3 sfaturi esenţiale de întreţinere a drujbelor

Spre deosebire de un fierăstrău de mâna care este prevăzut doar un mâner şi o lamă dinţată, drujba este un instrument complex care necesită îngrijiri regulate şi atente. Având grijă de drujba ta pe benzină sau electrică, ai garanţia că aceasta îşi păstrează performanţele şi, totodată, îi prelungeşti durata de funcţionare.

sursa foto: pixabay.com

Pentru a putea folosi în deplină siguranţă drujba, acesta trebuie să fie bine întreţinută. Astfel, periodic, va fi nevoie să acorzi atenţie lanţului – să-i verifici tensiunea, să îl ungi şi să îl ascuţi. Totodată, motorul necesita şi el mentenanţă periodică – verificarea defecţiunilor, înlocuirea bujiilor arse, găsirea surselor zgomotelor, curăţarea filtrelor înfundate, etc.

Iată câteva sfaturi legate de întreţinerea unei drujbe profesionale recomandate de producători.

Metode de întreţinere zilnice 

Înainte de fiecare utilizare a drujbei, şi ori de câte ori ai un moment disponibil, sunt recomandate câteva verificări de rutină:

  • Testarea declanşatorului – Verificarea declanşatorului înainte de fiecare utilizare este o cale de a te asigura că acesta funcţionează fără probleme. Dacă declanşarea clapetei de acceleraţie se blochează sau motorul nu revine la ralanti după eliberarea acestuia, se impune să duci drujba într-un centru de service pentru inspecţie.
  • Monitorizarea caracteristicilor de siguranţă – Trebuie monitorizată orice caracteristică de siguranţă cum ar fi blocarea declanşatorului de acceleraţie şi frână de lanţ. Menţine frâna de lanţ curată şi verifică zilnic deteriorarea catcherului. Dacă observi că s-a uzat, trebuie înlocuit imediat.
  • Păstrarea curată a filtrului – Înainte de fiecare utilizare, verifica filtrul de aer al drujbei. Dacă este murdar, curăţă-l şi lasă-l să se usuce înainte de a-l remonta în drujba. Dacă observi că este deteriorat sau că s-a murdărit excesiv, înlocuieşte-l cu un filtru nou.
  • Întreţinerea barei cu lanţ – Pentru a evita deteriorarea barei cu lanţ, roteşte-o înainte de fiecare utilizare. Curăţă şanţul barei pentru a preveni uzura excesivă şi inspectează orificiul de ungere pentru a te asigura că nu este înfundat cu reziduuri. Dacă nu obţii suficientă lubrifiere, se va produce mai multe frecare şi se va ajunge la deteriorarea barei şi a lanţului.
  • Verificarea sprocket-ului, strângerea şi ascuţirea lanţului – Verifică uzura pinionului de antrenare şi, dacă este cazul, înlocuieşte-l. Verifică starea lanţului şi înlocuieşte-l dacă este deteriorat. Verifică tensiunea lanţului pentru a te asigura că nu este prea mică şi strânge lanţul dacă este nevoie.
  • Verifica starterul – Caută semne de deteriorare sau uzură excesivă a demarorului şi a cablului de pornire şi, dacă este cazul, mergi cu drujba în service pentru remedierea problemelor. Curăţă fantele de admisie de aer situate pe carcasa Testează întrerupătorul de oprire de urgenţă pentru a te asigura că funcţionează corect – motorul trebuie să se oprească imediat.
  • Strânge piesele care joacă – Din cauza vibraţiilor provocate de motor, unele şuruburi sau piuliţe pot ajunge să joace. Verifică drujba după fiecare utilizare şi, dacă găseşti şuruburi care joacă, strânge-le.

Metode de întreţinere săptămânale 

Pe lângă verificările de rutină pe care le vei face înainte de fiecare utilizare, producătorii recomandă şi câteva verificări săptămânale:

  • Verifică uzura elementelor anti-vibrații – Aruncă o privire la elementele anti-vibrații pentru a te asigura că nu sunt deteriorate, moi sau sfâşiate. Desigur, dacă observi că s-au uzat, le vei înlocui cât mai repede.
  • Lubrifiază ambreiajul – Unge lagărele tamburului ambreiajului – în acest mod îi vei prelungi durata de funcţionare şi performanţele.
  • Inspectează bară – Îndepărtează lanţul drujbei şi rulează degetul în jurul marginii barei pentru a simţi posibilele uzuri.
  • Verifica bujiile – Scoate şi curăță bujia şi asigură-te că spaţiul acesteia încă este de 0.5 mm. Dacă este necesar, înlocuieşte bujia cu una nouă.
  • Verifica starterul – Curăţă aripioarele volantului şi asigură-te că arcul de recul funcţionează corespunzător.
  • Şterge aripioarele de răcire – Curăţă aripioarele de răcire care sunt amplasate pe cilindru pentru a asigura distribuţia şi eliminarea corespunzătoare a căldurii degajate în timpul funcţionarii drujbei.
  • Curăţă carburatorul – Curăţă carburatorul şi cutia de aer, înlocuieşte-le dacă este necesar.

Metode de întreţinere lunare

 Chiar dacă obişnuieşti să te ocupi îndeaproape de verificările zilnice şi săptămânale ale drujbei tale, producătorii vin cu câteva recomandări lunare de care merită să ţii cont:

  • Verifică banda de frână cu lanţ – Scoate capacul de plastic de pe bară şi lanţ şi inspectează banda de frână a lanţului. Aceasta este o bandă subţire de metal care se înfăşoară circular în jurul tamburului de ambreiaj. Asigură-te că nu există fisuri sau pete vizibile pe bandă, în special acolo unde se ataşează mecanismele din faţa ferăstrăului. Dacă banda de frână se rupe, va trebui să o înlocuieşti cât mai repede.
  • Verifică ambreiajul – Verifică dacă centrul ambreiajului este utilizabil, tamburul şi arcul.
  • Examinează filtrul de combustibil – Verifică filtrul de combustibil şi curăţă-l sau înlocuieşte-l dacă este nevoie. Totodată, curăță partea exterioară a carburatorului.
  • Verifica toate cablurile – Inspectează toate cablurile, mufele şi orice altceva mai poţi vizualiza pentru a te asigura că sunt conectate corect.
  • Curață rezervoarele de ulei şi de benzină – Acum este momentul potrivit pentru a curăţa interiorul rezervorului de combustibil. Benzina veche poate lăsa reziduuri care nu sunt deloc benefice pentru motorul drujbei. De asemenea, poţi să îţi rezervi timp pentru a curăţa şi rezervorul de ulei – şi aici poţi găsi reziduuri care trebuie îndepărtate.

Acum ştii tot ce este necesar pentru a întreţine corespunzător drujba de care dispui, aceste operaţiuni fiind recomandări menite să te ajute să prelungeşti durata de funcţionare, în condiţii optime de siguranţă şi cu randament maxim. Investeşte timpul necesar pentru a acorda îngrijirile recomandate şi a te bucura de drujba ta pe o perioadă îndelungată.

Lasă un Comentariu...

*