Majoritatea persoanelor cu un job de birou știu că un stil de viață sănătos nu este ușor de adoptat atunci când sunt blocate aproape toată ziua în spatele unui birou. Poate fi dificil să facem puțină mișcare și, în mod ironic, ne simțim mult mai obosiți după lungi ore de stat jos decât dacă am fi în mișcare. Apoi, mai există și provocarea de a mânca sănătos și de a pune capăt obiceiului de a mânca pe fond nervos pentru a face față stresului de la locul de muncă.
Dar, în ciuda tuturor acestor provocări, nu este imposibil să ne bucurăm de o bună stare de sănătate, oricât de ocupați am fi la serviciu. În rândurile de mai jos, vă prezentăm doar câțiva pași simpli pe care îi puteți încorpora în rutina zilnică pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate fizică și psihică:
Faceți pauze în mod regulat.
Din păcate, încă se perpetuează mitul conform căruia dacă muncim până la epuizare ne vom optimiza performanța și vom fi mai pregătiți pentru succes. În realitate, lucrul peste program și munca sedentară reprezintă calea sigură spre epuizare, oboseală cronică și ceață cognitivă. Prin urmare, indicat este să vă oferiți pauze – pauze care implică și să vă părăsiți biroul – pentru a vă putea optimiza performanța și pentru a preveni oboseala. Conform cercetărilor, pauzele regulate – chiar și cele scurte – vă pot ajuta să luați decizii mai bune, să fiți mai motivat și să vă sporiți productivitatea și creativitatea.
Mișcare de cel puțin două ori pe zi.
Nu doar creierul are nevoie de o pauză, ci și corpul nostru. Din nou, cercetările au arătat să statul pe scaun ore în șir poate fi deosebit de dăunător. Un studiu a constatat că cei care stăteau pe scaun mai mult de 8 ore pe zi, fără activitate fizică, prezentau riscul de a muri asemănător cu persoanele fumătoare și cele obeze. Alte consecințe ale statului pe scaun o perioadă îndelungată de timp includ tensiunea arterială crescută, glicemia crescută și depresia, motiv pentru care devine esențial să includem puțină mișcare în fiecare zi. Doar 25 de minute de activitate fizică pot ajuta la compensarea efectelor negative ale statului jos asupra stării noastre de sănătate.
Optați pentru ședințe în picioare.
Cele mai multe ședințe par interminabile, așa că dacă doriți să atingeți obiectivul de a face 25 de minute de mișcare, transformați ședințele în momentul oportun pentru mișcare. Ori stați în picioare, ori vă deplasați în sala de ședințe, permițând corpului să obțină mișcarea de care are atât de mare nevoie, dar fără a vă îndepărta de responsabilități. În foarte multe organizații, se obișnuiește ca ședințele să aibă loc în picioare, lipsind cu desăvârșire scaunele din sala de ședință.
Purtați o sticlă de apă reutilizabilă.
Consumul adecvat de apă își spune poate cel mai mult cuvântul asupra sănătății noastre și a capacității noastre de a lucra. Pe de altă parte, deshidratarea poate provoca deficiență cognitivă, poate afecta funcția executivă și ne poate face mai puțin alerți și productivi. O sticlă reutilizabilă de apă este cea mai bună modalitate prin care puteți avea apă întotdeauna la îndemână.
Pregătiți de acasă gustările și prânzul.
Doar acest gest poate face o diferență uriașă în felul în care ne simțim la serviciu și starea noastră de sănătate pe termen lung. În plus, astăzi vom găsi într-un megastore farmaceutic online nenumărate opțiuni alimentare sănătoase și gustări hrănitoare, care ne vor încărca organismul cu vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie. De asemenea, mesele mici dar dese, răspândite pe tot parcursul zilei, ajută la creșterea energiei și productivității.
În esență, planificarea corectă este cheia pentru atingerea oricărui obiectiv. Planificați să ieșiți la o scurtă plimbare la jumătatea programului de lucru, parcați mașina mai departe de birou pentru a merge puțin mai mult pe jos, înlocuiți gustările nesănătoase cu un pumn de nuci și fructe deshidratate și faceți ca apa să vă fie cel mai bun aliat de dimineață și până seara.