Batoza de porumb reprezintă un utilaj absolut necesar în procesarea furajelor, care îi ajută în gospodărie pe cei care au animale. Așa cum știi, porumbul are o istorie foarte veche, fiind o cultură accesibilă, care crește în aproape orice tip de climat. În acest sens, au fost fabricate diverse utilaje, precum batozele de porumb, sfărâmatoarele de porumb sau chiar mașina de bătut porumbul, pentru a ușura cât mai mult procesarea acestuia. În acest articol, vom pune accent pe batoza de porumb – află ce este și cum funcționează, din rândurile de mai jos!
Ce este batoza de porumb și cum funcționează
Batoza de porumb reprezintă un utilaj necesar în gospodărie, a cărui funcționare este asemănătoare cu cea a mașinilor de treierat. Aceasta poate fi folosită atât manual, cu ajutorul unei manivele sau prin intermediul unui motor electric. Astfel, porumbul va fi introdus întreg, tras între două roți dințate din metal. În continuare, fiecare roată se va roti în direcția opusă celeilalte. Roțile dințate din metal vor trage miezul de pe știulete, până când nu mai rămâne nicio boabă de porumb. Boabele se vor strânge, ulterior, într-un recipient plasat sub batoza de porumb.
Funcționarea batozei se bazează pe mai multe principii și implică căderea întregii cantități de porumb prin pâlnia de admisie la vârfurile rotative și eliminarea boabelor către receptor. Forța de impact este asigurată de vârfurile rotative ale unei batoze de porumb și mișcarea cantității de porumb de-a lungul cilindrilor de decolare. Mișcarea circulară a acestor componente și ieșirea grânelor prin pâlnia de ieșire sunt utilizate pentru a obține efectul dorit.
Care sunt tipurile de batoze de porumb?
Poți obține porumbul ideal pentru hrana animalelor prin metoda manuală și prin metoda electrică. În ceea ce privește metoda manuală, porumbul trebuie să fie tratat uscat, pentru 4-6 săptămâni de la recoltare. Boabele de porumb trebuie să fie parțial uscate, motiv pentru care metoda manuală de separare a porumbului îți va consuma mult timp și va presupune un efort fizic însemnat. În ceea ce privește metoda automată, se folosește o mașinărie, preum batoză porumb electrică de la EuroUnelte. Batozele de porumb electrice folosesc o lamă de șmirghel prin rotație rapidă, pentru a tăia porumbul și poate separa porumbul de pete sau germeni, în timpul unui proces de curățare. Orificiile de ventilație instalate în interiorul batozei pot colecta tărâțele din procesul de curățare, în timp ce porumbul este introdus în tambur și eliminat pe o parte, iar boabele de porumb pe de altă parte. Aceasta reprezintă o metodă extrem de eficientă, iar efortul fizic depus este considerabil redus, în comparație cu metoda manuală.
Batoza de porumb este un echipament folositor în gospodăriile individuale dar și în fermele de creștere a păsărilor sau a animalelor. O batoză electrică de porumb este o mașină de dimensiuni mai mari, la care se atașează un motor electric, pentru a pune în mișcare un mecanism de curățare a boabelor de porumb de pe fiecare știulete. Batozele electrice au o putere mai mare și ajung să depășească, în anumite condiții, o producție de 3500 de kg de boabe de porumb pe oră.
Sursa foto: pexels.com