Sursa: Shutterstock De dimensiuni modeste, șuruburile joacă un rol esențial în aproape orice proiect de construcție, asamblare sau reparație. În funcție de utilizarea lor specifică, există mai multe tipuri de șuruburi, fiecare dintre ele având caracteristici distincte și aplicații specifice.
Șuruburi torbante cu cap bombat
Sunt șuruburi metrice cu cap bombat și gât hexagonal. Se folosesc pentru a fixa metalul de metal, lemnul de lemn sau metalul de lemn. Capul șurubului împiedică deschiderea pe o parte. Se lucrează ușor cu acest tip de șurub și, în plus, are o estetică plăcută. Printre cele mai comune utilizări se numără: construcția caselor din lemn sau a gardurilor decorative, a mobilierului din lemn, a echipamentelor de joacă sau fixarea ușilor.
Șuruburi pentru gips-carton
Au filetul mai adânc, cu pasul și lungimea mai mari decât ale altor șuruburi, ceea ce previne slăbirea lor din rigips. Sunt autoforante, cu capul îngropat și vârful ascuțit, așadar se pot înșuruba cu bormașina, fără a fi necesară pregăurirea. Nu sunt foarte rezistente la coroziune, dar au o „prindere” bună. Se utilizează la fixarea plăcilor de gips-carton pe profile metalice.
Șuruburi pentru lemn
Cu ajutorul acestora se pot fixa piese din lemn. Au o formă conică. Subțiindu-se către vârf, taie ușor lemnul, iar capul se așază mai bine, prevenind intrarea apei sau pe cea a insectelor. Nu necesită pregăurire. Sunt parțial filetate, ceea ce permite o prindere mai puternică decât cea a șuruburilor complet filetate. Se folosesc cu PAL, MDF, lemn moale sau tare. Sunt disponibile în variante cu capete de forme și mărimi diferite.
Șuruburi autofiletante
Aceste șuruburi au capacitatea de a-și crea propriul filet în timp ce sunt înșurubate în material. Nu au punct de găurire, iar acest lucru înseamnă că trebuie creat în prealabil un orificiu în material. Totuși, avantajul lor este că elimină necesitatea burghiului sau a elementelor de fixare. Sunt disponibile într-o varietate de forme, dimensiuni și materiale, inclusiv oțel, oțel inoxidabil, alamă și nailon. Forma capului și tipul de șurub depind de aplicația specifică. Unele au cap plat, altele rotund sau hexagonal, iar unele pot avea un cap cu cruce sau cu slot drept. Sunt ideale pentru utilizarea în materiale mai moi, cum ar fi lemnul, plasticul sau metalele feroase.
Șuruburi autoforante
Sunt șuruburi autofiletante îmbunătățite, care au un capăt ascuțit ce funcționează în mod similar unui burghiu. Acest lucru elimină necesitatea de a face găuri preliminare. Sunt capabile să-și formeze singure găuri în materiale mai dure. Se folosesc cu precădere pentru lucrul cu metal și lemn, dar sunt concepute și pentru oțel moale. Sunt disponibile într-o varietate de designuri și pot fi utilizate atât la aplicarea acoperișurilor metalice până la diverse asamblări finale.
Șuruburi pentru beton
Sunt șuruburi autoforante rezistente, cu cap hexagonal, simplu, înecat sau bombat. Pot pătrunde în beton, cărămidă solidă sau goală și piatră. Cele cu cap hexagonal sunt mai rezistente decât șuruburile cu cap înecat, însă acestea din urmă se fixează mai bine în plan. Se utilizează pentru fixarea șinelor, a plăcilor de perete sau la instalarea conductelor.
Pentru a obține rezultate optime în proiectele tale, îți recomandăm să alegi tipul potrivit de șuruburi FixKit. Fiecare are un rol specific și asigură calitate și fiabilitate într-o varietate de aplicații. Investește timp și efort în explorarea diverselor opțiuni de șuruburi, pentru a putea face alegeri informate.