3 activități creative pentru copii și părinți în perioada de izolare

Cei mai mulți dintre noi suntem obligați să stăm acasă din cauza Covid-19, iar acest lucru este foarte provocator pentru părinții cu copii mici. În timp ce multe școli oferă educație de la distanță prin diferite programe și aplicații, majoritatea părinților devin anxioși pentru că nu știu prea bine cum să își ajute copiii să învețe de acasă și cum să îi țină ocupați în izolare.

Nu trebuie să uităm că jocul este un aspect foarte important în procesul de învățare, iar specialiștii în sănătatea mintală a copilului pun accentul pe cât de importantă este creativitatea în dezvoltarea și în sănătatea emoțională a copilului. Creativitatea este cea mai bună modalitate prin care copiii învață despre tot ceea ce îi înconjoară, dar și despre ei înșiși, creând în același timp conexiuni puternice cu ceilalți. Pe de o parte, joaca este distractivă, iar pe de altă parte, este esențială pentru copii. Totodată, joaca poate consolida legătura dintre părinți și copii, iar dacă în această perioadă de izolare sunteți nevoiți să lucrați de acasă, îi puteți implica pe cei mici în exerciții de creativitate pentru a-i menține ocupați cât timp lucrați.

În plus, nenumărați educatori, profesori și învățători subliniază importanța creativității și a imaginației pentru dezvoltarea armonioasă și starea de bine a copilului. Iată doar câteva modalități creative prin care puteți petrece timp minunat alături de cei mici în această perioadă de izolare:

  1. Folosiți interesele copilului pentru a contura activități creative. Pentru început, ar fi bine să vă întrebați copilul ce anume îi place să facă, iar în funcție de răspunsurile sale, vă puteți gândi la o serie de activități. De exemplu, dacă cel mic este o fire artistică, atunci puteți crea activități centrate pe artă, cum ar fi desenul sau pictura. De asemenea puteți utiliza diverse materiale găsite prin casă, cum ar fi cutii de cereale, ambalaje, materiale textile și să vă încurajați copilul să creeze artă sau păpuşi DIY  folosind acele materiale. Dacă copilul este un mare iubitor de muzică, atunci puteți asculta împreună muzică și să dansați sau să vă deplasați în ritmul muzicii. Puteți crea chiar și instrumente muzicale folosind obiecte de prin casă.
  2. Creați un spațiu în casă pentru creativitate. Spațiul creativ poate fi un spațiu din camera de zi, curtea, camera de joacă, dormitorul sau chiar o cutie plină de jucării și materiale pe care le scoateți când este timpul de joacă și de creație. La fel de bine, vă puteți inspira din tot felul de sfaturi pentru amenajarea livingului în stil industrial Ar fi minunat să aveți un spațiu destinat jocurilor și creativității, chiar dacă este vorba despre un mic colț din living, căci așa copiii se vor simți mai îndrăzneți și mai în siguranță jucându-se pe „teritoriul” lor. Foarte important este și să stabiliți o oră specifică în timpul zilei pentru astfel de activități distractive și creative, cu atât mai mult cu cât nu știm cu certitudine când se va încheia perioada de izolare. Respectarea unui program zilnic este o modalitate excelentă de a crea normalitate în această perioadă agitată și, dacă alocați o oră sau măcar jumătate de oră pe zi pentru a vă juca și a crea alături de copii, puteți construi un program care să acționeze ca o structură esențială pentru copil.
  3. Evitați să judecați jocurile și creațiile copilului. Este foarte important să nu criticăm modul în care copilul alege să se joace și să creeze. Copiii își descoperă adesea lumea și cine sunt ei cu adevărat în timp ce se joacă și creează, iar suferința poate să apară dacă cel mic se simte atacat sau criticat. Sunt foarte importante încurajările pentru a vă inspira copilului și pentru a-l ajuta să crească și să se dezvolte. De exemplu, puteți să îi spuneți „Îmi place că ai fost foarte creativ când ai construit acest turn din blocuri LEGO!” sau „Mișcările tale de dans sunt atât de originale, îmi poți arăta cum să dansez ca tine?”.

Într-un final, atunci când inițiați activități creative alături de cei mici, nu trebuie să utilizați materiale tradiționale pe care le puteți cumpăra de la magazin, cum ar fi jucării, acuarele, creioane, plastilină, hârtie sau lut. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a stimula creativitatea și imaginația copiilor este să le oferiți obiecte cotidiene, cum ar fi cutii goale, recipiente alimentare, farfurii, căni, boluri sau produse alimentare cum ar fi boabe de fasole. Utilizarea articolelor de zi cu zi vă va inspira copilul să își folosească imaginația pentru a crea tot felul de obiecte folosind materiale care îndeplinesc un cu totul alt scop.

Lasă un Comentariu...

*