Un gard viu este un element extrem de versatil pentru grădină şi, dacă este bine întreţinut, schimbă radical arhitectura peisagistică şi are multe beneficii la care, probabil, nu te-ai gândit.
Iată câteva dintre avantajele pe care le are un gard viu în grădina ta!
Creează un zid verde
Chiar dacă întreţinerea necesită ceva timp, gardurile vii creează ziduri vii şi o atmosferă mult mai plăcută decât zidurile din cărămidă sau din piatră. Sunt plante care rămân verzi şi iarna, creând un decor plăcut. Se pot folosi în grădini pentru a consolida liniile peisagistice şi a crea un design bine conturat şi definit.
Poate încadra aleile şi căile de acces
Gardurile vii tunse sunt cele mai bune elemente pentru a direcţiona privirea către un anumit punct de interes din grădină. Pe lângă faptul că se pot folosi pentru a încadra un spaţiu amenajat, exact ca o ramă, ele pot defini cărările şi aleile de acces, conferind spaţiului un aspect ordonat şi unitar.
Poate masca zonele neîngrijite
Gardurile vii sunt perfecte pentru a te proteja de ochii curioşi şi a ascunde spaţiile neîngrijite din grădină, zidurile sau magaziile inestetice. Prin urmare, le poţi lua în considerare pentru a masca zonele de grădină lăsate în paragină, pentru a crea o barieră împotriva animalelor şi a ascunde imperfecţiunile.
De asemenea, sunt o barieră foarte eficientă împotriva zgomotului şi a prafului din trafic, iar speciile veşnic verzi te vor proteja pe tot parcursul anului.
Oferă spaţiului culoare
Alegând speciile potrivite de gard viu, poţi adăuga un plus de culoare şi de frumuseţe grădinii. Pentru un aspect romantic şi delicat, foloseşte gardul viu înflorit precum cel de lavandă, camelii, Michelia, iasomie sau rozmarin. Cele cu frunze colorate, precum photinia, teucrium sau afin, sunt deseori folosite pentru a crea o declaraţie îndrăzneaţă în grădinile moderne. Pentru iarnă, poţi lua în considerare speciile de gard viu cu fructe de pădure, precum Viburnum sau păducel indian.
Îţi permite diversificarea plantelor
În loc de clasicul gard viu, veşnic verde, poţi alege specii cu flori, precum ficus, Mâna Maici Domnului, iasomie, camelii pitice sau lavandă. Astfel, îţi vei extinde paleta de plante din grădină şi, pe lângă gard verde, te bucuri de flori, culoare şi parfum.
Dacă iei plante mici, gardul viu este foarte accesibil
Cu toate că ai nevoie de multe plante pentru a crea şi forma un gard viu dens, poţi alege să cumperi plante mici şi să le creşti. Astfel, vei economisi bani şi, totodată, vei putea modela gardul exact aşa cum îţi doreşti, în funcţie de condiţiile şi spaţiul oferit de grădină. În scurt timp vor ajunge la aceeaşi înălţime ca un gard viu înalt.
Este uşor de plantat
Plantarea gardului viu ar trebui realizată toamna târziu sau iarna, când solul este umed şi nu a îngheţat. Astfel, planta va avea timp să îşi fixeze şi dezvolte rădăcinile. După plantare, ar trebui să îl uzi zilnic timp de o lună, dacă vremea este secetoasa. Pentru că rădăcinile se vor întinde, asigură-te că nu faci plantarea lângă conducte sau canalizări.
Dacă solul este argilos, înainte de plantare, adăugă în groapa compost, materie organică şi îngrăşăminte cu eliberare lentă în sol. Dacă drenajul este prost, ia în considerare paturile înălţate.
Groapa de plantare ar trebui să aibă aceeaşi adâncime că rădăcină plantei şi să fie de cel puţin două ori mai lată.
Modelează-l cât mai de timpuriu
Începe să modelezi gardul viu cât mai devreme, când plantele sunt foarte tinere. Astfel, vei menţine creşterea densă şi uniformă şi vei obţine un gard viu bogat şi sănătos. În partea de jos ar trebui să fie mai lat, iar marginile laterale ar trebui să fie uşor oblice pentru a permite pătrunderea luminii la frunzele din interior.
Gardul viu plantat iarna sau toamna, se poate tunde la sfârşitul primăverii sau la începutul verii şi din nou, la sfârşitul verii.