Pentru cei care locuiesc la casă, nicio încăpere nu oferă mai multă relaxare decât grădina, indiferent de cât de frumos ar fi amenajată și indiferent de dispozitivele moderne pe care le-am deține. Nimic nu se compară cu liniștea, confortul și calmul pe care ni le asigură un mic petic de verdeață.
Totuși, există și numeroase modalități prin care puteți transforma grădina într-un loc și mai frumos, atrăgător în fiecare anotimp și chiar cu beneficii terapeutice pentru minte și suflet. Indiferent că este vorba despre un simplu decor din pietre de râu, despre un joc de apă sau despre frumusețea plantelor perene și anuale, nu trebuie să vă complicați prea mult pentru a aduce seninătatea și pacea în grădină, ci trebuie doar să sporiți puțin frumusețea naturii.
Prin urmare, dacă vă doriți o grădină plină de farmec, de frumusețe și de pace, luați în considerare următoarele trucuri:
- Trandafiri de grădină. Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite flori, motiv pentru care sunt nelipsiți din grădini. Pe lângă frumusețea și parfumul lor, trandafirii mai prezintă și un alt mare avantaj, și anume au o perioadă de înflorire îndelungată, de undeva de prin aprilie și până toamna târziu. Sunt mii de soiuri de trandafiri de grădină din care puteți alege, dar în afară de culori, gândiți-vă și la ce tip de trandafiri vă doriți. Trandafirii de parc se dezvoltă în tufe compacte și frumoase, cei târâtori îmbracă suprafețe ample de pământ, în timp ce trandafirii urcători îmbracă superb zidurile casei, gardurile sau arcadele. La fel de bine, puteți opta pentru trandafiri pe trunchi, pe care îi găsiți din nou sub formă de trandafiri clasici sau plângători.
- Plante pentru fiecare anotimp. Nimic nu anunță mai frumos venirea unei luni noi sau a unui anotimp decât plantele. Cu puțin efort, vă puteți transforma grădina într-o oază de frumusețe, parfum și culoare care să caracterizeze fiecare anotimp. Primăvara, pe lângă zambile, lalele și narcise, puteți planta forsiții, bulgări de zăpadă și magnolii. Vara, predomină bulbii de gladiole, de tuberoze, dar și macii, echinaceea, cafeluțele, hortensia și daliile. Toamna, din nou daliile sunt minunate până la venirea brumei, lăsând apoi loc crizantemelor.
- Statui și sculpturi. Un element cu totul aparte în grădină, statuile aduc puțină artă și romantism. Nu vă gândiți acum că trebuie neapărat să optați pentru statui romantice, ci la fel de bine puteți opta și pentru ghivece grecești, ulcioare sau alte creații din lut. Pe lângă faptul că sunt foarte frumoase și expresie, statuile și sculpturile atrag atenția asupra a ceea ce ne dorim să scoatem în evidență, cum ar fi copacul nostru preferat, o floare aparte sau un alt element unic din grădina noastră.
- Artă ascunsă. Sculpturile din grădinile noastre nu trebuie să fie întotdeauna vizibile. Puteți utiliza tot felul de alte elemente din piatră, lemn sau fier forjat pentru a transforma grădina într-un loc și mai frumos și mai relaxant. Poziționați elementele favorite într-un loc parțial ascuns sau împletit cu alte elemente naturale, precum mușchi, frunze, viță de vie și flori.
- Joc de apă. Un joc de apă frumos și atractiv, poziționat acolo unde credem de cuviință, acționează ca un element decorativ liniștitor, iar păsările vor adora să vă viziteze grădina. Puteți achiziționa un joc de apă, o fântână sau puteți să realizați un mic iaz, cu podeț, cu pietre la fundul apei, cu peștișori și chiar și cu câteva plante de apă.
În cele din urmă, clopoțeii de vânt sunt în continuare de nelipsit din orice grădină. Metalice sau ceramice, sunetele clopoțeilor de vânt aduc un sentiment de pace și de seninătate. Puteți agăța clopoții de vânt de ramura unui copac, de o acardă sau îi puteți pune în orice altă parte a grădinii.