Amenajarea unei grădini este într-adevăr o muncă dificilă care necesită implicare și pasiune din partea beneficiarilor, dacă aceștia doresc ca spațiul lor exterior să-și mențină frumusețea în fiecare din cele patru sezoane ale anului.
Fiecare anotimp vine la pachet cu mai multe sau mai puține task-uri, însă duse la bun sfârșit vor da naștere acelei oaze de relaxare la care visezi încă dinainte de a te muta la casă.
Pentru a te număra printre cei care se mândresc cu propria grădină trebuie să intri în posesia celor 7 secrete care te vor ajuta să atingi acest sentiment.
1. Primul lucru de care o grădină are nevoie este atenția noastră. Astfel, îndeplinind activitățile de bază din fiecare sezon ești mult mai aproape de a-ți vedea visul cu ochii.
Totul pornește încă de primăvara, când grădina are nevoie de o curățenie amănunțită. În plus, în această perioadă este cel mai ușor să scapi de buruienile nedorite. Tot acum poți planta și copaci. O grădină care se respectă, indiferent cât de mică este are nevoie de minimum un copăcel.
Vara, când căutăm cu disperare umbra și răcoarea, plantele noastre ne pot îndeplini această dorință, condiția este să avem grijă de ele, să ne asigurăm că primesc apă din belșug la orele potrivite. Gâzele, în această perioadă, pot fi o altă problemă, atât pentru confortul tău, cât și pentru plantele tale. Soluțiile speciale te vor ajuta să scapi de această bătaie de cap și să-ți ajuți florile și arbuștii pitici să se dezvolte frumos.
În toamnă, pe lângă faptul că îți pregătești grădina pentru sezonul geros ai posibilitatea să plantezi copacii veșnic verzi, de care să te bucuri întregul an.
Cu toate că ai crede că în iarnă nu-ți mai rămâne nimic de făcut, și în acest sezon te poți preocupa de grădina ta, iar unul din lucrurile pe care le poți face este să-ți toaletezi copacii astfel încât să nu devină un pericol în cazul unor perioade mai vijelioase.
2. Grădina ta poate arăta cu adevărat minunat numai dacă vei reuși să respecți activitățile de bază, însă ea ar putea fi și mai spectaculoasă dacă te vei orienta către un stil de amenajare exterioară. În felul acesta, în funcție și de zona unde ai locuința, vei putea alege plantele, piesele de mobilier și, de ce nu, un grătar de grădină ca acesta.
3. Spațiile mici pot fi o problemă și atunci când vorbești de grădină, însă acest lucru nu ar trebui să te oprească să ai grijă de ea. Chiar și într-o grădină mică sunt câteva idei care te vor ajuta să o transformi în oaza ta de relaxare, în locul de petrecere a timpului liber pe timp de vară. O grădină mică nu înseamnă că trebuie să renunți la copaci sau la grătarul de grădină atât de apreciat și dorit într-o curte. Secretul într-o grădină mică este să alegi cu mare băgare de seamă paleta cromatică, chiar și în cazul florilor. Cu cât acestea sunt mai deschise la culoare cu atât grădina ta mică va părea mai aerisită. De asemenea, un alt secret în cazul de față este să știi să compartimentezi inteligent spațiul exterior, să gândești zone micuțe pentru funcțiuni diferite. Astfel, vei putea găsi loc unui grătar mic de grădină, unei măsuțe din fier forjat, cu blat din travertin, și patru scaune asortate și de ce nu, unui balansoar. Ideea este să creezi granițe vizuale prin intermediul unor gărdulețe, borduri sau, de ce nu, alei șerpuite puse în evidență cu ajutorul unor pietre decorative. În felul acesta vei avea impresia că ai o curte mult mai mare decât deții în realitate.
4. Indiferent de dimensiunea curții, alege să fii creativ, recurgând la propriile idei pe care să le pui singur în practică. De la cizmele de cauciuc umplute cu pământ, la ulciorul din lut ars, spart și așezat într-un loc vizibil sau măsuța de cafea obținută din două ghivece, toate acestea pot oferi un nou aspect grădinii tale, transformând-o în locul preferat.
5. Să fii original nu înseamnă să nu te inspiri de la alții. Secretul este să adaptezi ceea ce ți-a plăcut într-o grădină din vecinătate sau din străinătate la propria grădină, la propriul stil.
6. Tușa finală va fi dată de elemente precum astfel de grătare de grădină. Delicat pentru o grădină mică sau, din contră, impunător și complex cât o adevărată bucătărie de vară, grătarul de grădină va completa și va desăvârși aspectul grădinii, mai ales dacă vei opta pentru un model placat cu piatră naturală sau piatră decorativă. Optând pentru finisajele naturale, pentru piatră poligonală, grătarul va putea fi inclus cu ușurință în orice spațiu exterior, indiferent de stilul adoptat.
7. Ultimul secret pe care trebuie să-l cunoști este faptul că o grădină are nevoie de originalitate, iar aceasta o poți obține recurgând la idei neconvenționale. De exemplu, încearcă să grupezi plante de același fel. Într-un loc plantează 3, 5, 7 fire din același soi. Folosește zațul de cafea pentru a îmbunătăți calitatea solului, recurge la culori precum gri sau verde pentru a vopsi anumite elemente din grădină creând astfel impresia de un spațiu verde mult mai amplu decât însumează el în realitate.
Așadar, pentru a te bucura de grădina ta în orice moment al anului oferă-i atenția și grija ta. Ca și interiorul locuinței, grădina are nevoie de personalitate, stil și de elemente rezistente și atrăgătoare care să-i completeze decorul. Grătarul de grădină este unul din acestea, care chiar dacă este utilizat cu precădere vara, când ziua este mai lungă și mai caldă, el poate deveni locul de întâlnire al prietenilor și iarna, în ajun de sărbători, înconjurat de copaci frumos toaletați, încărcați poate de zăpada pufoasă și de beculețele tradiționale.
Acum ai ocazia să finalizezi decorul grădinii tale mici sau mari, prin înscrierea la competiția http://maibunpegratar.piatraonline.ro/ care-ți poate aduce unul din frumoasele grătare de grădină placate cu piatră decorativă sau piatră naturală de la piatraonline.ro.