Aparent un produs greu de integrat în decor, mozaicul poate fi extrem de versatil și foarte eficient în ceea ce privește crearea iluziei de spațiu mult mai mare. Aplicat într-o baie mică, mozaicul poate schimba complet perspectiva asupra acestei încăperi.
Cu toate că poate ați fi tentați să credeți că mozaicul ar fi mult mai potrivit pentru personalizarea bucătăriei, ales cu puțină băgare de seamă, el poate fi folosit de asemenea și în baie și nu doar la nivelul pereților, ci chiar și pe pardoseală.
Rezultatul este uimitor, atât din punct de vedere al rezultatului estetic, cât și din prisma spațiului care instantaneu pare să devină mult mai generos decât se prezintă în realitate.
Mozaicul gen tapet
Astfel, dacă te-ai decis să te folosești de mozaic pentru a-ți finisa pereții din baia mică, pentru a spori efectul de spațiu încearcă să te orientezi către un model plin, ce pare să se asemene cu tapetul. Pe lângă faptul că așa vei obține o suprafață ușor de curățat și întreținut, patternul ales va face ca ochii privitorului să nu se oprească asupra dimensiunii camerei, ci să pornească în călătoria descoperirii modelului. Totodată, optează pentru un model conceput pe vertical. Trucul este același, urmărind imaginea de jos în sus, spre tavan, pierzi din vedere spațiul mic pus la dispoziție băii.
Mozaic cu forme geometrice mari
Nu-ți fie teamă nici de modelul ce reproduce formele geometrice. În plus, cu cât sunt mai mari cu atât mai bine pentru baia ta mică. Acestă variantă reprezintă unul din cele mai vechi trucuri la care designerii recurg atunci când se confruntă cu un spațiu de dimensiuni reduse. Și în acest caz, ca și în cel precedent, prin urmărirea formelor, creierul se lasă păcălit lăsându-ne impresia că pășim într-o încăpere mult mai mare.
Covor din mozaic
O idee inedită ar fi să transformi mozaicul într-un finisaj al podelei. Montat pe mijlocul încăperii, înlocuind tradiționalul preșuleț de baia, acesta va lăsa senzația de spațiu cald și primitor. Ori, spațiile de genul acesta, oricât de mici ar fi, prin prisma atmosferei parcă nici nu mai sesizezi dimensiunile din jurul tău. În plus, un alt avantaj foarte important al mozaicului montat pe pardoseală este calitatea lui de a nu favoriza alunecarea la contactul cu apa.
Brâul din mozaicul
În cazul în care te gândești la costuri, o modalitate la fel de interesantă ar fi să optezi pentru mozaic doar pe o anume suprafață din pereți. Folosit ca un brâu, de pildă, ce pare să îmbrățișeze baia de jur împrejur, mozaicul poate lăsa senzația de spațiu mult mai prețios. Inevitabil vei trece de la o textură la alt, însă cea care-ți va rămâne în mintea va fi cea a mozaicului. Astfel aproape că nici nu mai contează cât de ieftină este faianța ce domină baia mică.
Creează pe verticală cu mozaic
Pentru a lăsa impresia că tavanul băii este poziționat mult mai sus un truc la care poți recurge tot cu ajutorul mozaicului îl reprezintă modelul realizat din bucăți înguste, dar lungi de mozaic, montat pe verticală. Totodată, trucul care îți mai vine în ajutor în acest caz este paleta cromatică. Optând pentru nuanțe de alb, gri și gri-maro vei reuși să aduci mai multă luminozitate spațiului.
Fii îndrăzneț și original, alege mozaicul pentru baia mică!
sursa foto: www.thisoldhouse.com