Stilul japonez de amenajare a grădinilor este ușor de recunoscut, grație florilor de cireș, culorilor deosebite și atmosferei zen în care te poți pierde pur și simplu. Dacă te afli în plin proces de amenajare a grădinii și vrei ca aceasta să împrumute din frumusețea stilului japonez, iată câteva idei care s-ar putea să îți fie de folos.
Folosește decorațiuni de grădină cât mai atractive
Grădinile japoneze sunt oricum, numai plictisitoare nu. Grădina în stil japonez aduce întotdeauna ceva nou, o decorațiune, o idee, o sclipire, orice care te face efectiv să vibrezi. Alege, așadar, decorațiuni originale și diverse, pe care să le amplasezi în grădina ta. Ar trebui să știi că decorațiunile de grădină de la Mathaus au prețuri bune, așa că nici nu va trebui să îți faci griji cu privire la costuri, pentru că bugetul tău nu va fi depășit.
Poți alege pitici de grădină sau ghivece cu forme cât mai speciale, poți realiza borduri florale sau poți pune în practică orice idee care să aducă în discuție decorațiunile de bun gust.
Instalează o mini-fântână arteziană
Stilul japonez pune accent pe naturalețe, iar apa este un element considerat a fi foarte important în cultura japoneză. Apa înseamnă viață, înseamnă curgerea timpului și trecerea peste încercări. Poți implementa acest model de tip perpetuum mobile și să instalezi o fântână cu recirculare a apei, pe care să o montezi cât mai central.
Alege un model special pentru fântână, fie o formă feminină, fie un simbol deosebit, tocmai pentru a aduce în discuție latura mistică a grădinilor japoneze.
Instalează gard viu
Grădinile în stil japonez sunt cunoscute pentru abundența de verde. Astfel, dacă vrei o grădină similară, atunci ar trebui să ai în vedere gardurile vii, deoarece acestea rezistă foarte bine condițiilor meteorologice și sunt deosebit de estetice.
Va fi nevoie să te ocupi de mentenanța aferentă acestor plante, pentru că gardul viu trebuie tuns și trebuie udat la anumite intervale de timp.
Pentru un plus de culoare, poți chiar să plantezi plante decorative, care să înflorească și care să se vadă printre ramurile gardului viu.
De asemenea, poți crea un gard viu și din plantele cățărătoare, așa cum este cazul iederei. Aceasta crește incredibil de repede și oferă suprafețe verzi, deosebit de estetice, pentru foarte mult timp.
Realizează alei pietruite
În funcție de spațiul de care dispui te poți ocupa și de realizarea culoarelor și a aleilor de trecere. Poți folosi pavaj și pavele pentru alei auto sau chiar piatră naturală. Pentru aleile pietonale poți încerca să improvizezi și să lași câteva alei rustice, placate cu piatră de râu sau pietriș. Firește, acestea vor trebui delimitate de zonele de teren, pentru că altfel riști ca pietrișul să se amestece cu pământul.
Realizează borduri din piatră
Bordurile delimitează perfect aleile, dar și zonele cultivate. De aceea, poți opta pentru piatră rotundă pentru a crea impresia unei delimitări naturale, sau poți folosi cărămidă, zidită sau nu, pentru a delimita cele două zone. Cu ajutorul cărămizilor poți crea chiar și mici spații de odihnă, de tipul unor băncuțe.
Iluminează cu ajutorul felinarelor și a ghirlandelor
Spre deosebire de orice alt stil, în cazul grădinilor japoneze este nevoie de echilibru. Astfel, seara vei avea nevoie de echilibru la nivel de iluminare, așa că poți opta pentru lămpi de grădină sau felinare care să lumineze aleile. De asemenea, poți utiliza ghirlande pentru grădină, pe care să le pui în arbuști sau de-a lungul gardului viu, pentru un efect deosebit.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/-vq7mi4oF0s