Ecologic, organic sau bio? Care este diferența?

În ultimii ani, tot mai multe produse sunt etichetate „bio”, „eco” sau „organic”. Aceste mențiuni apar, fie pe etichetele fructelor sau legumelor, fie pe pachetele cu produse alimentare sau chiar pe ambalajele produselor de curățenie sau cosmetică. Tot mai multe hipermarketuri au raioane speciale destinate produselor organice și apar magazine bio online sau fizice, de unde poți cumpăra, exclusiv, produse cu astfel de etichete. Dar, știi care este diferența dintre ele?

Foto: https://www.pexels.com/photo/healthy-dirty-agriculture-harvest-1268101/

În realitate, „bio”, „eco” și „organic” înseamnă, aproximativ, același lucru. Termenul organic se folosește, în special, în țările de limbă engleză, în timp ce termenii „bio“ și „eco“ sunt folosiți, mai degrabă, în Uniunea Europeană. În Germania, de exemplu, vei regăsi atât eco, de la ecologic, cât și bio, în timp ce, în țări ca Italia sau Franța, se folosește mai mult termenul bio. Iată ce trebuie să știi când vezi acești termeni inscripționați pe ambalajul produselor.

Eco (ecologic)

Atunci când un produs are eticheta „eco”, înseamnă că a fost produs conform normelor europene, fără pesticide, fără organisme modificate genetic sau fertilizatori chimici. Acest lucru nu înseamnă, neapărat, că a fost crescut în aer liber. Există multe sere certificate „eco” în lume, care produc alimente cu această etichetă. Pentru producția alimentelor „eco”, este nevoie să se folosească resursele naturale ale pământului și să nu fie distrus ecosistemul în care au fost cultivate. Acest lucru înseamnă protecția speciilor de plante și animale care cresc în zona în care se face agricultura. În procesul de cultivare, nu trebuie să existe poluare la nivelul solului, aerului și al apei.

Eticheta „eco” apare și pe produsele de curățare care respectă normele antipoluare și sunt prietenoase atât cu organismul uman cât și cu mediul înconjurător. Acestea conțin mai puține substanțe cu potențial dăunător, și, în procesul de producție, este protejată natura. Ambalajul este biodegradabil sau reciclabil.

Practic, eticheta „eco” este o garanție a faptului că produsul pe care îl cumperi a fost realizat cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

Bio

Eticheta bio indică faptul că produsele pe care le cumperi nu au fost modificate genetic. Aceste produse provin din culturi organice, în care nu au fost folosite pesticide și fertilizatori chimici. Pentru a primi certificarea bio, toate fermele care produc fructe, legume și produse animale trebuie să îndeplinească niște standarde. Ulterior, ele sunt acreditate de o agenție care certifică produsele bio. În cazul produselor procesate care au pe etichetă certificarea bio, 95% dintre ingrediente vin din culturi organice. De asemenea, certificarea bio echivalează cu absența mai multor aditivi alimentari nesănătoși. Poți găsi produse care au certificare bio în orice magazin online bio.

Organic

Un produs organic este unul în a cărui fabricare nu au fost folosite pesticide și fertilizatori chimici. Un produs organic este un produs natural în totalitate sau în care, cel puțin, 95% dintre ingrediente sunt naturale.

La fel ca în cazul agriculturii eco, agricultura organică trebuie să mențină echilibrul în ecosistem, prin metode neinvazive de cultură. Plantele se cultivă respectând ciclurile de viață, prin rotație, pentru a permite solului să se regenereze constant. În privința produselor animale, acestea sunt obținute de la necuvântătoare care crescute în libertate.

În cazul alimentelor procesate, la fel ca la alimentele bio, eticheta „organic” se pune numai pe cele care au peste 95% ingrediente care provin din agricultură organică. Coloranții artificiali și anumiți îndulcitori sau aditivi alimentari sunt interziși în produsele care poartă eticheta „organic”.

În concluzie, atunci când întâlnești etichetele bio, organic sau eco, trebuie să reții că produsele pe care le ai în față respectă câteva reguli de fabricare foarte stricte și că fabricarea lor nu afectează mediul înconjurător. Alege astfel de produse dacă vrei să mănânci natural și sănătos, dar și pentru a reduce impactul personal asupra naturii.

Lasă un Comentariu...

*