Nivelarea terenului: 5 pași esențiali

Rezistența unei construcții depinde în mare măsură de calitatea terenului pe care aceasta a fost ridicată. Acesta trebuie să fie perfect curățat și nivelat, pentru a permite crearea unei fundații temeinice, care să poată menține clădirea. Iată care sunt pașii pe care să îi urmezi pentru a pregăti terenul înainte de începerea lucrărilor.

Nivelarea terenului 5 pași esențiali

Sursă: pixabay.com

1.Curățarea solului

Este foarte important ca solul pe care urmează să realizezi construcția să fie perfect curat. Acest lucru implică eliminarea tuturor pietrelor, pentru a permite așezarea uniformă a fundației clădirii. În cazul în care există urme de construcții vechi pe teren, și acestea vor trebui să dispară. Optează pentru o demolare completă și scapă de toate resturile prezente pe această suprafață.

2.Eliminarea vegetației

Pentru ca terenul să fie perfect curat, acesta va trebui să nu prezinte nicio urmă de vegetație. Copacii vor trebui tăiați și rădăcinile lor scoase din pământ, la fel ca gazonul sau orice alte plante cresc în viitoarea zonă construită. Dacă nu dorești să renunți complet la unele dintre acestea, le poți replanta în jurul noii clădiri sau pe locul viitoarei grădini.

Este important să nu lași vegetație în urmă, pentru a evita ca aceasta să putrezească sub straturile de pământ sau să rețină umezeala, astfel afectând fundația.

3.Efectuarea tuturor măsurătorilor și delimitarea spațiului

Pentru o lucrare cât mai exactă, va fi nevoie de delimitarea spațiului ce urmează să fie nivelat, precum și de niște măsurători precise. Prin intermediul unui instrument de măsurare cu laser, poți marca exact ce denivelări vor trebui eliminate și te vei putea asigura că terenul este perfect drept.

În cazul în care ai de-a face cu un teren în pantă, aceste măsurători vor fi și mai importante. Vei avea nevoie de un unghi uniform în cadrul pantei și va fi esențial să te asiguri că aceasta este perfect dreaptă. Poți utiliza același instrument de măsurat cu laser, dar o soluție mai ușoară ar fi folosirea unei scânduri și al unui boloboc.

Prezența unei pante poate constitui un avantaj în anumite cazuri. Aceasta favorizează scurgerea apei și ar putea preveni eventualele infiltrații din fundație, pentru a asigura siguranța și durabilitatea construcției.

4.Tasarea solului

Odată ce ai identificat posibilele denivelări și ai făcut marcajele necesare, va trebui să recurgi la întărirea terenului și pregătirea acestuia pentru construcție. Poți folosi maiuri compactoare de la Masif pentru a asigura uniformizarea întregii suprafețe și pentru a o consolida.

În afara lucrării propriu-zise de nivelare, maiurile compactoare au și o altă funcție. După lucrările de curățare a solului și de eliminare a vegetației, precum și în urma măsurătorilor, solul poate rămâne afânat. Tasându-l cu un astfel de utilaj, pământul se va lega și va crea o suprafață compactă și rezistentă, ideală pentru a începe lucrările de construcții.

5.Finisarea

Tasarea asigură pregătirea finală a solului, dar aceasta ar putea produce câteva reziduuri pe care va trebui să le cureți. Pământul în exces care a fost nivelat și mărunțit va trebui eliminat de pe suprafață și depozitat în zona deșeurilor, sau îi poți găsi o nouă întrebuințare.

Nivelarea unui teren este esențială înainte de începerea lucrărilor de construcții. Obținerea unei suprafețe curate, perfect uniforme, fără denivelări este necesară pentru o fundație solidă, care va asigura rezistența și durabilitatea viitoarei clădiri.

Lasă un Comentariu...

*