Patul scârțâie, husa canapelei s-a decolorat, pe covor se adună tot mai multe pete, iar gândul unei reamenajări reprezintă pentru tine doar un factor de stres. Te sfătuim să te înarmezi cu răbdare deoarece există multe soluții economice de amenajare, iar în rândurile următoare abordăm câteva dintre ele.
- Fă-ți un plan de amenajare
… sau, altfel spus, începe cu începutul. Dacă nu-ți permiți să apelezi la serviciile unui designer de interior, fă-ți singur un plan care să răspundă la întrebări precum: ce elemente de decor păstrezi și ce elimini, cât timp poți aloca pentru reamenajare, cum îți dorești să arate viitoare amenajare, în ce stil și în ce culori. Vizitează cât mai multe magazine deoarece vei descoperi numeroase produse potrivite pentru casa ta: canapele ieftine, măsuțe multifuncționale, diverse tipuri de mobilier pentru depozitare etc.
- Stabilește un buget corect
Pune pe hârtie tot ce trebuie sa repari sau să cumperi și manopera, apoi adaugă o mică sumă pentru cheltuieli neprevăzute. Este important să îți stabilești prioritățile: o sumă mai mare pentru finisaje sau mobilier deoarece reprezintă o achiziție pe termen lung și o sumă mai mică pentru produse care se demodează sau se strică mai repede precum accesorii și decorațiuni.
- Orientează-te către magazine de cartier
Pe aceleași produse poți cheltui o sumă mult mai mare dacă alegi să le achiziționezi din magazinele centrale. O soluție inteligentă ar fi să cauți magazine situate mai departe de casă, dar care oferă produse bune la prețuri rezonabilie. O parte dintre aceste magazine asigură și transport gratuit, deci ai putea salva niște bani pe care să îi folosești pentru o altă achiziție.
- Cumpără electrocasnice din categoria celor expuse
Modelele noi și ultra performante pot reprezenta o bună parte din bugetul alocat, însă poți salva bani alegând electrocasnice din secțiunea celor expuse pentru clienți. Acestea sunt vândute la prețuri cu aproximativ 25% mai mici.
- Studiază serviciile magazinelor
Iată un detaliu peste care sar mulți proprietari, dar care poate fi util. De exemplu, unele magazine oferă reduceri dacă achiziționezi produse în cantități mari (de exemplu, gresie, faianță), altele asigură transportul produselor respective, iar altele oferă montaj gratuit (cum ar fi parchet).
- Fă mici compromisuri acolo unde se poate
În cazul în care dispui de puțini bani pentru mobilier de depozitare (care nu e la vedere), accesorii sau decorațiuni, ia în calcul și varianta de a le cumpăra cu mici defecte. În unele magazine sunt expuse în zone separate la prețuri avantajoase. Dacă aceste defecte sunt mici, credem că se merită să achiziționezi câteva.
- Recondiționează sau reutilizează obiecte vechi
Dacă deții mobilă veche, dar încă funcțională, te-ar putea costa mai puțin să o recondiționezi decât să cumperi una nouă. Același sfat e valabil și pentru dușumelele din lemn. De asemenea, poți fi inventiv și să schimbi funcția unor obiecte, cum ar fi un dulap vechi pe care să îl transformi în suport pentru plante.
Sursa foto: www.pixabay.com