Dacă te-ai mutat recent la curte sau vrei pur și simplu să-ți redecorezi grădina, trebuie să știi exact ce-ți dorești ca să obții o amenajare de efect. Secretul este să privești grădina ca pe un întreg și să stabilești mai întâi ce rol va avea: vrei să plantezi legume și fructe, sau doar să te relaxezi în aer liber, cu familia și prietenii?
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/N-lK5xhXIug
Desigur, trebuie să ții cont și de mărimea grădinii, dar mai important decât acest aspect este să găsești soluții simple și practice pentru amenajarea ei. Iată câteva idei pe care le poți aplica și tu, dacă vrei să transformi radical aspectul grădinii tale.
1. Tunde gazonul și scapă de buruieni
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este și cel mai simplu: îngrijirea gazonului. Dacă iarba din grădina nu are un aspect îngrijit, atunci degeaba te străduiești să decorezi frumos restul curții. Prin urmare, trebuie să începi prin a tunde gazonul, iar apoi să afli cum poți să combați eficient buruienile.
Buruienile trebuie îndepărtate în fiecare an, pentru că sunt foarte rezistente, iar dacă nu scapi de ele din timp îți pot distruge gazonul și florile pe care le plantezi. Ca să elimini cu succes buruienile poți folosi erbicidul Roundup total, care trebuie aplicat înainte de a planta flori sau alte plante. Fiind un erbicid total, el va omorî inclusiv plantele pe care vrei să le cultivi. Avantajul acestui produs este însă eficiența lui.
2. Plantează arbuști veșnic verzi
Poți planta câțiva arbuști veșnic verzi pe marginile grădinii tale, astfel încât ei se delimiteze foarte frumos laturile curții. Aceștia pot fi plantați în ghivece sau direct în pământ, în funcție de dimensiunea lor. Poți alege dintre foarte multe soiuri de arbuști care au frunzișul mereu verde și care sunt foarte rezistenți și ușor de îngrijit:
- Tuia
- Ienupăr
- Rododendron
- Chiparos japonez
- Rozmarin
- Molid conic
- Cimișir.
Acești arbuști pot fi plantați la o anumită distanță unul de altul sau poți forma cu ei un gard viu.
3. Amenajează o terasă
Ca să te bucuri din plin de grădina ta trebuie să amenajezi și un loc de luat masa. În funcție de preferințe și de mărimea curții, poți alege o terasă mică și intimă, cu o masă și o canapea sau câteva scaune, sau poți construi un foișor încăpător.
Indiferent ce variantă alegi, locul tău de relaxare trebuie să fie bine umbrit. Prin urmare, ar fi bine să plantezi câțiva copaci care să crească repede, să fie rezistenți și să te bucure primăvara cu florile lor colorate și parfumate. Astfel, poți planta magnolie, liliac, tei sau pomi fructiferi (meri, vișini, cireși, gutui). În acest fel, toamna vei avea fructe proaspete și sănătoase direct de la tine din curte, iar primăvara te vei delecta cu mirosul intens al florilor.
Nu uita nici de câțiva brăduți, pini sau molizi! Sunt foarte rezistenți, îți garantează mirosul de munte al rășinoaselor, iar de Crăciun nu mai trebuie să cumperi alt brad, pentru că poți împodobi unul din grădina ta.
4. Transformă florile în elemente de decor
Florile pot deveni piesa centrală a grădinii tale, dacă le vei planta în așa fel încât să obții răsaduri cu un model aparte, în diferite forme geometrice: o spirală, un pătrat, un cerc, orice îți poți imagina. Desigur, trebuie să ai grijă și la culorile florilor, astfel încât efectul estetic să fie unul deosebit. Spre exemplu, poți amenaja o zonă cu flori numai pe alb și roșu, sau un colț cu flori multicolore. Florile pot fi plantate direct în pământ sau în ghivece ori jardiniere.
Aplicând aceste idei simple și de efect, vei putea amenaja și tu o grădină frumoasă deosebită, în care te vei simți minunat alături de cei dragi.