Baia reprezintă zona predilectă a relaxării și intimității locatarilor unei locuințe. Este firesc, așadar, pentru ca proiectul de amenajare a unei asemenea încăperi să ofere un spațiu în care funcționalitatea obiectelor și a mobilierului se îmbină perfect cu un design atrăgător și confortabil. În funcție de spațiul disponibil, de preferințe, de tendințe și de bugetul alocat, conceptele moderne variază – de la creații concentrate pe familie către locuințe de tip single, de la viziuni de tip clasic la minimalism sau la îndrăznețele modele industrial-urbane.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/dB_usTnVQJE
Ce este stilul industrial și de ce este atât de popular?
Născut din nevoia de a transforma vechi fabrici și depozite în spații de locuit dezirabile, în esență, stilul industrial propune reciclarea a ceva vechi și inutilizabil conform destinației inițiale, în ceva nou și plin de viață, fără a-i știrbi caracterul. Este un stil simplist și minimalist care propune, ignorând aproape complet nevoia de ornament sau artificiu arhitectural, ca spațiul să fie definit în existența sa de spiritul utilitar. Frumusețea și stilul unic, chiar exclusivist, derivă tocmai din ingeniozitatea transformării vechiului și din îmbinarea acestuia cu noul, inclusiv cu materiale naturale, precum piatra, lemnul masiv, plantele de interior – de obicei, de dimensiuni medii sau mari.
Rațiunile pentru care stilul industrial este de iubit sunt multiple:
- Propune culori neutre.
- Accesoriile sunt mai ușor de găsit – nevoia de asortare a formelor și nuanțelor este extrem de redusă.
- Limitările sunt reduse – așadar, se poate recicla aproape orice fel de materiale sau obiecte, cu un minim efort manufacturier și investițional.
- Stilul fiind atât de libertin, pot fi integrate aproape orice fel de materiale – în mod special cele care au suferit transformări estetice minime.
Reciclarea înseamnă prietenie autentică față de mediul înconjurător, dar și în raport cu propriul buzunar, iar stilul industrial propune o reală schimbare, atât în privința opticii, cât și a acțiunilor personale. Practic, conceptul ne poate convinge că putem trăi foarte bine și dacă suntem mai puțin risipitori.
Idei de amenajare a băii în stil industrial
Piatră naturală pentru un plus de personalitate
O idee de design în stil industrial poate începe de la acoperirea podelei cu elemente naturale – în magazinele de specialitate poți să vezi modelele de plăci travertin pentru amenajarea băii, de exemplu. Piatra naturală de acest tip este poroasă, cu aspect gălbui-maro învechit, în nuanțe foarte plăcute, ce poate fi integrată în orice design de baie.
De asemenea, granitul este un material incredibil de rezistent și ușor de întreținut, disponibil în culori și nuanțe specifice acestui stil: negru, maro, verde întunecat, roșu. La fel ca și travertinul, granitul poate fi folosit la pavarea pardoselii, pentru placarea zidurilor, se asociază excelent cu lemnul masiv și cu elemente metalice precum alama sau oțelul inoxidabil.
Zone de contrast pentru impact vizual
În contrast cu aspectul ales pentru pardoseală, zidurile pot fi vopsite într-o nuanță închisă, ori chiar placate cu o piatră naturală sau cu faianță în accente întunecate. Pe de altă parte, poți opta pentru a continua și pe verticală tonalitățile închise, doar dacă aloci un spațiu bine delimitat – precum zona din care provine sursa de lumină, de pildă – în care să echilibrezi designul cu elemente cromatice deschise.
Accente metalice – semne distinctive ale stilului industrial
Acest context impune ca obiectele sanitare și țevile de alimentare, respectiv de scurgere să aibă un finisaj de bronz/alamă, de fier forjat sau ruginit, iar sursele de lumină să fie vizibile, poate chiar stridente. Mobilierul poate fi creat din piese vechi, recondiționate și tratate pentru etanșare, cu scopul clar de a obține aspectul industrial vintage.
Baia amenajată în stil industrial este o afirmare îndrăzneață a unor dorințe non-conformiste și un prilej unic de a reda, aproape fără limite, stări și trăiri într-un mod interesant. Amenajarea industrială nu propune investiții masive, cât mai degrabă ingeniozitate în folosirea resurselor deja existente, precum și dorința de a valorifica esența și utilitatea materialelor.