Grădina din imagini are o suprafață de peste 1000 mp, din care mai mult de o treime este ocupată de livada care a început să prindă contur în urmă cu 15 ani. Proprietarul și-a dorit, ca mai întâi de orice altă lucrare, să amenajăm spațiul din fața casei, mai exact, intrarea din curte.
Pe un perimetru micuț, de circa 20 mp, am ales să creăm o stâncărie, un peisaj în care plantele și pietrele se armonizează și creează un mediu natural, ce imită peisajul montan.
A fost necesar circa 3 mc de pământ vegetal de bună calitate. Pietrele le-am „cules” de la munte, mai exact din zona Mărișel. Un aspect important legat de pietre este că ele trebuie să fie dure, să reziste la intemperii, zăpadă, ploaie, frig și să nu se sfărâme în timp.
Alegerea plantelor a fost simplă. S-a dorit o grădină decorativă în fiecare anotimp al anului, astfel, predomină plantele cu frunziș persistent, respectiv coniferele Pinus mugo, Chamaecyparis boulevard, Thuja pyramidalis Aurea, Juniperus pfitzeriana combinate cu Hebe și Yucca filamentosa, decorativă prin frunzele lanceolate de culoare galben cu verde. Pentru că ne-am dorit mai multă naturalețe, am plantat și două ierburi decorative: Pennisetum și Ophiopogon. În puținele spații goale, vara cresc câteva flori colorate precum garofițe, vinca și sanvitalia.
Deoarece spațiul este mai aerisit în zona foișorului, predomină gazonul și câteva plante vedete, un bambus, un dud pendul cu trunchiul întortocheat (Morus Pendula), o tufă de Cornus alba Elegantisima. În plan îndepărtat, am gândit piesa de rezistență a grădinii, Cercis canadensis Forest Pansy. Acestea se pot vedea și din living, astfel grădina devine parte din interior, am „adus-o” în interiorul casei.
Intrarea în locuință este marcată de doi „păzitori” cu frunziș galben (Ulmus Wredei) care se remarcă prin silueta lor zveltă. Jumătate din suprafața grădinii este în pantă, astfel că pe alocuri am folosit pietre, gen plăci, care susțin terenul și realizează un contrast cu foliajul și culoarea plantelor. Pantele abrupte sunt acoperite cu plante târâtoare care acoperă solul, diferite specii de cotoneaster, ienupăr și iederă.
Am ales să plantăm diferite specii într-un loc însorit al grădinii, deoarece iubim arțarii japonezi, specii precum Acer palmatum Orange Dream, Acer dissectum Garnet sau Acer aconitifolium.
Clientul nostru dorește mai tot timpul plante noi. Este îndrăgostit, putem spune, de grădina lui. Pe parcursul anilor am adăugat plante, am făcut schimbări, transplantări, așa încât nu e loc de monotonie și plictiseală. Asemenea naturii, grădina este într-o continuă transformare și îmbunătățire. Proprietarul își dorește să realizeze în timp o mică grădină botanică. În prezent, grădina conține peste 20 arbori de talie medie și mare, cum ar fi Acer negundo Flamingo, Acer platanoides Crimson King, Prunus nigra, Liriodendron tulipifera etc., peste 60 specii și varietăți de arbuști persistenți și foioși, camelia, viburnum, nandina, pyracantha, circa 50 plante perene și flori.
Provocarea este constantă, aceea de armonizare a spațiului și vegetației existente cu plantele și florile ce vor urma.
Kalon Garden
kalongarden@yahoo.com
Tel.: 0743 174 253