Sursa foto: Shutterstock
Compresorul este un echipament care poate fi folosit atât în activitățile din gospodărie cât și în ateliere, pe șantier sau în marile unități industriale. Evident că nu poți folosi un singur tip de compresor pentru toate aceste activități, așa că trebuie să știi cum să-ți alegi dispozitivul care să corespundă întocmai nevoilor tale.Dacă nu ai mai folosit până acum un compresor și nu ești familiarizat cu modul în care acesta funcționează, acest demers ar putea si puțin dificil, și de aceea ne-am decis să îți venim în ajutor cu câteva recomandări.
Tipuri de compresoare disponibile
Întâi de toate, trebuie să știi câte tipuri de compresoare există și care sunt caracteristicile acestora, pentru a vedea care din ele se potrivește cel mai bine cu nevoile tale.
Compresoare cu piston
Compresoarele de aer cu piston sunt cele mai des folosite și de aceea sunt șanse mari ca un astfel de echipament să fie cel pe care îl cauți. Aerul aste aspirat printr-o supapă într-un cilindru, în care este comprimat cu ajutorul unui piston, pentru a fi evacuat apoi cu presiune printr-o altă supapă.
Compresoarele cu șurub
În cazul acestor dispozitive, comprimarea aerului se face prin intermediul unui mecanism cu două rotoare, numite și șuruburi. Acestea au margini dințate, care se întrepătrund și se rotesc în paralel, comprimând aerul aspirat în spațiile din ce în ce mai înguste dintre zimți.
Compresoarele cu spirală
Mecanismul de compresie este compus din două spirale, dintre care una fixă și o alta mobilă, care se rotește în interiorul acesteia. În acest mod, aerul aspirat la un capăt este comprimat între cele două spirale și împins prin supapa de evacuare de la celălalt capăt.
Tipul de motor
De această dată, ai la dispoziție doar două opțiuni, pe care ți le vom prezenta în continuare.
Motor cu pompă de ulei
Dacă vrei un compresor silențios și cu un preț mai mic față de alte modele, trebuie să alegi unul cu motor cu pompă de ulei. Uleiul gresează componentele în mișcare ale compresorului, reducând astfel frecarea și supraîncălzirea. În acest mod, se prelungește durata de viață a dispozitivului, însă trebuie să ai grijă să îi schimbi uleiul periodic, ceea ce presupune anumite cheltuieli care se adaugă la prețul de achiziție.
Motor fără pompă de ulei
Deși mai zgomotoase, compresoarele din această gamă sunt mai scumpe, fără a necesita însă costuri suplimentare de întreținere. Motoarele sunt mai puternice decât cele cu ulei, iar de aici rezultă un nivel de performanță mai ridicat, care justifică și diferența de preț.
Debitul și presiunea
Aceștia sunt principalii indicatori de performanță ai unui compresor, și totodată un criteriu pe care nu trebuie să-l scapi din vedere. Debitul se exprimă în litri pe minut și se referă la cantitatea de aer comprimat pe care compresorul o poate livra într-un anumit interval, mai precis pe parcursul a 60 de secunde.
De cealaltă parte, presiunea se măsoară în bari și exprimă capacitatea maximă de compresie. Pentru a-ți face o idee, trebuie să știi că un compresor folosit pentru activități casnice poate să aibă un debit de cel mult 150 de litri pe minut și o presiune de maxim 6 bari.
Dacă ai nevoie de un compresor pentru a folosi diferite scule pneumatice, atunci debitul trebuie să fie de cel puțin 250 de litri pe minut, iar presiunea de minim 10 bari.
Ar mai fi de menționat manevrabilitatea, care ține în mod special de capacitatea camerei de compresie. Un compresor cu o cameră de compresie de 1,5 – 2 litri poate fi ușor de transportat într-o trusă de scule sau în portbagaj, în timp ce unul cu o capacitate de câteva zeci de litri este mult mai greu și voluminos.
Nu trebuie să-ți faci griji în acest sens, pentru că producătorii au avut în vedere acest aspect, astfel că marea majoritate a compresoarelor mari sunt echipate cu roți, pentru a putea fi mai ușor manevrate.