7 tipuri de ciment și utilizările lor în construcții

Cimentul este unul dintre elementele de bază care intră în componența betonului. Alături de nisip și apă, cimentul își aduce aportul în ceea ce privește rezistența materialului ce urmează a fi folosit pentru construire. Există mai multe tipuri de ciment ce pot fi folosite pentru realizarea lucrărilor, iar fiecare dintre acestea aduc beneficii importante pentru construcții. Iată care sunt acestea:

 

                                           Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FqAyHJpNhJA

Cimenturi hidraulice pentru construcții

Cimenturile hidraulice sunt special create pentru a putea lucra în condiții rapide, pentru a construi eficient și fără costuri foarte mari. Fiecare sac de ciment contribuie la creșterea rezistenței betonului, iar în prezența apei reacționează rapid, întărindu-se în timpul normal de întărire a betonului.

Cimenturi nehidraulice

Aceste tipuri de cimenturi sunt folosite pentru realizarea lucrărilor ce țin de structuri de apă, cum ar fi canalizările sau căminele hidro.

Dincolo de clasificarea cimenturilor în funcție de reacția cu apa, există câteva tipuri de cimenturi uzuale, foarte cunoscute, dintre care pot fi amintite următoarele:

Ciment Portland

Acest tip de ciment este cel mai cunoscut, fiind folosit la o multitudine de lucrări de construcții. Caracteristicile acestui tip de ciment sunt legate de faptul că acesta reacționează foarte bine în prezența apei, are un timp de uscare foarte bun și o lucrabilitate foarte bună pentru mult timp. De asemenea, rezistențele cimentului sunt foarte bune, fiind folosit pentru orice tip de construcție, indiferent de tipul acesteia.

Ciment alb

Folosit în general pentru lucrări de construcții speciale, cimentul alb este unul dintre cele mai scumpe tipuri de material de acest tip. Ele este folosit cel mai adesea pentru realizarea lucrărilor de finisare la nivelul piscinelor sau suprafețelor exterioare, acolo unde este nevoie de un aspect deosebit sau de o reducere a temperaturilor la nivelul suprafețelor.

 

Este important de știut faptul că cimentul reacționează în prezența apei cu degajare de căldură, astfel că acest ciment poate fi foarte potrivit în contextul lucrărilor unde este necesară conservarea caracteristicilor estetice și funcționale și unde este nevoie de o rezistență foarte bună la apă.

Ciment cu întărire rapidă sau cimenturi aditivate

Aceste tipuri de cimenturi au în componența lor anumite substanțe menite să funcționeze ca acceleratori de priză. În acest fel, cimentul are tendința de a lucra mai rapid, începând de la reacția cu apa și terminând cu timpul de întărire, care este mai scurt decât timpul normal de uscare al betonului.

 

Din nefericire însă, aceste tipuri de cimenturi sunt mai scumpe, drept pentru care sunt folosite doar în condiții speciale. Există situații constructive când este necesar să se lucreze relativ rapid, pentru ca rezultatele să fie cât mai vizibile în contextul finalizării lucrărilor.

Ciment colorat

În unele situații se pot folosi cimenturi colorate, care oferă aceleași rezistențe mecanice, dar și un plus de frumusețe. Aceste cimenturi nu mai necesită aplicarea de straturi de finisare bazate pe tencuială decorativă sau vopsea lavabilă, lucru care este foarte avantajos la nivel de costuri.

Ciment cu turnare sub apă

Unele tipuri de ciment pot fi turnate în apă, în amestec cu celelalte materiale care stau la baza betonului. Aceste cimenturi sunt însă deosebit de scumpe și sunt folosite în cazul podurilor, acolo unde o parte a acestora este imersată în apă.

 

Aceste tipuri de cimenturi sunt cele mai uzuale, însă tehnologia modernă implică mereu noi descoperiri și inovații chiar și la nivelul materialelor de construcții. Este important să ai în vedere toate cerințele atunci când vine vorba despre alegerea cimentului și să alegi în funcție de acestea, pentru ca lucrările să fie realizate în mod corect.

Lasă un Comentariu...

*