Rolul îngrășămintelor foliare în agricultură

Sursa foto: Free Image on Unsplash

In mod natural, plantele se hrănesc prin intermediul rădăcinilor, cu ajutorul cărora extrag substanțele nutritive existente în sol. Pentru asigurarea cantităților optime de resurse nutritive, este nevoie de lucrări de fertilizare, care presupun administrarea în sol de îngrășăminte ce conțin nutrienții necesari dezvoltării plantelor.

Aceștia sunt absorbiți prin intermediul rădăcinilor, însă plantele au nevoie uneori și de anumite suplimente nutritive care să fie asimilate mai rapid decât substanțele hrănitoare extrase din sol.

Îngrășămintele foliare joacă rolul acestor suplimente, iar pentru a înțelege mai bine importanța lor, îți prezentăm modul în care acționează.

Prevenirea carențelor de nutriție

Carențele de nutriție în cazul plantelor apar atunci când acestea nu mai beneficiază de cantitatea necesară de nutrienți. Cauzele pot fi reprezentate de lipsa acestor substanțe din sol sau de anumite boli ori perioade de stres vegetativ, care împiedică plantele să absoarbă și să asimileze nutrienții.

Prin administrarea îngrășămintelor foliare, plantele beneficiază de un supliment de substanțe hrănitoare și astfel se previne apariția acestor carențe nutritive. De asemenea, datorită faptului că sunt absorbite la nivelul frunzelor, ajung mai rapid în sistemul vegetal al plantelor și astfel pot restabili ușor echilibrul nutrițional, în cazul în care aceste carențe au apărut deja.

Îmbunătățirea productivității

Printre substanțele nutritive de care au nevoie plantele se numără și cele din categoria microelementelor, care se găsesc în cantități reduse în sol. Este vorba de zinc, bor, cobalt, molibden, cupru și mangan, fiecare având un rol important in derularea proceselor metabolice ale plantelor.

În lipsa cantităților suficiente de microelemente, plantele au de suferit, iar productivitatea culturii scade, această carență punându-și amprenta și pe calitatea recoltei.

Astfel stând lucrurile, mulți fermieri folosesc îngrășăminte foliare pentru o recoltă bogată, întrucât acestea conțin cantități optime de microelemente, care sunt mai ușor absorbite la nivelul frunzelor și au efect rapid.

Recuperarea plantelor după perioadele de stres vegetal

Stresul vegetal este provocat de o serie de factori și poate avea efecte cât se poate de neplăcute asupra culturilor afectate. Cauzele stresului vegetal pot fi valorile prea mari sau prea scăzute de temperatură, seceta sau umiditatea în exces, cantitatea insuficientă de substanțe nutritive, atacurile agenților patogeni și ale dăunătorilor precum și buruienile lăsate să crească necontrolat.

Plantele sunt afectate în diferite moduri de acești factori negativi, iar printre primele măsuri care trebuie luate în astfel de situații se numără și administrarea de îngrășăminte foliare. Acestea ajută la recuperarea rapidă a plantelor după perioadele de stres, evident, fiind necesar să fie înlăturate și cauzele care au generat o astfel de situație.

Datorită absorbției rapide, elementele nutritive din componența îngrășămintelor foliare acționează în cel mai scurt timp, oferind plantelor un boost de energie, care le ajută să se refacă după astfel de perioade dificile.

Reducerea cheltuielilor

Îngrășămintele foliare au un efect benefic și asupra bugetului fermierilor, contribuind la reducerea semnificativă a cheltuielilor în fiecare sezon agricol.

Explicația constă în faptul că aceste îngrășăminte se administrează în cantități mai mici, comparativ cu cele radiculare, fiind vorba de soluții concentrate, care se diluează cu apă și se administrează prin stropire.

Mai mult de atât, nu este necesară o lucrare destinată exclusiv administrării de îngrășăminte foliare, acestea putând fi combinate fără probleme cu alte soluții pentru protecția plantelor. Astfel, aplicarea îngrășămintelor foliare se poate face simultan cu cea a insecticidelor, fungicidelor sau erbicidelor, fără ca substanțele folosite să reacționeze și să își anuleze reciproc efectul.

Tratamentele cu îngrășăminte foliare cresc și rezistența la boli a plantelor, datorită conținutului de microelemente care îmbunătățesc sistemul imunitar. Astfel, nu va mai fi nevoie de administrarea altor substanțe pentru combaterea efectelor bolilor, fiind astfel evitate niște cheltuieli importante.

Deși au numeroase beneficii, îngrășămintele foliare nu trebuie să fie privite ca o alternativă la îngrășămintele de bază, care se administrează în sol și sunt absorbite la nivel radicular. Acestea din urmă sunt esențiale în dezvoltarea plantelor, în timp ce îngrășămintele foliare aduc un aport suplimentar de substanțe nutritive, care nu poate înlocui nutrienții principali.   

Lasă un Comentariu...

*