După cum bine știm cu toții, prima impresie contează, iar piatra naturală este din cele mai vechi timpuri o modalitate fantastică prin care putem să ne transformăm locuința într-una de vis. Imaginați-vă cum ar fi să vă întoarceți zi de zi la o casă desprinsă din paginele unei reviste și cum ar fi să aveți în propria casă o bucățică de natură. Prima impresie va conta atât pentru toți cei dragi care vă vor trece pragul, dar și în cazul în care vă gândiți ca pe viitor să vindeți locuința.
Cei mai mulți specialiști afirmă că piatra naturală, indiferent că vorbim de granit, onix, marmură sau piatră de râu, crește numaidecât valoarea casei. Este adevărat, piatra naturală adaugă mai multă valoare oricărei locuințe, dar cel mai important aspect constă în longevitatea pietrei, care este imposibil de egalat. Piatra naturala nu se descompune și rezistă cu brio la toate provocările timpului, ceea ce nu se poate afirma despre alte materiale disponibile în prezent.
Haideți să vedem în rândurile următoare modalități de la cele mai simple până la cele mai complexe prin care puteți introduce piatra naturală în amenajarea locuinței personale.
Folosiți piatră naturală la exteriorul casei
Cum ar fi să deschideți poarta și să pășiți pe o alee din travertin? Cum ar fi să aveți o grădină superbă, brăzdată de alei din piatră naturală? Potecile ample din piatră contribuie nemaipomenit de mult la succesul unui plan de peisagistică.
Cel mai potrivit tip de piatră pentru exterior este calcarul, numit și limestone. Deși calcarul (limestone-ul) poate fi mai scump decât cărămida sau pavalele, va oferi o valoare imensă și vă va răsplăti cu frumusețe îndelungată. Puteți realiza pasarele, poteci sau alei din limestone, dar la fel de bine puteți să folosiți această piatră minunată doar pentru unele detalii, cum ar fi un pervaz sau coronamente. Este o investiție care se merită din plin, dacă ne gândim la cât de armonios se împletește atracția autentică a acestei pietre cu durabilitatea sa.
Folosiți piatră naturală în interiorul locuinței
Dacă ar trebui să numim două încăperi din casă care ar beneficia din plin de pe urma folosirii pietrei naturale, atunci am numi fără ezitare bucătăria și baia. Deși majoritatea persoanelor sunt de părere că piatra naturală este o opțiune destul de scumpă, la un calcul atent, veți observa că nu există o diferență exorbitantă între un model de piatră naturală și alte materiale, cum ar fi plăcile ceramice sau porțelanate.
Nici măcar nu este absolut mandatoriu să folosiți piatră naturală pe suprafețe mari. Unele detalii, cum ar fi o chiuvetă din marmură pentru baie sau blaturi din granit în bucătărie vor oferi casei un aspect elegant.
Din ce în ce mai populară este marmura în tonuri albe până la gri, cu diferite soiuri de vene și modele. Acest tip de marmură este folosit în special în baie, în zona dușului, însă poate fi folosit și pentru îmbrăcarea unui brâu din bucătărie.
Granitul continuă să fie foarte popular pentru blaturile din bucătărie, și asta pentru că este disponibil într-o gamă amplă de culori și design, dar și pentru că este durabil și rezistent.
Nu în ultimul rând, puteți folosi piatră naturală pentru pardoseli, caz în care se recomandă să optați pentru forme hexagonale sau în fagure pentru a obține o amenajare clasică și elegantă.
Încă de la intrare puteți reda un mic fragment din amenajarea interioară, încorporând și aici elemente din piatră naturală. Puteți opta pentru terase din piatră sau pentru ghivece din piatră dispuse simetric.
Fără dar și poate, piatra naturală folosită în amenajarea locuinței este o investiție cum nu se poate mai inspirată.