Un gard viu este întotdeauna unul surprinzător pentru privitori. Verdele natural reușește să îi ofere casei tale un farmec deosebit și de aceea este bine să iei în calcul o astfel de variantă atunci când te gândești la realizarea gardului locuinței tale. Lipsa spațiilor verzi de prin împrejurimile cartierelor, dar și aspectul de-a dreptul irezistibil reușește să transforme soluția de amenajare a unui gard viu într-una dintre preferatele celor ce locuiesc la casă.
Iată mai jos 5 lucruri pe care să le ai în vedere la alegerea unui gard viu:
- Acest gard viu are o creștere rapidă. Spre deosebire de construcția celorlalte tipuri de garduri, acesta are o creștere foarte rapidă. Deși poate te gândești că plantarea unui gard viu nu este atât de simplă precum pare și creșterea plantelor se va face destul de lent, în realitate totul stă diferit. Plantarea se va face foarte ușor, iar creșterea arbuștilor care vor alcătui gardul viu se va face foarte ușor. Și astfel totul se va transforma într-o oază de verde, într-o soluție ecologică apreciată de majoritatea țărilor europene.
- Alege un gard viu permanent verde pentru exterior – împrejmuirea curții trebuie să se facă cu multă atenție. Va fi nevoie de îngrădirea terenului cu această plasă gard în interior, urmând ca pe exterior să se planteze arbuști decorativi care să rămână mereu verzi și astfel să delimiteze curtea de privirea trecătorilor. Poți alege tuia, lemnul cainesc sau ienupărul. Aceste plante cresc repede și rămân verzi tot timpul anului, ba chiar și atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. În interiorul curții poți alege și alte variante, un gard viu care să delimiteze anumite aspecte ale grădinii tale, de dimensiuni mai mici și chiar cu plante care să se „scuture” într-o anumită perioadă a anului.
- Pregătește terenul cu multă grijă – ar fi bine să plantezi gardul viu, ținând cont de mai multe sfaturi. Pe de o parte, este bine să plantezi arbuștii chiar în ziua în care au fost cumpărați – cu cât vor sta mai mult timp neplantați cu atât riscul de a nu se prinde este mai mare. Realizează o groapă care să poată cuprinde cât mai bine dimensiunile plantelor și de asemenea, este bine să tasezi cu grijă pământul în jurul plantelor ce au fost plantate. Nu uita de îngrijirea acestora după plantare – este bine să asiguri zilnic cantitatea de apă de care au nevoie plantele pentru a se prinde.
- Tunde cu grijă gardul viu – este foarte bine ca imediat după plantare să faci prima tundere, dându-i astfel o formă pentru creștere. Ulterior, gardul viu va fi tuns ori de câte ori este nevoie și în mod deosebit primăvara, atunci când este nevoie de o reîmprospătare a acestuia. Trebuie să ai în vedere că un gard viu crește definitiv în circa 12 luni și de-abia de atunci am putea vorbi despre un tuns spectaculos.
- Îngrijirea gardului viu – acesta are nevoie în primul rând de îngrășământ. Ca atare, din când în când asigură-te că ai îndeplinit această nevoie a sa. Udatul în timpul verii, în perioadele de secetă reprezintă alte lucruri de care are nevoie. Protecția împotriva dăunătorilor cu soluții recomandate, dar și stimulentele de creștere reprezintă alte lucruri de care are nevoie. Nu uita să îndepărtezi stratul de zăpadă de pe acesta în timpul iernii, ferindu-l de îngheț.