elemente pe care trebuie să le incluzi în bucătăria ta atunci când te gândeşti la mobilier şi electrocasnice.
Nicio bucătărie nu este completă fără electrocasnice. Este foarte important să le alegi pe cele mai bune, însă trebuie, în primul rând, să te raportezi la spaţiul existent. Dacă ai o bucătărie mică, trebuie să alegi electrocasnice inspirate, care să nu îţi ocupe mult spaţiu. Poţi începe cu aragazul, principalul obiect folosit în bucătărie – comanda aici un aragaz de la Whirpool, ale cărui dimensiuni se potrivesc perfect unei bucătarii cu un spaţiu mai redus. Dacă ai rezolvat deja cu acest aspect, îţi poţi alege, prin aceleaşi criterii, frigiderul sau hota. Espressorul, robotul de bucătărie sau blenderul pot fi aşezate cu success pe blatul de bucătărie, astfel nu va mai fi nevoie de existenţa unui loc separat pe care să le aşezi.
Mobilierul
Dacă te loveşti de lipsa spaţiului în bucătărie, în ceea ce priveşte mobilierul, poţi cumpăra o masă de dimensiuni mici sau chiar una pliabilă, pe care o poţi deschide doar atunci când iei masa, după care o poţi depozita în alte spaţii disponibile. Mobilierul pe comandă ar fi o situaţie ideală în acest caz, deoarece vei fi sigur că toate piesele se vor potrivi în funcţie de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Nu trebuie să încarci bucătăria cu dulapuri sau comode care îţi vor sta în cale atunci când vrei să găteşti ceva. Te poţi inspira dintr-o mulţime de modele cu idei de amenajare a bucătăriilor mici, astfel încât să îţi poţi face o idee simplă şi rapidă de design.
Trucuri de optimizare a spațiului din bucătărie
Atunci când ai o bucătărie mică, e foarte important să foloseşti tot spaţiul disponibil în favoarea ta. De aceea, e nevoie să apelezi şi la mici trucuri de optimizare a spaţiului din bucătărie, pentru a putea profita la maximum de orice colţisor. Un prim truc constă în montarea unor rafturi suspendate, pe care poţi depozita borcanele cu condimente. Totodată, un cuier din metal sau lemn cu agăţători va fi soluţia ideală pentru a păstra ordine în bucătărie. Îl poţi folosi pentru a avea la îndemână toate ustensilele de gătit de care ai nevoie şi poţi aşeza şi prosoapele. În cazul în care nu eşti fanul acestor rafturi suspendate, poţi să apelezi şi la o debara clasică, în care îţi poţi depozita şi alimentele.
Organizatoarele şi sertarele sunt şi ele foarte eficiente atunci când gândeşti o bucătărie funcţională şi un spaţiu bine împărţit. Le poţi folosi pentru a depozita vesela, cafeaua sau ceaiul.
Pe lângă cele mai sus prezentate, te poţi folosi şi de alegerea unor culori deschise sau neutre pentru pereţi şi mobilă, pentru a crea impresia unui spaţiu mărit. Toate aceste sfaturi îţi vor fi utile în orice tip de amenajare ai alege.