Borduri și rigole – la ce folosesc

Borduri: de ce sunt esențiale în amenajarea exterioară și cum să le alegi

            Ați observat că ați amenajat curtea cu pavele dar parcă, totuși, îi lipsește ceva?

Bordurile pot accentua spațiul verde care înconjoară aleile formate cu ajutorul pavelelor. Ele reprezintă soluția ideală pentru a scoate în evideță culorile și formele rezultate prin amenajarea exterioară aleasă.

În cazul unor poteci înguste, cel mai bine este să introduceți borduri care să nu treacă de nivelul pavelelor. În acest fel, spațiul de trecere nu va părea mic și nu vă va încurca accesul.

Bordurile cu nivel jos sunt ideale mai ales dacă aveți copii mici. Aceștia nu se vor împiedica când aleargă prin curte, deci micile accidente care le pot strica distracția vor fi evitate.

Bordurile de înălțime medie sau mare au și ele avantaje. Pot face ca pământul și noroiul să nu ajungă pe suprafața de acces a curții. În acest fel, veți păstra curățenia fără probleme, deci veți economisi timp prețios.

Mai mult decât atât, nu se va călca din greșeală în afara marginii aleilor, iar gazonul va rămâne mereu într-o stare perfectă.

Bordurile pot fi folosite și pentru alte lucruri, în afara marcării aleilor.

Acestea pot separa spațiile verzi în care sunt plantate flori sau în care este plasat pietriș decorativ. Astfel, pietricelele nu se vor împrăștia în toată curtea, iar florile sau copăceii se vor bucura de un sol peste care nu se calcă. Astfel, aerisirea solului va avea loc fără probleme, iar ele se vor dezvolta corespunzător.

Durabilitatea în timp a bordurilor este foarte mare, iar betonul din care sunt făcute păstrează aspectul natural în grădina ta. Culorile pot fi alese în funcție de modelul și culoarea pe care le au pavelele. Ele se pot afla în contrast sau pot fi în aceleași nuanțe, în funcție de preferințele voastre și stilul pe care vreți să îl dați curții.

 

Rigolele: la ce ajută și cum le intergrezi în aspectul curții tale

            Rigolele sunt, în sine, pavele care formează un șanț de colectare și redirecționare a apei către puncte de descărcare special concepute.

            Ele sunt foarte utile în zona burlanului, care face ca apa ce coboară de pe acoperiș, în timpul ploii sau dezghețului, să nu se scurgă în jurul casei.

Fără folosirea de burlane, în timul ploii, apa poate pătrunde până la structura clădirii și să afecteze fundația. În timp, apa poate afecta și pereții interiori ai casei, care se umezesc și la suprafața cărora se formează mucegai.

Sporii de mucegai care se împrăștie în aer sunt foarte dăunători, motiv pentru care trebuie să evităm formarea lor cât se poate de mult.

            Ei bine, rigolele au rolul de a redirecționa acea apă într-o zonă mai îndepărtată a curții, unde nu vă va încurca. Puteți creea chiar un loc de acumulare pentru a folosi ulterior apa în udarea florilor. Vă asigurăm că apa rezultată în urma ploii le va face mai bine plantelor din curtea ta, decât apa care trece prin conducte.

            Dacă alegeți să integrați rigolele în jurul pavajului din curte, ele vor colecta surplusul de apă care se poate acumula la suprafața plăcilor. Din cauza unei cantități foarte mari de apă care pătrude sub pavele, solul de sub dale se poate deforma. Acest lucru poate duce la denivelarea pavajului.

Denivelările nu sunt doar inestetice, ci vă pot face să vă împiedicați în timpul mersului. Rigolele sunt, deci, soluția ideală pentru a te bucura de un spațiu sigur și practic.

            Pentru că rigolele au același material cu pavelele, acestea nu vor strica aspectul curții tale. Ele pot avea design și culori diverse, ce se potrivesc cu arhitecturi și stiluri diverse de amenajare exterioară.

 

            Așadar, sugerăm cu mare drag folosirea de borduri și rigole pentru un design aparte al grădinii tale. Ele sunt opțiuni practice, rezistente și estetice, indiferent de varianta de model aleasă.

            Prin urmare, bordurile și rigolele reprezintă o soluție de care nu te poți lipsi în amenajarea curții.

Lasă un Comentariu...

*