Gazonul. Cum îl întreținem?

Dacă tot am vorbit despre cum să ne pregătim grădina pentru primăvară, cred că a venit momentul să atacăm un subiect foarte important: gazonul. Și cum acest frumos anotimp ne înfrumusețează zilele, dar schimbările de temperatură sunt încă constante, grădina trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere.

Gazonul (2).jpg

Picture 2 of 4

La fel cum este important să vă faceți curățenie în casă, este esențial să vă întrețineți și peluza. Un lucru pe care trebuie să îl știți încă de la început este faptul că nu veți avea niciodată un gazon frumos dacă nu îi dedicați o parte din timpul dvs. liber. După trecerea anotimpului friguros, peluza de gazon necesită o serie de lucrări specifice. Rezultatele acestor lucrări se vor vedea pe tot parcursul anului, ele îmbunătățind aspectul și calitatea gazonului.

Tunsul gazonului reprezintă cea mai cunoscută astfel de lucrare aplicată peluzelor. Intervalul de tundere este cuprins între 7 și 10 zile, însă fără să depășiți o înălțime a ierbii de 10-12 cm. O atenție sporită se va acorda și cuțitului mașinii de tuns, deoarece el trebuie să fie bine ascuțit atunci când se executa lucrarea, astfel încât firele de iarbă sunt tăiate corect.

Din punct de vedere al perioadei, este indicat ca lucrările să fie făcute începând cu luna martie, odată ce nu mai există riscul de îngheț. De aceea, vă recomandăm să nu tundeți gazonul atunci când solul este umed, deoarece vor rămâne urme de la roțile mașinii de tuns, iar solul se va bătători.

Înlăturarea resturilor vegetale este un proces care se poate executa cu ajutorul unei greble speciale cu dinți lungi și ascuțiți, dispuși într-un anumit unghi. Lucrarea se poate executa și mecanizat, cu ajutorul unui dispozitiv format din arcuri. Scopul principal al înlăturării acestor resturi este de a evita formarea unui strat compact, ce îngreunează pătrunderea apei în sol, favorizând și apariția unor boli.

Scarificarea este recomandată peluzelor cu o vechime de minimum un an și reprezintă o afânare a solului compact. Ea se realizează cu ajutorul unui utilaj care are cuțitele dispuse vertical și care pătrund până la cinci centimetri în sol. Astfel, se vor tăia rădăcinile superficiale ale plantelor.

Fertilizarea reprezintă hrănirea gazonului pentru a stimula pornirea în vegetație a plantelor. Este preferat să folosiți un îngrășământ granulat care va asigura cantitatea optimă de elemente nutritive, disponibile pe o perioadă de 2-3 luni. Aplicarea îngrășămintelor se poate face manual pe suprafețe mici, sau cu ajutorul unui dispozitiv la care se poate regla cantitatea aplicată. Dozele recomandate sunt cuprinse între 30-50 de gr/mp, dar nu vă faceți griji, aceste cantități sunt notate și pe ambalajele produselor.

Controlarea sistemului de irigare se va face pentru o bună funcționare pe tot parcursul anului ți se vor remedia eventualele defecțiuni care au apărut în perioada rece. Dacă aveți țevi crăpate, robineți deteriorați sau trebuie să curățați filtrele pentru a evita înfundarea instalației, acum este momentul oportun.

Ce mai rămâne de făcut, după toate aceste etape, este să completați golurile cu sămânță de gazon. Atunci când temperaturile din timpul nopții sunt de peste opt grade Celsius, se poate executa acest pas. Suprafețele deteriorate din gazon vor fi afânate cu ajutorul uneltelor, iar după semănat se poate presăra pământ bine mărunțit sau nisip pentru a asigura o bună germinare.

 

Lasă un Comentariu...

*