Realizarea sistemelor de izolare pe bază de polistiren extrudat este deosebit de benefică pentru eficientizarea termică a locuințelor, însă pentru a obține rezultatele dorite este nevoie de o punere corectă în operă a materialelor.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/schele-fereastra-reparare-179206/
Un aspect important în realizarea termosistemelor îl reprezintă aplicarea corectă a adezivului, deoarece de acest proces depinde rezistența întregului ansamblu. Află cum se folosește corect adezivul pentru termosistem și, mai ales, care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent!
Ce este adezivul pentru termosistem?
Adezivul pentru polistiren este un material folosit ca liant pentru susținerea plăcilor de polistiren pe perete. Acest adeziv este un mortar pe bază de ciment, cu rezistențe bune și aderență mare. Există mai multe tipuri de adezivi pe care îi poți folosi pentru lipirea termosistemelor, iar pentru a alege produsul potrivit poți da click aici. Vei putea alege adezivul în funcție de consum, preț și performanțe termice, astfel încât să te poți bucura de eficiență în ceea ce privește realizarea unui sistem de izolare corect.
Cum trebuie folosit corect adezivul pentru polistiren?
Deși ai fi tentat să te gândești că doar aplicarea este importantă, în realitate și procesul de preparare are implicații majore asupra eficienței sistemului de izolare. Astfel, primul pas pentru folosirea corectă a adezivului este chiar modul de preparare.
Adezivul pentru polistiren este un material prăfos, pe bază de ciment, care trebuie amestecat cu apă. În mod uzual, pe ambalajele adezivului sunt menționate specificațiile care țin de preparare, cu accent pus pe cantitatea de apă folosită la un sac de circa 22-25 kg.
Amestecul ar trebui amestecat cu circa 4-6 litri de apă, însă acest lucru poate fi reglat și pe parcurs, luând în calcul aspectul și consistența amestecului. Astfel, adezivul nu trebuie să fie nici prea lichid, însă nici vârtos, deoarece în ambele cazuri nu va putea fi pus în operă în mod corect. Adezivul trebuie să se întindă suficient de mult la nivelul plăcilor de polistiren și să aibă aderență, în scopul susținerii.
De asemenea, în folosirea corectă a adezivului trebuie să se țină cont și de modul de amestecare, deoarece în timpul procesului trebuie să fie respectate câteva reguli. Amestecarea se face cu ajutorul unui amestecător (mixer) cu rotații lente, deoarece degajarea de căldură ca urmare a procesului de frecare poate conduce la intrarea mai rapidă a materialului în priză.
Ultimul aspect al folosirii corecte a adezivului pentru polistiren este aplicarea acestuia. Acum că știi cu ce se lipește polistirenul extrudat este necesar să știi și cum se face acest lucru. În general, se recomandă amorsarea substraturilor poroase, pentru a asigura aderența corectă la substrat a adezivului.
Adezivul trebuie aplicat în puncte, pe suprafața plăcii de polistiren, însă, în același timp, este nevoie și de aplicarea unui cordon continuu pe conturul acesteia. Ar trebui să nu iei în considerare vechile practici care recomandau aplicarea unor turte de adeziv pe colțurile și mijlocul plăcii, ci să optezi pentru aplicarea adezivului pe contur și în trei puncte în zona mediană a plăcii.
În acest fel este asigurată aderența, dar și rezistența sistemului de izolare, tocmai pentru că marginile sunt complet asigurate. Chiar dacă ulterior termosistemul este armat cu ajutorul plasei din fibră de sticlă și adeziv, este foarte important ca aplicarea acestuia pe zona interioară a plăcii să fie de calitate, tocmai pentru a evita cedarea izolației.
Adezivul pentru polistiren este unul dintre cele mai importante materiale în cadrul unui sistem de izolare, deoarece fără acesta nu s-ar putea realiza anveloparea corectă a clădirii. Folosirea corectă a adezivului are implicații majore asupra rezistenței și durabilității sistemului de izolare, așadar realizează corect folosirea acestui material pentru a te bucura de o casă eficientă din punct de vedere energeti