A trăi într-o locuință mică este provocator din mai multe puncte de vedere. De exemplu, vor fi necesare soluții creative de depozitare și va trebui să găsiți o modalitate de amenajare care să nu vă facă să simțiți că trăiți într-o cutie.
Dacă locuiți într-o locuință de dimensiuni reduse, iată doar câteva modaliăți de amenajare care vă vor oferi în fiecare zi motive de fericire:
- Folosiți psihologia culorilor. Oamenii de știință știu deja de foarte mult timp că paleta cromatică ne influențează emoțiile. Deși specificul diferă între culturi, anumite culori provoacă anumite sentimente și ne pot afecta comportamentul. De exemplu, este dificil să fim productivi într-o încăpere cu pereți roșii, deoarece roșul tinde să provoace senzații de agitație. Pe de altă parte, pereții de un albastru deschis pot crea un efect calmant. Prin urmare, identificați starea de spirit pe care doriți să o creați în fiecare încăpere și creați un plan de amenajare în consecință. De exemplu, dacă vă doriți o baie mai senină, optați pentru culori deschise, pentru câteva scoici așezate pe rafturi sau în jurul chiuvetei, pentru prosoape albe și albastre și pentru un mic tablou cu un ocean. În living sau pe holuri, puteți opta pentru autocolant mobilă, care deține abilitatea de a personaliza orice încăpere cu minimum de efort. Aceste autocolante sunt minunate și pentru camera copiilor.
- Folosiți culori neutre pentru echipamentele de uz casnic și pentru mobilier. Toată lumea știe că nuanțele întunecate fac spațiile să pară și mai mici, ceea ce ne poate face să ne simțim captivi în propriile noastre locuințe. De aceea, este bine să decorați cu nuanțe mai deschise oriunde puteți. Un covor întunecat este potrivit, dar nu la fel de potrivit ar fi și un tavan închis la culoare. În schimb, culorile neutre vor face ca încăperile să se simtă mai spațioase și mai puțin dense. Trucul este să folosiți culori neutre pentru lucruri precum echipamente de uz casnic, blaturi, măsuțe cafea și alte piese de mobilier. De exemplu, un blat simplu realizat din arțar este suficient de neutru pentru a da impresia unei bucătării spațioase. Dacă nu doriți un frigider alb sau bej, optați pentru oțel inoxidabil.
- Nu ignorați micile imperfecțiuni. Pe măsură ce un bulgăre de zăpadă se rostogolește, acumulează și mai multă zăpadă și devine excepțional de mare. Așa se face că mintea noastră acumulează toate micile imperfecțiuni din locuințele noastre. Dacă în fiecare zi observăm tot felul de imperfecțiuni, impactul devine mai mare și mai mare până când într-o zi nu vom mai putea să ne suportăm locuințele. Prin urmare, nu ignorați micile defecte, cum ar fi fisuri, crăpături, urme de murdărie, var cojit, colțul tapetului dezlipit, plinte desprinse și așa mai departe. Evaluați care sunt imperfecțiunile din fiecare încăpere a casei, apoi alocați-vă un weekend întreg pentru a le repara. S-ar putea să fiți surprinși de câte defecte minore puteți găsi și veți fi și mai surprinși de cât de calmi veți fi după ce le veți remedia.
- Creați mai mult spațiu donând lucrurile de care nu mai aveți nevoie. Unul dintre cele mai bune moduri de a crea mai mult spațiu este să scăpați de lucrurile de care nu mai aveți nevoie. Nu are niciun sens să depozitați lucrurile pe care nu le mai folosiți, asta înseamnă spațiu irosit într-o locuință deja mică. Chiar dacă sunteți atașați de anumite lucruri, încercați să le donați și gândiți-vă că faceți astfel un bine unei persoane care chiar poate folosi acel lucru. Adunați toate lucrurile pe care nu le-ați mai folosit în ultimele 6 luni – 1 an, după care lăsați acele lucruri în cămară sau în garaj. Așteptați câteva săptămâni și vedeți dacă vă puteți aminti ce anume v-ați propus să donați. Dacă nu vă puteți aminti ce lucruri ați pus deoparte, probabil că nu mai aveți nevoie de ele.