Fertilizarea gazonului este vitală pentru sănătatea și aspectul său luxuriant. Există o multitudine de metode diferite de fertilizare a gazonului, precum și o varietate de tipuri de îngrășăminte pe care le puteți folosi pentru a obține un gazon verde, gros și deosebit de rezistent la uzura zilnică. Fertilizarea corectă a gazonului va susține o dezvoltare puternică și densă, însă foarte important este și să mențineți gazonul bine fertilizat pe tot parcursul anului. Astfel, gazonul va rezista la toate condițiile nefavorabile, fie că vorbim despre vreme rea, fie despre un meci de fotbal al copiilor. În plus, fertilizarea regulată a gazonului va reduce riscurile de boli, dăunători și buruieni.
Iată care sunt pașii necesari pentru fertilizarea corectă a gazonului:
- Pregătiți gazonul pentru fertilizare. Cu 3-4 zile înainte de fertilizare, tundeți iarba. Odată tunsă, puteți opta pentru aerarea gazonului. Ceea ce mai puteți face periodic este să utilizați un scarificator gazon pentru reînnoirea gazonului. Mai este necesar să îndepărtați buruienile, deoarece nu doriți să le fertilizați și pe acestea. Cu o seară înainte de fertilizare, udați gazonul superficial. Nu doriți să fie nici uscat, deoarece iarba nu va absorbi nutrienții pe care îi adăugați, dar nici foarte umed. Deci, tunderea gazonului, îndepărtarea buruienilor, aerarea sau scarificarea gazonului și udarea reprezintă etapele necesare pentru fertilizarea corectă a gazonului.
- Aplicați fertilizantul. O zi înnorată sau seara este cel mai bun moment pentru a fertiliza gazonul. Împrăștierea manuală nu este chiar cea mai eficientă modalitate de aplicare a fertilizantului. În mod ideal, ar trebui să folosiți un distribuitor pentru a răspândi uniform cantitatea potrivită de îngrășământ. Există mai multe tipuri diferite de distribuitoare de fertilizant. Dacă aveți o suprafață neuniformă și de mici dimensiuni, puteți utiliza un distribuitor de mână sau de umăr. În schimb, pentru un gazon mai mare, pătrat sau dreptunghiular, există distribuitoare mai eficiente care simplifică această sarcină. Astfel de distribuitoare sunt prevăzute adesea cu roți, însă nu necesită conectarea lor la o priză. Totuși, este recomandat să vă echipați cu un generator curent care poate fi deosebit de util în timpul verii, atunci când majoritatea oamenilor folosesc mai multe echipamente de grădină consumatoare de energie, cum ar fi mașini de tuns iarba, scarificatoare sau echipamente de șlefuire a lemnului pentru pregătirea mobilierului de terasă. Fertilizarea poate fi efectuată și cu îngrășăminte lichide tip spray, care sunt foarte potrivite pentru peticele galbene de iarbă. Împrăștiați uniform îngrășământul și udați bine după aplicare. Este necesar să udați pentru a permite îngrășământului să fie mai bine absorbit și pentru a nu permite substanțelor chimice din fertilizant să distrugă firele individuale de iarbă. Prin urmare, udați bine după fertilizare sau planificați fertilizarea înainte de o ploaie bună.
- Verificați gazonul după fertilizare. La câteva săptămâni după ce ați fertilizat gazonul, verificați dacă nu există buruieni. Acestea pot fi îndepărtate și puteți folosi semințe de iarbă cu creștere rapidă pentru a umple golurile rămase în urma îndepărtării buruienilor.
- Reluați programul de fertilizare. Atunci când achiziționați îngrășământ, este recomandat să citiți pe etichetă cât timp acționează. Există îngrășăminte cu eliberare lentă și rapidă și acestea diferă în ceea ce privește perioada de timp în care acționează. Îngrășămintele cu eliberare lentă tind să fie eficiente timp de trei până la patru luni, în timp ce îngrășămintele cu eliberare rapidă durează aproximativ o lună. Așadar, notați-vă în agendă când să aplicați din nou îngrășământ.
- Fertilizați într-o perioadă favorabilă. Cel mai bun moment pentru a fertiliza un gazon este seara sau într-o zi înnorată când iarba este umedă și când se anunță ploi. În ceea ce privește sezonul, cel mai bun moment pentru a fertiliza gazonul este în martie sau aprilie după ce au trecut ultimele înghețuri pentru a susține dezvoltarea sa, apoi în iulie pentru a-l sprijini în timpul caniculei, iar apoi în septembrie sau octombrie pentru a-l pregăti pentru iarnă.
Nu fertilizați gazonul când pământul este uscat sau înghețat, deoarece radăcinile nu vor putea absorbi îngrășământul.