Grădinăritul este o activitate relaxantă și care aduce beneficii organismului, datorită mișcărilor și a efortului moderat pe care le implică. Chiar și o grădină mică este de ajuns pentru a-ți îmbunătăți starea generală și silueta. De aceea, nu este de mirare că tot mai mulți oameni aleg grădinăritul ca activitate de timp liber. Când ai mult spațiu la dispoziție, nu este dificil să găsești loc pentru toate plantele pe care vrei să le semeni sau să obții aspectul dorit. Ce faci însă dacă grădina ta are o suprafață redusă? Din fericire, există câteva secrete de amenajare a grădinilor mici pe care le poți pune în practică pentru ca acestea să se transforme în mici colțuri de paradis. Descoperă în rândurile de mai jos 5 dintre ele.
Folosește spațiile verticale
În interiorul locuinței folosim obiecte pentru a da impresia de spațiu, cum sunt tablourile, oglinzile sau anumite obiecte de mobilier. Și în grădină poți crea iluzia spațiului dacă profiți de spațiile verticale. Zidurile, garajele, gardurile sau stâlpii reprezintă un suport excelent pentru plantele cățărătoare, cum sunt zorelele, glicina, trandafirii urcători sau clematita. Fixează ghivece cu mușcate, petunii și alte flori la înălțime și grădina va părea și mai mare. Poți cultiva și alte plante astfel, ca salvia, pătrunjelul și alte plante aromatice, căpșuni și chiar lăptucă sau spanac.
Compartimentează
Atunci când compartimentezi grădina, impresia este că spațiul disponibil este mai mare, pentru că ochiul percepe delimitările succesiv, nu în același timp. Împarte grădina în secțiuni folosind garduri vii ori de bambus, linii de flori sau de iarbă, pietre sau fragmente de trunchiuri. Poți crea astfel zone ascunse privirii, ideale pentru relaxare, în care să așezi scaune, un șezlong sau un leagăn. În plus, grădina mică va câștiga în atmosferă, pentru că delimitările aduc diversitate în formă, culoare și texturi. Nu uita să întreții barierele verzi cu motocoase, foarfeci și alte unelte.
Folosește o paletă variată de culori
Accesoriile de grădină și plantele în culori vii fac orice spațiu, oricât de compact, să pară mai mare și mai luminos. În colțurile întunecoase este indicat să pui plante cu flori albe sau galbene, pentru că acestea măresc luminozitatea. În zonele aflate la marginea grădinii plantează plante cu flori roșii, pentru că acestea dau impresia de intimitate și unitate. Nu ignora farmecul cromatic al frunzelor tomnatice. Un arbust sau o plantă aparent banală în timpul verii se poate transforma într-o explozie de culori odată cu venirea frigului.
Plantează în ghivece
Ghivecele sunt ideale pentru flori, plante decorative, anumite legume și copăcei și permit mobilitate în amenajare. Astfel, poți reamenaja grădina rapid, în funcție de anotimp, perioadele de vegetație ale fiecărei plante și preferințe. Reamenajarea constantă alungă monotonia din orice grădină, oricât de mică ar fi aceasta. Poți folosi ghivece din comerț, dar și obiecte reciclate, ca oale și căni de pământ, bidoane de plastic redecorate creativ, jumătăți de mingi, carcase de electrocasnice și chiar încălțăminte.
Atrage fauna
Orice grădină capătă un plus de autenticitate și frumusețe dacă animalele o populează. Instalează hrănitori, adăpători și cuiburi artificiale pentru a atrage prietenii înaripați. Aceștia te vor răsplăti cu cântecul și drăgălășenia lor. Plantează flori pentru a atrage albine și fluturi și plante diverse pentru ca insecte de tot felul să-și facă locuință în mica ta grădină. Păstrează și câteva pânze de păianjen, pentru că te scapă de țânțari și dăunători și arată frumos în diminețile cu rouă.
Dacă ai spațiu neutilizat pe lângă casă, merită să îl transformi într-o grădină mică. Ține cont de recomandările noastre și vei obține un fragment de natură care îți va oferi bucurie și liniște ori de câte ori îl vei privi.