Cheia înțelegerii sustenabilității constă în a recunoaște că fiecare acțiune pe care o întreprindem afectează lumea din jurul noastru. Contrar convingerilor populare, a trăi sustenabil nu înseamnă neapărat a trăi fără nicio plăcere sau fără lux, ci că pur și simplu ești conștient de consumul de resurse și de reducerea deșeurilor inutile. La nivel colectiv, toate eforturile noastre vor avea un impact semnificativ.
Deși o viață sustenabilă este mai degrabă o practică zilnică, există o multitudine de modalități ușoare prin care fiecare dintre noi poate deveni mai ecologic. Iată 4 astfel de modalități prin care puteți începe să adoptați un stil de viață sustenabil:
- Reciclați corect și refolosiți. Când vine vorba de reciclare eficientă, chiar contează foarte mult să acordăm o atenție sporită colectării selective a deșeurilor. Deși poate părea simplu să stabilim ce anume aparține sau nu într-un coș de reciclare, nu este atât de simplu. Există multe articole pe care le aruncăm în pubelele greșite și care nu pot fi reciclate, cum ar fi dosare cu elemente metalice, cărți cu coperți groase, reviste lucioase, hârtie cu conținut de carbon sau capace din plastic dur. Aruncarea materialelor greșite în coșul de reciclare poate distruge întregul lot și poate încetini procesul de reciclare. Dar înainte de a arunca un obiect la coș, gândiți-vă dacă nu îi puteți atribui o altă funcție. Cartoanele și caserolele pot deveni oricând jucării grozave pentru cei mici, în timp ce dozele de aluminiu sau conservele pot fi transformate în căsuțe pentru păsări. Recipientele din aluminiu sau oțel mai pot fi transformate și în lumini pentru exterior.
- Spuneți adio modei rapide și ieftine. O bună parte din viața noastră modernă provoacă daune uriașe mediului. Când vine vorba de garderoba noastră, impactul – chiar dacă nu este evident – este catastrofal. Îmbrăcămintea la modă, care rezistă doar un sezon și care este confecționată ieftin, are implicații negative asupra mediului, cum ar fi emisii semnificative de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și cantități mari de deșeuri. Se pot demara o mulțime de idei de afaceri cu buget redus, care să aibă în vedere sustenabilitatea. Unele idei au început deja să fie puse în aplicare și cunosc un mare succes. Este vorba despre cumpărăturile online la mâna a doua, achiziționarea online de piese de calitate superioară care vor rezista mai mult, dar și alegerea pieselor vestimentare fabricate din materiale durabile sau reciclate.
- Eliminați din uzul zilnic sticlele de apă din plastic și investiți într-o sticlă reutilizabilă. Nu numai că fabricarea și transportul sticlelor de apă din plastic duc la emisii semnificative de combustibili fosili, dar majoritatea sticlelor de apă din plastic nu sunt de fapt reciclabile și nu sunt nici biodegradabile. Cel mai simplu este să evităm consumul de apă îmbuteliată în sticlă de plastic și să optăm pentru sticle refolosibile ecologice și pentru căni filtrante.
- Minimizați cu totul plasticul de unică folosință. Este cunoscut faptul că materialele plastice de unică folosință fac ravagii asupra mediului. Producem sute de milioane de tone de plastic în fiecare an, dintre care majoritatea nu pot fi reciclate și, prin urmare, ajung în depozitele de deșeuri, în oceane, în căi navigabile și în mediul înconjurator. Soluția la această problemă este destul de clară, și anume că trebuie să reducem cu toții utilizarea materialelor plastice de unică folosință. Pe lângă renunțarea la consumul de apă îmbuteliată în sticlă de plastic, mai putem evita paiele de plastic, pungile din plastic și, în general, articolele ambalate în plastic.
Ceea ce mai putem face este să cumpărăm produse alimentare organice și locale. Cumpărând alimente cultivate sau produse în apropiere, reducem din acea distanță pe care alimentele le parcurg de la fermă la raft și, totodată, contribuim și la reducerea cantității de carbon emis în atmosferă. Practicile de agricultură ecologică reduc poluarea, conservă apă, reduc eroziunea solului, sporesc fertilitatea solului și consumă mai puțină energie.