Laleaua pestriță poate fi admirată și la noi în țară

A venit primăvara și o dată cu ea natura s-a umplut de culoare și de frumos. Au apărut în sfârșit florile primăverii, iar printre acestea, la loc de cinste se află și laleaua. Este una dintre cele mai frumoase flori ale primăverii, cu o paletă bogată de culori, și în fața cărora fotografii amator din noi nu rezistă și imortalizează numeroase cadre și detalii care să surprindă laleaua în toată splendoarea ei.

lalea pestrita 1

Picture 1 of 5

Floarea de șah

De-a lungul timpului, laleaua a fost și sursă de inspirație pentru multe capodopere. Marii pictori ai lumii i-au surprins frumusețea în diverse creații, iar Alexandre Dumas ne-a lăsat nemuritorul roman ”Laleaua neagră”, care ne-a făcut să îndrăgim și mai mult această floare a primăverii.

Dar ce ați spune dacă v-am spune că există un soi de lalea, numită laleaua pestriță sau floarea de șah, care vă ca cuceri cu siguranță prin coloritul său. De menționat că același colorit unic i-a maid at acestei flori și denumirea mai puțin romantică, de ”bibilică”. Puține sunt locurile din țară unde puteți observa această minune a naturii, care este protejată de lege. Pentru cei care doresc să o admire le recomandăm Rezervația din Orheiul Bistriței, unul dintre puținele locuri din țară unde există acest soi.

Culegerea este interzisă

Laleaua pestriță se remarcă prin petalele în formă de clopot şi coloritul unic, după cum vă puteți convinge și din  galeria foto care însoțește acest articol. Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriț), iar culorile cele mai întâlnite sunt roșu sau prupuriu, mai rat albe. Înflorește din martie până în mai, ajungând la înălțimi cuprinse între 15 și 40 de cm. Vizitatorii, sosiți în număr mare, sunt întotdeauna avertizați că sunt flori rare, pe care nu trebuie să le rupă. Din păcate însă, de multe ori mulți turiști uită parcă de regulile bunului simț și pătrund cu mașina în aceste spații, distrugând parcă tot ce este frumos aici.

Protejată de lege

Dacă ajungeți aici veți afla multe amănunte de la specialiștii din cadrul Rezervației, care vor fi bucuroși să vă satisfacă orice curiozitate legată de această specie de lalea. Astfel, unul dintre amănuntele pe care le veți afla este că laleaua pestriţă a fost înscrisă în Cartea Roșie a speciilor aflate în pericol şi este protejată de lege.

Laleaua nu e… lalea

Și, deși până acum tot v-am vorbit despre laleaua pestriță, vă spunem că de fapt este o greșeală, iar laleaua nu este… lalea. Confuzia care apare este din cauza formei petalelor, extreme de asemănătoare cu cea a lalelelor. De fapt, această floare este doar înrudită cu laleaua, făcând parte din aceeași familie, a Liliaceaelor.

Miros nu prea plăcut

Fără îndoială că ați admirat frumusețea acestei flori unice în cadrul galeriei foto și abia așteptați să o vedeți și în realitate. De aceea, ni se pare normal să vă vorbim și despre unele părți mai puțin frumoase ale acestei flori, pentru a ști la ce să vă așteptați. Specialiștii susțin că această plantă, în pofida frumuseții, este una otrăvitoare. La fel ca majoritatra plantelor din Familia Liliaceelor, bulbii lalelei pestrițe conțin un alcaloid puternic. Un alt punct negative al acestei flori este, culmea, tocmai mirosul. Departe gândul că o asemenea frumusețe miroase suav, a primăvară. Din contră, chiar. De fapt, mirosul acesteia este unul destul de urât, pe care cei care l-au simțit l-au comparat cu cel de blană udă de animal.

 

 

Lasă un Comentariu...

*