5 instrucțiuni utile pentru tratarea apei din piscină

Tratarea apei din piscină este esențială pentru a ne bucura de ședințe de înot plăcute, fără nici un risc asupra sănătății. Indiferent dacă este vorba de piscinele private, de ștranduri sau de bazinele de agrement, este necesar un tratament adecvat al apei pentru ca aceasta să se mențină curată din punct de vedere fizic și biologic.

O piscină neîntreținută corespunzător contribuie la dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor care pot conduce la apariția diverselor alergii și boli. Iată câteva instrucțiuni utile pentru a menține un bazin curat, cu apă limpede și sănătoasă.

Filtrarea apei din piscină

Prima etapă în tratarea apei din piscină este reprezentată de filtrarea lichidului, pentru a elimina praful și impuritățile. Instalația de filtrare este o componentă esențială a echipamentelor care deservesc o piscină deoarece ajută la recircularea apei și, implicit, la filtrarea acesteia.

Aceasta trebuie să funcționeze 4-8 ore din 24, în funcție de mărimea și configurația piscinei, utilizarea publică sau privată, gradul de folosire, expunerea la praf sau murdărie. Se recomandă ca apa să fie introdusă în bazin la 15-25 cm sub linia apei, 2/3 din debitul apei să circule la suprafață și 1/3 la bază, pentru că majoritatea impurităților sunt în partea superioară sau plutesc. 

Reglarea pH-ului

Calitatea apei și confortul persoanelor care utilizează piscina sunt direct legate de potențialul hidrogen. Termenul de pH definește aciditatea apei, iar un nivel corect trebuie să se încadreze în intervalul 7.2 și 7.6. În situația în care este depășit nivelul maxim de pH, acesta acționează asupra tuturor celorlalte substanțe chimice existente în apă și poate provoca iritații utilizatorilor sau tulburarea apei.

Menținerea nivelului de pH în limite normale se efectuează folosind corectorii Ph Plus și pH Minus. Acești corectori sunt sub formă de pudră și se utilizează manual pentru tratarea apei din piscină, respectând instrucțiunile de pe ambalaj.

De obicei, pentru a crește nivelul pH-ului se folosește o soluție pe bază de carbonat și bicarbonat de sodiu, respectiv 0,6 kg pudră la 100 m3 de apă pentru plus 1 unitate. Pentru scăderea pH-ului, bisulfatul de sodiu este utilizat frecvent, fiind recomandat 1 kg de pudră la 100 m3 de apă.

Echilibrarea alcalinității

Pentru menținerea nivelului constant al pH-ului și funcționarea la performanțe înalte a sistemului, este necesară reglarea alcalinității apei. Acest factor reprezintă capacitatea lichidului de a rezista la modificările bruște de pH.

Valorile normale ale titlului alcalimetric complet sunt cuprinse între 80 – 150 ppm, un nivel ideal fiind cel aflat în intervalul 100 – 120 ppm. Alcalinitatea este importantă pentru a elimina riscul formării calcarului în bazin și corodarea echipamentului. Nivelul alcalinității se echilibrează prin utilizarea corectorilor de pH.

Reglarea durității apei

Titlul hidrotimetric, cunoscut sub numele de duritatea apei, reprezintă cantitatea de calciu și magneziu din apă. Valorile normale se încadrează între 180 – 400 ppm, dar se recomandă să fie ținute în jurul a 225 ppm.

În cazul în care duritatea crește, lichidul devine calcaros și apar pete pe pereții și echipamentul piscinei. Atunci când valoarea este prea scăzută, apa devine acidă și corozivă. Pentru a menține un nivel optim, se folosesc soluții speciale, precum hexametafosfatul de sodiu sau anti-calcarul lichid în cazul reducerii durității sau carbonatul de calciu dihidratat, destinat sporirii acesteia.

Dezinfectarea apei din piscină

Unul dintre cei mai folosiți dezinfectanți pentru piscină este clorul. Datorită eficienței sale, clorinarea regulată a apei înlătură bacteriile dăunătoare și împiedică dezvoltarea algelor. Pentru o igienizare corectă, nivelul de clor din piscină trebuie verificat în fiecare zi, valoarea clorului total acceptat fiind între 1.0 – 3.0 ppm.

O opțiune ecologică la tratamentul cu clor o reprezintă dezinfectarea apei prin electroliza cu sare. Procedura se realizează cu ajutorul unui sistem care generează clor natural prin electroliza apei sărate. În plus, tratamentul cu oxigen activ reprezintă o altă alternativă eficientă în cazul produselor pe bază de clor.

Bromul este un dezinfectant puternic, care elimină organismele dăunătoare din apă. Acesta poate fi considerat un înlocuitor al clorului sau se utilizează împreună cu acesta, pentru mai multă eficiență.

Tratarea apei din piscină poate fi efectuată și cu ozon sau sisteme UV. Acestea nu înlocuiesc însă procedurile de bază și se folosesc mai degrabă în completarea tratamentelor tradiționale.

Produsele anti-algice sunt importante pentru a ține plantele verzi la distanță, iar un agent de limpezire a apei și un floculant lichid sunt ideale pentru a elimina impuritățile fine care nu sunt reținute de filtru.

Întreținerea adecvată a apei din piscină este importantă pentru sănătatea organismului și buna funcționare a echipamentelor utilizate. Există o gamă variată de substanțe pentru tratare și igienizare, precum și sisteme de testare și verificare zilnică a fiecărui factor care ar putea afecta performanța sistemului.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/pool-poolside-swimming-pool-water-261238/

Lasă un Comentariu...

*