O grădină frumoasă este o grădină îngrijită, lipsită de buruieni, cu gazon atent tuns, cu flori proaspete și bine crescute.
Care sunt ingredientele din bucatarie care-ti vin in ajutor in gradina (1)
Însă până să ajungi aici sunt câțiva pași destul de greoi pe care trebuie să-i faci. Plantele nedorite din grădină trebuie smulse sau stropite cu soluții concentrate din comerț, de cele mai multe ori foarte toxice. Ulterior urmează pregătirea terenului, fertilizarea sa dacă este cazul, presărarea semințelor de gazon sau montarea rulourilor, în paralel cu plantarea florilor preferate.
În linii mari, generalist vorbind, cam acestea sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a ajunge să te bucuri de o grădină cu adevărat frumoasă, însă nici pe departe treaba nu se va termina aici.
În primul rând, pentru că buruienile sunt cele care ne dau de cele mai multe ori mari bătăi de cap, cum faci să scapi de ele rapid și eficient. Cum îmbogățești calitatea solului și ce faci atunci când dăunătorii din curte îți atacă plantele decorative sau grădina de legume?
Soluții concepute în casă pot fi soluții salvatoare și la îndemână pentru toate problemele amintite un pic mai sunt.
Care sunt ingredientele din bucătărie care-ți vin în ajutor în grădină?
1. Oțetul
Frecvent utilizat în bucătărie cu precădere pentru condimentarea salatelor, oțetul se dovedește un aliat de nădejde nu numai când vine vorba de curățarea frigiderului sau a mașinii de spălat rufe, ci și atunci când avem în vedere toaletarea grădinii.
Astfel, oțetul alb este foarte bun pentru eliminarea buruienilor din grădină. Din păcate acesta are efect doar la suprafață, ceea ce înseamnă că doar va usca frunzele, nu va distruge și rădăcina. Din acest motiv operațiunea trebuie repetată o dată la câteva săptămâni.
2. Detergentul de vase
Având în vizor o altă țină, acarienii de grădină care atacă florile, legumele, arbuștii și fructele, detergentul de vase diluat cu câteva picături de apă va contribui la exterminarea acestor mici dăunători.
3. Zațul de cafea
Dacă nu vrei să apelezi la fertilizatorul comercial poți încerca varianta cu zaț de cafea.
Astfel terenu nisipos va beneficia de un îngrășământ organic, și totodată va absorbi mult mai ușor apa. Același remediu se recomandă și unui teren argilos.
4. Berea
În cazul în care melcii sunt problema cu care te confrunți, berea poate fi arma ta cea mai de preț. Astfel, într-un vas nu prea adânc toarnă un pahar de bere. Vasul așează-l într-o gropiță făcută în pământ, astfel încât vasul să fie la nivelul solului. Melcii vor fi atrași de drojdia de fermentație … restul devenind istorie.
5. Tubul de hârtie de la prosoapele de bucătărie și paie
La ce îți pot folosi aceste ustensile? Să scapi de urechelnițe, în cazul în care ele sunt inamicul cu care te lupți în grădină. Așadar, tot ceea ce trebuie să faci este să umplu tubul de carton cu paiele de băut. Acest sistem plasează-l sub planta afectată de urechelnițe, iar acestea vor începe să colonizeze paiele. După un timp, ridică tubul și acoperă-l cu palmele la ambele capete. Între timp pregătește și o găleată plină cu apă în care ai diluat niște detergent sau săpun. Agită tubul până când toate insectele se vor scufunda în apă.
6. Cojile de ou
O modalitate prin care poți cultiva roșii sănătoase este să pui la rădăcina acestora niște coji de ouă sfărâmate. Se știe că în învelișul ce protejează gălbenușul și albușul există o cantitate considerabilă de calciu, care va contribui la creșterea viguroasă a roșiilor din grădina ta. Unul dintre motivele pentru care roșiile nu se dezvoltă cum trebuie ar putea fi lipsa de calciu, care astfel va fi rezolvată.