Cei mai mulți dintre noi folosim baia ca un sanctuar personal, unde dăm la o parte tot stresul și ne revigorăm sufletul și corpul. Dacă vă întrebați cum este posibil ca cineva să se relaxeze într-o baie mică, aflați că există numeroase trucuri prin care chiar și o baie de dimensiuni foarte reduse poate fi transformată într-un spațiu plăcut, util și relaxant. Asta fără să se sacrifice nici stilul, nici eficiența și nici soluțiile de depozitare.
Iată câteva trucuri inteligente de design prin care o baie mică poate deveni mai mare și mai confortabilă:
- Iluminatul încastrat și aplicele reprezintă cea mai bună alegere pentru o baie mică. Lumina poate face ca o baie mică să pară spațioasă din punct de vedere vizual. Prin urmare, uitați de candelabre, de pandative sau de orice alt corp de iluminat mare care ocupă prea mult spațiu. În schimn, optați pentru aplice baie sau iluminat încastrat care fie ocupă puțin spațiu, fie poate fi ascuns total în tavan. Mai mult, lumina blândă generată poate estompa dimensiunile mici ale băii, făcând astfel spațiul să pară mai mare decât dimensiunea sa reală. Pe lângă un sistem de iluminare electrică, puteți lua în considerare montarea unui luminator sau a unei ferestre mari pentru a obține cât mai multă lumină naturală posibil.
- Înlocuiți cada cu dușul. O baie mică nu are nevoie de duș și cadă separată pentru a vă oferi confortul și luxul de care aveți nevoie. Prin proiectarea unui duș ingenios, vă puteți crea propriul refugiu. Puteti amenaja chiar un mic SPA optând pentru o cabină de duș cu mai multe capete de duș sau care este prevăzută cu o bancă. Totuși, dacă nu vă imaginați baia fără o cadă, puteți face un compromis și să optați pentru o combinație cadă-duș și pentru baterii pentru cadă și duș de cea mai bună calitate. Deși o perdea de duș poate adăuga personalitate băii, creează acea impresie vizuală de separare, care nu este chiar plăcută. Pentru ca baia să pară mai mare și mai deschisă, ar trebui să închideți zona de duș / cadă cu o ușă din sticlă transparentă.
- Alegeți cu atenție schema de culori. Culoarea modifică percepția noastră despre dimensiunea unui spațiu. Pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare, ar trebui să utilizați nuanțe neutre sau pastelate ca paletă principală a unei băi mici. Deși sunt persoane care consideră neutrele și pastelurile ca fiind plictisitoare, ambele sunt foarte populare. Dacă doriți ca o baie mică să aibă totuși o notă modernă, puteți achiziționa prosoape sau accesorii mai îndrăznețe pentru un plus de farmec.
- Oglinzile reflectă lumina și fac spațiul să pară mai mare. Oglinzile sunt deosebit de eficiente pentru a crea imaginea unei băi mai ample. Deci, când vine vorba de oglinzi, optați pentru cele de dimensiuni mai mari. Mult mai indicat este să cumpărați oglinzi mari decât dulapuri cu oglinzi. De fapt, dulapurile voluminoase vor face baia să pară și mai mică.
Nu în ultimul rând, alegeți cu atenție chiuveta. Chiuvetele încastrate sunt populare deoarece oferă suficient spațiu de depozitare, dar și o suprafață decentă pentru lucrurile pe care ni le dorim la îndemână. Cu toate acestea, ocupă mult spațiu. În schimb, o chiuvetă cu piedestal sau o chiuvetă montată pe perete poate fi o alegere mult mai inspirată. Atât chiuvetele cu soclu, cât și cele montate pe perete, economisesc foarte mult spațiu și pot fi montate oriunde dorim, chiar și în colțul băii. Totuși, nu va mai exista acel spațiu de depozitare, deci va fi necesar să găsiți soluții alternative.