5 schimbări care pot face un spațiu mai prietenos

Se vorbește tot mai des despre diferența dintre o casă și un acasă. Adevărul este că unele spații chiar par a avea brațe larg deschise în loc de pereți, în timp ce altele, dimpotrivă, sunt rigide, neprimitoare. Dacă-ți dorești un acasă, e timpul să apelezi la cele 5 schimbări care pot face un spațiu mai prietenos.

Unele teorii vorbesc despre existența spațiilor cu efect centrifug sau centriped. Se pare că marile lanțuri de restaurante sau cele hoteliere se folosesc de asemenea stratageme, pentru a obține un spațiu mai primitor, care încurajează comunicarea și generează o stare de bine. Cum? Apelând la unele trucuri care vizează mobilierul, decorațiunile etc. Descoperă în continuare 5 schimbări care pot face un spațiu mai prietenos, rapid, fără investiții costisitoare!

  1. Include o zonă de relaxare în amenajarea livingului. Conform sondajelor internaționale, livingul este zona în care ne petrecem aproape patru ore pe zi. Nici o altă cameră a casei nu o întrece la acest capitol. Iată de ce, e binevenit să construim aici o mini-zonă de relaxare. Ea poate include o canapea confortabilă, o măsuță de cafea și un TV. Astfel, întreaga familie sau prietenii se pot reuni la o cană de vorbă și la un film bun, având parte de relaxare și socializare.
  2. Optează pentru o masă rotundă în bucătărie. Deși pare un detaliu mic, psihologii susțin că efectele sale sunt extraordinare. Principalul beneficiu pe care ți-l poate aduce o masă rotundă este estomparea ierarhizărilor. Spune adio disputelor legate de ‘capul mesei’ sau aranjarea oaspeților, care, odinioară, implica o serie de norme și reglementări complicate. Alege o masă rotundă, în spiritul egalității care domnea inclusiv în rândul cavalerilor arthurieni. Conform specialiștilor, mesele rotunde încurajează comunicarea. În plus, studii în domeniul arhitecturii susțin că mobilierul cu capete rotunjite nu este doar mai sigur ci insuflă ideea de prietenie și deschidere! Pentru mai multe idei care să te ajute să-ți transformi bucătăria într-un loc primitor și modern, poți arunca o privire la aceste modele de bucătării.
  1. Schimbă cromatica locuinței. Culorile sunt o formă de comunicare non-verbală. Psihologii atrag atenția că ele pot transmite atât mesaje pozitive, cât și negative. O simplă schimbare a cromaticii locuinței poate, așadar, să schimbe inclusiv starea de spirit a locatarilor. Albul și albastrul transmit senzația de încredere, calm și curățenie. Verdele este nuanța asociată cu armonia. Cea mai sociabilă dintre culori însă, care încurajează comunicarea, transmite căldura afectivă și intensifică bucuria, rămâne a fi galbenul. Pentru un spațiu mai prietenos optează pentru o gamă cromatică solară. Iar dacă n-ai chef să zugrăvești, poți alege oricând mici accente galbene precum ar fi un covor sau alte decorațiuni.
  1. Adaugă mai multe surse de lumină. Lumina oferă iluzia de spațialitate, ceea ce încurajează creativitatea și destinderea. Dar acesta nu este singurul efect psihologic pe care-l poate avea asupra oamenilor. Lumina mai e recunoscută și ca un luptător împotriva depresiei. În plus, nuanța luminii și intensitatea acesteia, susțin designerii, pot schimba radical o locuință. Pentru a transforma un spațiu într-unul mai prietenos, alege o lumină în nunțe de: verde, albastru, mov sau roșu. Iar pentru a induce o stare de relaxare – alege corpuri de iluminat joase, care să distribuie lumina uniform în toată camera. Evită lumina intensă și directă – induce tensiune.
  2. Fă-ți o mini-grădină. Florile au capacitatea de a bucura ochiul și a filtra aerul din jur. Pe lângă asta, unele dintre ele sunt recunoscute și ca organisme care anihilează energia negativă. Deloc întâmplător, o mini-grădină face parte din cele 5 schimbări care pot face un spațiu mai prietenos. Printre florile care alungă energia negativă se numără: bambusul, ficusul, feriga și crassula.

Lasă un Comentariu...

*