Dacă ați luat marea decizie de a lucra de acasă – fie cu normă întreagă, fie part-time – veți avea nevoie numaidecât de o zonă dedicată și de câteva elemente esențiale, în funcție de profilul activității pe care o desfășurați. Dacă este prima dată când lucrați de acasă, e bine să știți că veți avea câteva sarcini de efectuat. De la crearea unui plan de afaceri, punerea la punct a unui sistem de lucru și până la amenajarea biroului, se înțelege de la sine că o anumită perioadă de timp veți fi destul de ocupați. Totuși, ceea ce faceți acum și tot efortul pe care îl depuneți va fi pe termen lung, așa că este bine să vă gândiți la toate acele lucruri de care aveți nevoie și cum anume doriți să vă organizați zona de lucru pentru a beneficia de intimitate și de productivitate.
Pentru multe persoane, amenajarea biroului și munca de acasă sunt vise devenite realitate. Alte persoane, însă, nu știu de unde să înceapă și care sunt acele elemente prioritare în care ar trebui să investească. În rândurile de mai jos, veți găsi pașii de bază care vă vor ajuta să vă amenajați acasă zona de lucru.
- Echipamente fără de care nu puteți lucra acasă. În funcție de activitatea pe care o veți desfășura, veți avea nevoie de acele echipamente pe care, mai mult sau mai puțin, le găsiți și într-o organizație. Cu toate că investiția poate părea destul de usturătoare la început, echipamentele și dispozitivele electronice au o durată lungă de funcționare, așa că se va merita din plin să investiți în ele. Aici veți găsi o gamă amplă de echipamente de birou, de la calculatoare, laptopuri, monitoare și până la imprimante și accesorii pentru imprimante.
- Investiți înțelept. Nimeni altcineva nu știe care sunt acele articole de care aveți nevoie pentru a lucra de acasă. Este indicat să întocmiți o listă cu elemente esențiale pentru a ști că nu uitați și nu omiteți nimic. De exemplu, pentru unele persoane este foarte potrivită o masă simplă, în timp ce alte persoane vor avea nevoie de rafturi, de un birou foarte bine compartimentat, cu sertare și rafturi. De asemenea, veți avea nevoie de un scaun cât mai confortabil. Pentru că astfel de elemente contribuie cel mai mult la eficiență, la productivitate și la confort, optați întotdeauna pentru calitate. O recomandare care s-ar putea să vă ajute este cea de a achiziționa obiecte folosite, cum ar fi laptopuri sh, scaune, rafturi sau dulapuri. Aceasta este o modalitate excelentă de a obține exact ceea ce vă doriți, dar la o fracțiune din cost.
- Alegeți-vă spațiul. Mai presus de orice, trebuie să decideți unde anume va fi amenajată zona de lucru. Poate că aveți o cameră suplimentară, un subsol sau poate că pentru o scurtă perioadă de timp veți lucra la masa din bucătărie. În timp ce unele persoane au norocul de a beneficia de un spațiu dedicat, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Din fericire, un birou compact poate fi amplasat oriunde considerați că ar fi cel mai potrivit loc. Chiar și în bucătărie, dacă aveți un colț pe care nu îl folosiți.
- Implementați un sistem pentru a rămâne organizat. De-a lungul timpului, biroul de acasă poate deveni dezorganizat și haotic. O hârtie se transformă în 100 de hârtii, iar câteva cărți se transformă în 50 de cărți. Mai devreme sau mai târziu, biroul care odinioară era curat va deveni foarte aglomerat cu lucruri de care nu veți mai avea nevoie. Aglomerația afectează productivitatea, abilitatea de concentrare și creativitatea. Acesta este motivul pentru care este atât de important să implementați un sistem de lucru care să vă mențină biroul organizat.
La final, una dintre cele mai mari probleme cu munca de acasă este aceea că membrii familiei, cum ar fi copiii sau partenerul de viața nu își vor da seama întotdeauna că sunteți concentrați sau că nu sunteți disponibili pentru ei. Prin urmare, trebuie să găsiți o modalitate de a separa viața profesională de cea personală, ceea ce înseamnă că va trebui să vă feriți în timpul programului de lucru. Asta înseamnă să închideți ușa sau să purtați discuții foarte clare cu toți membrii familiei pentru a vi se oferi liniștea și mediul propice de lucru de care aveți nevoie.