Cine nu își dorește ca în propria casă să se găsească un spațiu cu licori magice, în care să se poată petrece cele mai frumoase clipe alături de prieteni. Și pentru că nu mulți sunt cei care știu să amenajeze o cramă așa încât să o poată și folosi și nu doar pe post de depozitare, ar trebui să urmăriți câteva sfaturi care vă vor fi de mare folos. Ca atare, în subsolul casei tale ai putea alege să amenajezi o cramă apreciată din toate punctele de vedere, un spațiu în care să se regăsească cele mai bune soiuri de vin, precum sunt acestea, dar și anumite elemente și decorațiuni care îi vor încânta pe cei ce coboară alături de tine în această zonă a locuinței.
Crama casei tale va deveni mai mult ca sigur un spațiu apreciat de toți prietenii tăi, astfel că majoritatea va dori să coboare și să deguste soiurile de vinuri reci și de bună calitate, numai bune de băut.
Iată mai jos 3 trucuri de care să ții cont atunci când alegi să decorezi o cramă în propria ta casă:
1. Ai în vedere structura de rezistență a spațiului – încă de la începutul construcției ar trebui să proiectezi cu grijă acest spațiu. Dacă iubești vinurile ținute la rece și mai ales dacă ești adeptul construcției unei crame trebuie să ai grijă la structura de rezistență a cramei. Este bine să ții cont de sfaturile arhitectului și să construiești conform indicațiilor sale. Alege să construiești din materiale de cea mai bună calitate, folosit mult fier beton și un beton potrivit spațiului pe care urmează să îl amenajezi. De asemenea, este bine să ai în vedere hidroizolația spațiului, fiind necesară o hidroizolație în două straturi, umezeala fiind astfel ținută la distanță.
2. Alege stilul rustic – nicio cramă nu poate fi gândită altfel decât conform stilului rustic. Ai putea alege să aplici plăci de piatră naturală în tot spațiul, să te folosești de grinzi de lemn vechi, iar la intrare să ai o ușă grea din lemn vechi, de cireș, frumos încadrată în spațiu. În plus, pardoseala trebuie și ea amenajată cu multă grijă, ai putea alege fie o dușumea veche, recondiționată, fie piatra naturală. Totul trebuie să dea aspectul stilului rustic, devenind astfel un spațiu apreciat de cunoscători.
3. Optează pentru decorațiuni din lemn. Acesta este un aspect foarte important pentru decorarea cramei din subsolul casei tale. Ai putea alege de exemplu să păstrezi acest soi de vin demidulce într-un suport de lemn așezat într-o parte centrală a cramei sau ai putea opta pentru butoaiele clasice din lemn. De asemenea, nu trebuie să uiți ca în cramă să așezi scaune și mese din lemn masiv, astfel încât să poți petrece aici clipe frumoase alături de prieteni. Damigenele, suporturile din lemn, sticlele de vin și carafele sunt de nelipsit din decorul cramei casei tale, reușind astfel să transforme beciul clasic al casei într-un spațiu apreciat de toți cei dragi, numai bun de degustat vinuri vechi și chiar preparate tradiționale românești.