5 cei mai mari dăunători ai culturilor agricole

Alături de insecte și de ciupercile care produc diferite boli, buruienile constituie o categorie importantă de dăunători pentru culturile agricole. Fiecare fermier știe că, pentru a nu-i fi compromise culturile, este necesar să folosească periodic erbicide și diferite tratamente fitosanitare. Acestea pot preveni apariția dăunătorilor sau pot trata bolile provocate de aceștia.

Buruienile sunt plante sălbatice, care sunt adaptate să se dezvolte împreună cu plantele cultivate, pe care ajung să le oprească din creștere sau chiar să le distrugă. Generic vorbind, buruienile sunt reprezentate de toate plantele străine apărute într-o cultură, iar pentru ca acestea să nu afecteze în mod considerabil producția agricolă, trebuie combătute din timp, înainte să se dezvolte.

Flora din România include numeroase plante dăunătoare, iar în acest articol îți arătăm care sunt cei mai cunoscuți și cei mai răspândiți dăunători din culturile agricole.

1. Pălămida

Este o buruiană perenă, care înflorește vara, având capacitatea de a se dezvolta rapid în colonii extinse, ce pot afecta pe suprafețe mari culturile. Rădăcina plantei este bine înfiptă în pământ, iar tulpina se dezvoltă mai întâi pe verticală, după care se ramifică și pe orizontală, dând naștere în fiecare primăvară la noi tulpini.

Tulpina poate ajunge la o lungime de 1,5 metri, iar frunzele sunt lungi de 15-20 de centimetri, dezvoltând ghimpi. Florile de pălămidă sunt colorate în violet intens, fiind lesne de observat în culturi.

2. Ambrozia

Această buruiană este nocivă în egală măsură și pentru sănătatea oamenilor, fiind considerată planta cu cel mai ridicat potențial alergen și principala cauză a reacțiilor generate de alergia la polen. Din această cauză, a fost emisă și o lege pentru combaterea sa, însă ambrozia continuă să se dezvolte anual. Crește pe toate tipurile de sol, fiind întâlnită pe terenurile virane, dar și în culturile agricole. Din cauza perilor aspri care le acoperă, frunzele de ambrozie pot provoca și iritații ale pielii, dacă sunt atinse.

3. Volbura

Cunoscută mai mult sub denumirea de „rochița rândunicii”, această plantă preferă solurile calde și uscate, dar se poate dezvolta pe orice tip de sol, având un potențial ridicat de adaptare. Are multiple rădăcini pivotante care se înfig adânc în pământ și numeroși muguri de creștere pe rădăcinile noi. În funcție de condiții, se poate întinde pe sol, dar poate fi și plantă agățătoare, ajungând la lungimi de circa 1,2 metri. Florile au formă de pâlnie de culoare roz deschis sau alb, iar frunzele sunt triunghiular-ovale, cu vârful ușor rotunjit.

4. Mohorul

Crește în tufe rare pe terenurile din zonele calde, cu soluri cu o concentrație scăzută de calciu, dar bogate în alte elemente nutritive. O singură plantă poate produce între 5.000 și 7.000 de semințe, care au capacitatea de a rezista în pământ chiar și 20 de ani. Un spic de mohor atinge o lungime de 50-70 de centimetri, iar lungimea totală a plantei poate ajunge la un metru.

5. Macul

Deși admirată pentru florile sale de un roșu aprins și pentru semințele gustoase, macul poate provoca pagube însemnate culturilor în care se dezvoltă. Este o plantă care poate ierna, iar perioada de înflorire este vara, când poate fi ușor de reperat în lan, datorită florilor vizibile de la distanță. Tulpina poate ajunge la un metru înălțime, iar planta are o capacitate impresionantă de a produce semințe. Concret, poate produce între 10.000 și 20.000 de semințe, care pot rezista în sol până la 20 de ani.

Prevenirea și combaterea acestor dăunători ai culturilor se poate face prin erbicidare, iar în acest sens  erbicidele totale Plantmaster pot fi o soluție extrem de eficientă. Acestea sunt substanțe chimice care au capacitatea de a distruge toate buruienile, inclusiv semințele lor.

Ideal este ca buruienile să fie eliminate încă din faza incipientă de creștere, odată ajunse la faza de maturitate devenind mai greu de combătut.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/spica-iarb%C4%83-apus-de-soare-plantelor-933672/

Lasă un Comentariu...

*