O curte frumoasă este o curte îngrijită, cu gazon des, verde, perfect tuns. O astfel de curte poți avea și tu dacă vei ține cont de cei 8 pași de mai jos și-ți vei dota magazia cu uneltele necesare. Mașini de tuns iarba, trimere electrice, scarificatoare gazon ca acestea, foarfece pentru tuns gazonul sunt doar o parte din obiectele necesare recomandate pentru întreținerea unui gazon și ușurarea muncii în grădină. Cu toate acestea, nu vei scăpa nici de munca fizică, însă pentru a știi exact la ce să te aștepți citește materialul nostru mai departe.
1. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în demersul tău de a avea un gazon perfect este scapi de toate buruienile din curte, chiar înainte ca acestea să-și formeze rădăcina. Pentru această etapă vei avea nevoie de un erbicid special aplicat prin pulverizare în toată curtea. După 2 săptămâni curtea ta ar trebuie să fie complet curată. Un astfel de produs trebuie utilizat încă din primăvară, înainte de însămânțarea terenului cu semințe de gazon sau aplicarea rulourilor de gazon. Erbicidul nu numai ca va stârpi orice plantă nedorită din curte, dar va stopa și germinarea semințelor.
2. Pentru că sunt situații în care unele plante scapă neatinse de erbicid, cel mai simplu este să le elimini pe măsură ce acestea răsar, mai ales dacă nu sunt foarte multe. Evită să le lași să crească, altfel va trebui să recurgi la o altă curățare profundă.
3. Pentru ca semințele de gazon să se prindă și să încolțească cât mai repede, valabil și în cazul rulourilor, se recomandă udarea grădinii de două ori pe zi, dimineața și seara. Mai mult, secretul în cazul rulourilor este de a le oferi foarte multă apă, până când mici bălți se formează la suprafață.
4. Odată apărut gazonul el trebuie tuns des, dar nu foarte scurt. Cu toate că ai putea crede că așa vei economisi ceva timp, firul mult prea scurt poate avea repercursiuni asupra creșterii și dezvoltării peluzei tale frumoase. Tuns prea scurt, gazonul va favoriza dezvoltarea buruienilor ce s-au salvat de la erbicidare. Un gazon mai înalt va da naștere unei ierbi grase sănătoase. Totodată, acolo unde mașina de tuns nu are acces, pentru un aspect impecabil, optează pentru un trimmer electric, ca acestea. De asemenea, pentru că la fel de importantă ca și frecvența tunderilor este și calitate lamelor mașinii de tuns sau a trimmerului electric încearcă să înlocuiești aceste părți cel puțin o dată pe an. O lamă care nu este perfect ascuțită va sfâșia gazonul, deteriorându-l, afectând și aspectul peluzei tale.
5. Un gazon perfect nu se rezumă numai la tunderi regulate, pentru a arăta cu adevărat spectaculos acesta trebuie aerat de două ori pe an, primăvara și vara, mai ales dacă terenul din curtea ta este unul argilos. Pentru asta vei avea nevoie de un aerator al cărui au rolul este de a forma mici găuri în pământ în vederea favorizării pătrunderii aerului. De asemenea, și un scarificator se va dovedi util, acesta este utilizat pentru a îndepărta materialele fibroase de la suprafața gazonului.
6. Un gazon sănătos are nevoie și de fertilizator. Optează pentru un mix care să-ți înverzească rapid curtea, dar care să hrănească lent gazonul. Atenție! Încearcă să respecți recomandările de pe etichetă deoarece o cantitate prea mare de fertilizator s-ar putea să-ți ardă gazonul.
7. Pentru că în unele locuri semințele pur și simplu vor refuza cu încăpățânare să încolțească poți să semeni din nou aceste zone. De preferat este să aștepți până în toamnă.
8. În cazul în care ai un câine cu acces liber pe gazonul tău trebuie să știi că peluza ta va avea de suferit. Urina câinilor este foarte acidă pentru iarba grasă, iar acest lucru îl vei sesiza rapid prin apariția petelor galbene. Din acest motiv poate ar trebui să restricționezi accesul animalului de companie. Amenajează-i o zonă din grădină și încearcă să-l înveți să-și facă nevoile doar în acel loc.
sursa foto: www.perfectlawnonline.com