Cum să îngrijești trandafirii primăvara?

Trandafirii reprezintă printre cele mai iubite flori atât datorită aspectului, cât și a mirosului plăcut pe care aceștia îl emană. Iar dacă îți dorești să te bucuri de prezența trandafirilor și în propria ta grădină, este bine să știi că procesul de îngrijire al acestora nu este deloc unul foarte complicat.


Trandafirii nu sunt plante pretențioase, iar dacă urmărești întocmai sfaturile și recomandările următoare, te vei bucura de tufe bogate de flori.
Cum se realizează dezmusuroirea?
Dezmusuroirea sau dezgropatul, cum mai este cunoscut acest proces, reprezintă principala formă de îngrijire pe care trebuie să o aplici trandafirilor. Aceasta presupune îndepărtarea pământului sau a altor materiale aflate la baza tulpinii și se realizează întotdeauna înainte de tăierea tufelor.

De regulă, dezmusuroirea se realizează în prima parte a lunii martie, însă, în funcție de zone și de temperaturile resimțite, acest proces poate fi realizat și spre finalul lunii.
Iată care sunt principalele informații despre dezmusuroire pe care este indicat să le cunoști:
– Dezmusuroirea se face doar atunci când a trecut pericolul înghețului;
– Dezmusuroirea nu se face în momentul în care pământul este încă umed;
– Această formă de îngrijire nu trebuie realizată trandafirilor plantați toamna;
– Nu trebuie amânată dezmusuroirea până în luna aprilie deoarece trandafirii încep deja să se dezvolte;
– Imediat după dezgropare se fac tăierile tufelor.
Care este rolul aplicării tăierilor trandafirilor?
Aplicarea tăierilor pentru trandafiri ajută tufele să crească cu mai mult spor și să înflorească mai abundent.
Dacă toamna trandafirii sunt scurtați la o lungime de 30-40 de cm astfel încât să facă față greutății zăpezii, primăvara este momentul în care trebuie îndepărtate ramurile mai uscate, deteriorate sau care stau prea îngrămădite.
Principalele scopuri și beneficii ale tăierii tufelor de trandafiri sunt următoarele:
– Se asigură o mai bună aerisire a tufei;
– Tufa va avea o cantitate suficientă de lumină;
– Florile vor crește mai repede, tulpina fiind mai productivă;
– Tufa de trandafiri va avea o formă mult mai frumoasă.
Nu uita să ții cont de faptul că trandafirii plantați în toamna dinainte nu trebuie tăiați!
În afară de tăierea trandafirilor la începutul primăverii, este recomandată curățarea plantelor și după fiecare stadiu de înflorire.
Udarea trandafirilor
Udarea trandafirilor este esențială pentru a ajuta planta să se dezvolte într-un mod armonios. Însă, chiar și în ceea ce privește udarea acestora este indicat să ții cont de anumite sfaturi pentru a nu le produce vreun rău.

  • Trandafirii se udă în funcție de sezon și de caracteristicile vremii, dacă aceasta este mai ploioasă sau secetoasa. În special în perioadele fără precipitații, trandafirii se udă astfel: primăvara o dată sau maxim de 2 ori pe săptămâna, iar vara de 3-4 ori pe lună.
  • Nu este deloc recomandat ca trandafirii să fie udați în fiecare seară, acest lucru făcându-i mai slăbi în față dăunătorilor și a frigului din anotimpul rece.
  • Apa folosită pentru udarea trandafirilor nu trebuie să conțină substanțe dăunătoare.

Încearcă să ții cont de ciclul de udare al trandafirilor pentru că aceștia să crească într-un mod sănătos și ferit de posibile boli.
Aplicarea îngrășămintelor
Aplicarea îngrășămintelor este recomandat să se realizeze după fiecare val de înflorire a trandafirilor. Rolul aplicării îngrășămintelor este acela de a ajuta la menținerea sănătății plantei, fapt care asigură înflorirea mai abundentă a acesteia și o mai mare rezistență în fața dăunătorilor.
Recomandarea este ca îngrășămintele folosite să cuprindă câteva elemente esențiale precum azot, fosfor, potasiu, dar și calciu, fier, magneziu sau zinc. Pentru principalele elemente, azotul, fosforul și potasiul există simbolurile NPK pe care le vei găsi pe orice pachet de îngrășământ pe care îl vei folosi.
Atenție însă la faptul că aplicarea îngrășămintelor trebuie să înceteze în apropierea sezonului rece. Ca o regulă, îngrășămintele nu se mai pun începând cu luna septembrie sau cu aproximativ 8 săptămâni înainte de apariția primului îngheț. În acest mod, trandafirii își vor întări ramurile astfel încât să o pentru care urmează.
Îngrășămintele vor stimula creșterea și înflorirea plantei, iar tu te vei bucura de tufe sănătoase cu un aspect deosebit.
Menținerea solului curat de buruieni
Menținerea solului din jurul trandafirilor curat și lipsit de buruieni este importantă pentru o bună creștere a plantei. Nu numai că aceasta se va putea dezvolta într-un mod mai armonios, însă prin curățarea buruienilor vei elimina și posibilii dăunători care se pot răspândi apoi către flori.
Menținerea sănătății trandafirilor prin controlul bolilor și dăunătorilor
Trandafirii nu sunt plante care să cedeze ușor în față dăunătorilor și să se îmbolnăvească. Însă, dacă vor crește într-un mediu mai puțin îngrijit, șansele că aceștia să capete diverse boli cresc considerabil.
Întotdeauna este mult mai ușor să previi bolile plantelor în loc să le tratezi, de aceea este bine să acorzi o mare atenție curățeniei din jurul trandafirilor. În plus, este recomandată aplicarea la 12-14 zile a tratamentelor cu insecto-fungicide.

Lasă un Comentariu...

*