Fie că locuiești într-un apartament construit înainte de anii 90 sau într-o locuință construită chiar de tine este foarte posibil ca cel puțin una dintre camerele căminului tău să nu fie suficient de încăpătoare.
Pentru a le transforma în spații deopotrivă atrăgătoare și spațioase din punct de vedere optic, poți recurge la câteva trucuri care îți vor permite să obții aceste efecte.
Noi ți-am pregătit 10 modalități, 10 trucuri menite să-ți vină în ajutor în procesul de re/amenajare a acestor spații mici.
1. Adu lumina în casa ta! Unul dintre factorii care influențează drastic atmosfera și percepția asupra spațiului de locuit este lumina. Dacă nu ai posibilitatea să recurgi la cea naturală poți apela cu încredere la lumina artificială. Prin intermediul acestor corpuri de iluminat, mai ales dacă vei opta pentru lumina ambientală sau cea dirijată, atmosfera din spațiile mici va fi instant schimbată. O încăpere mai luminoasă va lăsa senzația de mai mult spațiu. Un alt lucru de care ar mai trebui să ținem cont atunci când vorbim de lumina artificială este culoarea și intensitatea acesteia pe care o poți selecta cu grijă atât prin intermediul becurilor, precum și prin forma și abajurul corpului de iluminat. Dintr-un loc ca acesta poți opta pentru tipul corpului de iluminat potrivit pentru tine, stilului de amenajare și camerei tale mici.
2. O altă modalitate prin care poți ajuta un spațiu mic este prin recurgerea la un finisaj pentru pereți cât mai deschis. Culoarea oului sau un ton satinat aplicat pe pereți va avea drept efect răspândirea luminii naturale și artificiale.
3. În orice spațiu, fie el mic sau „extra large”, ai nevoie de spații de depozitare. Atunci când suprafața camerei nu este prea generoasă, o modalitate prin care să eviți încărcarea acestei ar fi să renunți la ușile comodei sau dulapului. Rafturile și etajerele vor lăsa senzația de deschidere.
4. Un alt truc foarte popular în amenajarea unui spațiu mic îl constituie inserarea unei oglinzi în acest spațiu. Oglinda, într-o dimensiune potrivită, raportată la spațiul mic, are capacitatea de a reflecta deopotrivă lumina și spațiul.
5. Dungile orizontale sunt un alt mod prin care poți păcăli ochiul și lăsa impresia de un spațiu mult mai generos decât este în realitate.
6. De asemenea, încearcă să captezi atenția celor care-ți trec pragul în zona tavanului. Perdelele și draperiile montate chiar din tavan, o oglindă sau un tablou amplasate mai sus, detalii în relief realizate la nivelul tavanului sunt modalități prin care involuntar ochiul se va ridica în partea superioară a camerei, evitând astfel pardoseala, precum și analizarea dimensiunii sale.
7. Când ai de-a face cu un spațiu mic este esențial să folosești obiecte proporționale cu spațiul. Astfel, dacă în prim plan este adusă baia, de exemplu, în locul măștii pentru chiuvetă optează pentru un picior din ceramică, suficient de mare cât să susțină chiuvetă, dar delicat pentru a nu încărca vizual acest spațiu. Același principiu se poate aplica în oricare altă cameră mică supusă amenajării.
8. În locul pieselor de mobilier masive, compacte și a țesăturilor mate alege variantele cu picioare și materialele transparente. Fie că vorbim de o măsuță de cafea cu un singur picior, de fotolii înălțate de la pardoseală prin intermediul picioarelor fine sau de materiale vaporoase, deschise la culoare, aceste trucuri vor avea un impact semnificativ asupra spațiului tău mic.
9. Un alt lucru pe care-l mai poți face într-un spațiu mic este să eviți lipirea pieselor de mobilier de pereți. Această depărtare de perete va lăsa senzația că piesele de mobilier au mai mult spațiu în spatele lor.
10. Nu în ultimul rând trebuie să păstrezi ordinea în aceste spații mici. Cu cât mai puține obiecte împrăștiate într-o astfel de încăpere cu atât mai mult spațiu vei avea impresia că ai.
sursa foto: julieblanner.com